USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Загадки Старого Луцька» розкриває музей. ФОТО

19 Травня 2013 16:18
День відкритих дверей у Музеї історії Луцького братства розпочався із презентації виставки «Загадки Старого Луцька».

«Назва виставки інтригує, тому що цією виставкою волинські археологи намагаються дати відповідь на одну із загадок Старого Міста. Йдеться про археологічні дослідження по вулиці Кафедральній, 13. Це місце дуже важливе у історії Луцька, тому що вулиця Кафедральна лежить на місці старої вулиці Великої, яка вела від північного в’їзду до міста до Замку, проходячи повз Ринок. Це дуже жива артерія старого Луцька, середмістя, яке лежало за мурами Окольного замку. Саме тут розпочиналося місто. Ми відрізняємо поняття «град Луцьк» та «місто Луцьк», - розповіла завідувач музею Олена Бірюліна.







На глибині 1,5 метрів археологи відкрили споруду з декількома камерами. Наразі потрібно визначити, до якого архітектурного періоду вона належить, та з’ясувати, хто був її власником – католицька чи інша громада.

Говорячи про глибину культурного шару – передусім відкрили період Великої Вітчизняної війни, який потрібно дослідити, згодом - міжвоєнний період, до якого належить знайдений на місці розкопок скарб. Це був свинцевий гаманець із двома золотими каблучками та 5 срібними монетами початку 20 століття.

Наразі говорять також про шматочки кераміки 12 століття. Розкопки тут проводили і раніше, проте досі археологам не вдавалося довести справу до кінця.

«Усе, що підняли протягом 2012 року, експонується на виставці. І нехай цих речей поки небагато і вони не надто атрактивні, але кожен із цих предметів свідчить про певні культурні шари, які піднімають археологи», - зазначила завідувач музею.





Відвідувачі зможуть побачити тут кераміку 17 століття, є окремі предмети 16 століття, але це тільки той шар, до якого наразі дійшли археологи. Все найцікавіше досі не розкопане, - переконують у музеї. Процес розкопок триватиме ще не один рік.






Довідково:
Музей історії Луцького братства відкрили на свято Воздвиження Чесного Хреста 27 вересня 2011 року в приміщенні колишнього братського Хрестовоздвиженського монастиря в Луцьку. Спільними зусиллями його зорганізували: сучасний правонаступник історичного братства – Волинське крайове братство святого апостола Андрія Первозванного і Волинський краєзнавчий музей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
мик Показати IP 19 Травня 2013 17:32
а де зображення??
Forever Autumn до мик Показати IP 19 Травня 2013 17:42
Є. Техглюк
Читач Показати IP 20 Травня 2013 10:52
Адресу виставки, будь - ласка, а то новина гарна а адреси не має =/ тупо якось....
Зінаїда Показати IP 20 Травня 2013 12:43
Вул. Кондзелевича, 5, Музей історії Луцького браства. Двоповерховий старий будинок - бувший монастир Хрестовоздвиженського братсвта. Зупинка на Д.Галицького біля Хрествовоздвииженської церкви (бувший планетарій).

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus