USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Закриття поштових відділень на Волині: по пенсію з села доведеться їхати в райцентр до банкомата

26 Травня 2021 14:24
У селах, де мешкає менше двох тисяч осіб, планують закрити поштові відділення. Найбільш негативно це може вплинути на пенсіонерів, яким виплати приносили листоноші. Щоб отримати свої пенсії їм доведеться їхати в якийсь з райцентрів, аби скористатися банкоматом або послугами касира.

Натомість в «Укрпошті» кажуть, що не винні і є заручниками ситуації. Адже перевести більшість пенсіонерів на виплати через банківські картки ініціює уряд та Пенсійний фонд, хоча донедавна обіцяли, що це буде відбуватися добровільно.

Про це йшлося під час постійної комісії Волинської облради з питань транспорту та зв’язку.

Як зазначив депутат Андрій Козюра, волиняни занепокоєні інформацією, яку поширив національний поштовий оператор «Укрпошта», про те, що з 2021 року жителів населених пунктів з чисельністю до 2 тисяч осіб будуть обслуговувати пересувні відділення, які надаватимуть всі послуги: передплата газет та журналів, доставка ліків і товарів за каталогами, а також фінансові послуги (виплата пенсій, сплата комунальних послуг, поштові перекази тощо).

«Поштові відділення закриватимуться, а за певним графіком будуть приїжджати кур’єри, щоб доставити періодику, пенсію, ліки чи прийняти оплату за електрику чи газ. Натомість всім пенсіонерам видадуть картки. Але де людині отримати пенсію, якщо банкомат в райцентрі? Як їй добиратися раз в місяць до відділення банку чи банкомату? Інтернет в багато сіл ще не дійшов, а поштове відділення закрилося . Усе йде до того, що людям в селах дають зрозуміти, що вони державі не потрібні. Це знищення села, звільнення земель від поселенців і доступ до землі як до ресурсу на аукціоні», – вважає депутат.

На розгляд сесії підготували звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо вжиття заходів для недопущення закриття стаціонарних відділень «Укрпошти» у Волинській області.

«Через проблеми зі здоров’ям багатьом сільським жителям важко дістатися до центру територіальної громади, де є банкомат. Якщо у колишніх райцентрах стаціонарні пункти «Укрпошти» ще продовжують роботу, то в малих селах більшість листонош вже скоротили.

Саме тому ситуація із закриттям відділень «Укрпошти» найбільше хвилює мешканців віддалених від обласного центру територіальних громад. Обурені люди звертаються до керівників своїх громад, до депутатів із проханням не допустити закриття поштових відділень. А коли вже запроваджувати пересувні пункти «Укрпошти», то тільки як додаткову форму обслуговування людей», – йдеться у тексті звернення.

Депутат Віктор Козак своєю чергою додав: у деяких селищах навіть закриваються банківські філії. Тож навіть там отримати пенсіонерам виплати буде неможливо.

Зрештою усі члени комісії одноголосно ухвалили відповідний проект рішення і рекомендували сесії його підтримати.

Згодом про це депутат Андрій Козюра написав на своїй сторінці. У коментарях до посту йому відповів сам генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський. З його слів, критикувати в цій ситуації «Укрпошту» недоцільно, бо винні у цій ситуації не вони.

«Ми боремось з цією постановою 277 Кабміну ініційованою Мінсоцем та Пенсійним фондом,щоб зберегти робочі місяця та здоров’я пенсіонерів», - зазначив посадовець.

Йдеться про постанову від 29.03.2021 № 277 «Про додаткові заходи щодо організації виплати і доставки пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів у межах України», відповідно до якої пенсіонерів, які отримують пенсії через «Укрпошту», переводять на обслуговування в банки.
Андрій Козюра також опублікував лист за підписом першого заступника голови ОДА Сергія Мовенка на запит щодо проекту рішення.

У відповіді йдеться, що з 1 вересня 2021 року пенсії будуть нараховуватися більшості пенсіонерів на рахунки в банках, крім:

– осіб з інвалідністю першої групи;

– осіб, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не здатні до самообслуговування і потребують постійного стороннього догляду;

– пенсіонерів категорії «80+»;

– одержувачів державної соціальної допомоги (особи, які не мають права на пенсію, та громадяни, які отримують допомогу з догляду).

Інші категорії пенсіонерів, які станом на сьогодні отримують виплати через «Укрпошту», до 1 вересня мають обрати один із уповноважених банків для здійснення виплати пенсій.

«Станом на травень 2021 року мережа відділень поштового зв’язку у Волинській області складає 435 стаціонарних відділень з доступом до всіх послуг «Укрпошти». При цьому населення області обслуговує 766 листонош, які надають послуги на дому, доставляючи пенсії та соціальні допомоги понад 160 тисячі осіб.

Згідно з інформацією Волинської дирекції АТ «Укрпошта», підприємство здійснить загальне скорочення штату у Волинській області, загалом - це понад 400 листонош. Додатково припинять роботу до 300 сільських поштових відділень. Зрештою втрати зазнають місцеві бюджети за рахунок зменшення відрахувань із заробітної плати (ЄСВ та ПДФО). Але першочергово незручності зазнає населення області (особливо люди похилого віку й мешканці віддалених від банківської інфраструктури населених пунктів), яке не має повноцінного доступу до фінансових і поштових послуг», - йдеться у відповіді ОДА й вказується, що облдержадміністрація підтримує звернення депутатів.
До слова, в документі також ідеться про те, що до 1 вересня Пенсійний фонд проведе перший конкурс для відбору організацій, які здійснюватимуть виплату і доставку пенсій та грошової допомоги за місцем фактичного проживання одержувачів.

Ігор Смілянський у коментарях також надав посилання на свій пост, в якому ще 19 травня відзначив: Кабмін не дотримав слова, адже раніше обіцяли, що перехід пенсіонерів на банківські картки буде добровільним. Тож всі термінали сторонніх банків у відділеннях відключили, створили гарячу лінію для тих клієнтів, яких змушують відкривати карткові рахунки для отримання пенсій, щоб подати колективний позов.


А очільник Волинської дирекції Іван Люсак додав, що Волинська дирекція не планувала у 2021 році закривати відділення.

«Це вимушений крок у зв'язку із запровадженням постанови КМУ 277. У випадку скасування постанови і надання можливості пенсіонерам (Волинська обл. - 105 тис.чол.) надалі отримувати послуги в Укрпошті, робочі місця і відділення будуть працювати», - каже регіональний керівник.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
лучани Показати IP 26 Травня 2021 14:34
Які проблеми? У майже кожному селі є магазин чи кафе, дайте можливість підприємцям видавати готівку пенсіонерам, як прдеставники банку.
Я Показати IP 26 Травня 2021 17:05
Доїхати то ще пів проблеми. Але звідки сільській бабці знати,як працює банкомат? Тут у Луцьку і то частенько пенсіонери просять допомогти зняти готівку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus