USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Закривають кримськотатарські ЗМІ

31 Березня 2015 08:00
Всі ЗМІ в Криму були зобов'язані перереєструватися відповідно до російського законодавства в квітні 2014 року.

Кримськотатарські ЗМІ закриються через закінчення терміну переєстрації в Росії. Всі, за винятком одного, незалежні кримськотатарські засоби масової інформації, зокрема дитячі, будуть закриті опівночі 1 квітня після закінчення терміну перереєстрації згідно з російським законодавством, заявила правозахисна організація Amnesty International, - пише ТСН.

Незважаючи на своєчасну подачу заявок, друковані, електронні та інші кримськотатарські ЗМІ, яким безпідставно відмовили у перереєстрації або не надали відповіді від ліцензуючих органів, будуть змушені закритися. В іншому випадку їм загрожуватимуть великі штрафи та кримінальні переслідування.

"З настанням півночі всі, окрім одного, кримськотатарські медіа-ресурси, які зазнали нападів з моменту російської анексії, будуть вимушені замовчати", - сказав Денис Кривошеєв, заступник директора програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії.

"Цей кричущий наступ на свободу слова, є грубою спробою придушити незалежні засоби масової інформації, змусити мовчати інакомислячих і залякати кримськотатарську громаду", - додав він.

Всі ЗМІ в Криму були зобов'язані перереєструватися відповідно до російського законодавства в квітні 2014 року. Проте тим медіа-ресурсам, які ведуть мовлення кримськотатарською мовою, неодноразово і безпідставно відмовляли в реєстрації. В той же час, багато російськомовних ЗМІ отримали ліцензії незабаром після подачі документів. Досі успішно перереєстрували тільки один кримськотатарський ЗМІ - газету Єні-Дунья. Всім іншим реєструючий орган відмовив у реєстрації або затягнув процес, використовуючи формальності та наявність не вказаних "невідповідностей".

Загальновизнаному кримськотатарському інформаційному агентству QHA двічі відмовили у перереєстрації. Починаючи з жовтня 2014 року, безпідставні відмови на три заявки отримав і телеканал ATR, що віщає кримськотатарською мовою. Жодної відповіді стосовно четвертої заявки адміністрація телеканалу не отримала.

Не задовольнили заявки на перереєстрацію іншим кримськотатарським ЗМІ, включаючи радіостанцію "Майдан", веб-сайт 15minut.org, газету "Авдет" та журнал "Йилдиз", і їм доведеться закритися після закінчення кінцевого терміну опівночі. Відмовили у перереєстрації навіть дитячим розважальним ЗМІ - журналу "Арманчыкъ" і популярному дитячому телеканалу "Lale".

Кримські ЗМІ потрапили під повторний напад. Принаймні п'ять місцевих радіостанцій були позбавлені частот в найбільших містах Криму через іншу адміністративну процедуру, ініційовану федеральною владою Росії в 2014 році. Проукраїнські журналісти і блогери піддавалися переслідуванням і були змушені покинути Крим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
раша Показати IP 31 Березня 2015 08:51
Вот пасему мы великая раша
Отто Штірліц Показати IP 31 Березня 2015 09:09
Бідолахи.... Тепер так безкарно не вийде захоплювати земельні ділянки...... Як мені їх шкода
Анатоль_ Показати IP 31 Березня 2015 12:15
а чому на Волині немає жодної газети або телеканалу на кримсько-татарській мові? Га? Хто скаже?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus