USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Замість Петрового – Цуцнів: селу на Волині хочуть повернути історичну назву

19 Серпня 2023 18:05
У червні цього року Нацкомісія зі стандартів державної мови прийняла рішення про перейменування понад 1400 сіл, селищ та міст України. Йдеться про ті, у назвах яких зберігається пропаганда російської імперської політики. Серед них – село Петрове Поромівської громади.

Чому його назвали саме так і яку історичну назву пропонують повернути – у сюжеті 12 каналу.

Невеличке село Петрове Поромівської громади розташоване при самісінькому кордоні з Польщею. Проживає тут трохи більше двохсот жителів. Віднедавна у тихому та спокійному місці – новий привід для дискусії – перейменування села. А точніше – повернення йому історичної назви Цуцнів.

Читати ще: На Волині хочуть повернути історичну назву селам, названим на честь енкаведистів. Яким саме

«Люди до цих пір називають село Цуцнів, а не Петрове. Воно і в розмовному так, і в старих документах у людей. Ну от перейменують, і я думаю, що воно скоро ввійде в ужиток. Тоді в нас буде хороша стара назва», – каже жителька села Наталія.

Радянська влада переназвала село на честь енкеведиста та радянського воєначальника ще у 1958 році, посилаючись на те, що він тримав оборону місцевої застави під час Другої світової.

«Був отакий Василь Петров. Він був українцем з Дніпропетровської області. Напевно, на той час треба було зробити з нього героя», – говорить Наталія.

Мешканці переконані: комуністи штучно створили образ героя в особі Петрова. Всі старожили, хто більш-менш цікавився історією села, казали, що він не оборонявся, а втікав разом з іншими прикордонниками застави.

«Цей Петров – нереальна людина. Він тут не вмирав, він тут не бився. Але в свій час так треба було і було добре, було про що говорити, були ідеали, було все добре, розумієте? Хоч насправді воно було не так», – розповідає місцева жителька Тамара.

Читати ще: Нацкомісія зі стандартів мови внесла зміни до попереднього рішення про перейменування сіл на Волині

Місцевий житель Ярослав додає, що в селі був старшина Бойніченко, який захищав село, розстрілюючи нападників з кулемета. Оборону під час Другої світової, кажуть, тримали звичайні прикордонники. Про їхній подвиг у селі знають і шанують його.

«Вони дійсно вели там оборону і загинули. Їх потім місцеві жителі знайшли та поховали, в нас там на кладовищі братська могила є», – зауважує Наталія.

Однак на той час радянська влада робила все, аби знищити українські ідентичність та історію. Представниця Інституту національної пам’яті Леся Бондарук впевнена, саме ця кампанія з перейменувань була спрямована на те, щоб стерти пам’ять про середньовічну державність України. Тоді замінили назву не лише Цуцнева, а й багатьох інших сіл.

«Саме в цей період відбулося перейменування таких от старих княжих назв українських та волинських сіл. Наприклад, Блудів перейменували на Мирне, Пілганів – на Промінь, Княгининок – на Маяки», – розповідає Леся Бондарук.

З її слів, про попередню назву села відомостей не так багато. Відомо тільки, що у 1376 році князь Юрій Холмський подарував село Цуцнів церкві Пресвятої Богоматері у Холмі, тобто це село було церковною власністю.
Нині тривають громадські обговорення щодо повернення історичної назви. І збір підписів, і опитування в Facebook свідчать про бажання людей перейменувати село.

«Більше шістдесяти людей взяло участь в опитуванні. У відсотковому співвідношенні 75% людей – «за», 25% – «проти». Тобто є люди, які за те, щоб залишити стару назву Петрове», – поінформував голова Поромівської громади Олег Савчук.

Окрім Петрового, у Поромівській громаді під питанням назва села Шахтарське. Нині вирішують, чи повертати йому стару назву Дорогиничі.

«Було близько десяти шахт. Тому село Шахтарське так і назвали. Чи будуть його перейменовувати, чи ні – це вже залежить від думки жителів, які там проживають», – зазначив Олег Савчук.

Окрім сіл Поромівської громади, Національна комісія зі стандартів державної мови у червні цього року рекомендувала змінити понад тисячу чотириста назв сіл, селищ і міст України. Таким чином викорінюють пропаганду російської імперської політики в назвах населених пунктів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ще не зовсім свідоми Показати IP 19 Серпня 2023 18:58
Цуцнів - назва якась собача. Петрове миловидніше звучить
? Показати IP 19 Серпня 2023 21:30
Свинюхи - Привітне ! Привітне - Свинюхи ?
Тур Показати IP 19 Серпня 2023 22:56
Блудів - гарна назва

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus