USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Багатоповерхівка для поліції у Луцьку: дорогу – геть, чужу будівлю – знести?

9 Вересня 2016 21:00
Архітектурно-містобудівна рада розкритикувала проект детального плану території на вулиці Глушець, де ще кілька місяців тому вирізали дерева. Вердикт: ПДП (проект детального плану) суперечить генплану міста, оскільки одну з багатоповерхівок автори проекту намалювали просто на місці існуючої приватної будівлі.

Про це Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив депутат Луцької міської ради Ігор Поліщук, який був присутній під час засідання архітектурно-містобудівної ради, що відбулося 6 вересня.

Так, навесні цього року на вулиці Глушець зрізали дерева. У матеріалі Волинського агентства розслідувань йшлося, що згадану ділянку готують під забудову багатоквартирного житлового будинку. Замовником виступало управління Нацполіції, а виконавцем – «фірма Віктора Чорнухи».

«До нас приходив представник Національної поліції, який повідомив, що управління має право на будівництво на цій території. Проект самого будівництва нам не показали, бо для того, щоб його намалювати, необхідно зробити геологічну розвідку», – прокоментував тоді заступник Луцького міського голови Юрій Моклиця.

І ось уже 6 вересня шановані міські архітектори розглядали проект детального плану території. У розпорядження ІА Волинські Новини потрапив запис засідання, який «проливає світло» на ймовірне майбутнє будівництво.

Замість «крематорію» - багатоповерхівку для поліції?

З’ясувалося, що на цьому місці пропонується збудувати два багатоповерхових житлових будинки на 382 квартири (790 мешканців). Обидва будинки - з підземним паркінгом, а один з них - з вбудованими громадськими приміщеннями. Загалом ПДП охоплює площу 7 гектарів, з них 1,3 гектара - безпосередньо забудова, також передбачені благоустрій території, пляж, вуличні парковки. До слова, про паркомісця. Згаданий проект ПДП передбачає всього 210 паркомісць: 90 на вулиці, 120 – на підземному паркінгу.
Але вся ця гарна картинка, як з’ясувалося, не відповідає дійсності. Так, приміром, на цій території розташована вже існуюча будівля – так званий «крематорій». Будівля частково введена в експлуатацію і є в приватній власності. Натомість проект ПДП на тому місці передбачає 9-поверхівку.

«Ця будівля зноситься під багатоповерховий житловий будинок», - кажуть автори. Але члени архітектурно-містобудівної ради зауважили: «Там же є право власності. І власники згідні? Для чого малювати на чужій власності будинок, якщо з власниками не погодять?»

«Це ж просто ПДП», - каже, своєю чегою, перший заступник міського голови Тарас Яковлев.

«Працювали з власником, і от результат», - додають автори проекту.

Натомість голова ГО «Архітектурно-будівельний правовий центр «Основа» Тарас Шнит каже, що цей документ в разі його прийняття – підсудна справа.

«Цей об’єкт наполовину введений в експлуатацію, оформлене право власності. І якщо без власників малювати, то на ці документи можуть подати до суду», - пояснив він.
Замість 4 поверхів 9. Бо для поліції?

Відповідно до плану зонування території, на цій земельній ділянці може бути розміщена зона перспективної блокованої забудови максимум у 4 поверхи.
Архітектор Яким Сеник зауважує: ніхто не досліджував, чи ґрунт там витримає 9 поверхів. А там, згідно даних геологорозвідки, особливе місце.

«Є зонінг. Там 4 поверхи – будьте здорові. Яких 10 (9 з підземним паркінгом – ред.)? Ніяких характеристик ґрунтів на несучу спроможність немає. Під частиною твердого шару там може бути глина і пливуни (піщаний ґрунт – ред.). Там же річка була. Перш за все, при розробці містобудівної документації треба розглянути всі фактори, які можуть вплинути на об’єкт, зокрема, має бути обстеження ділянки на придатність містобудівної діяльності», - зауважив він.

Власне, кажуть архітектори, фактично підземний паркінг розташований під річкою Стир. Хтозна як поведе себе ґрунт. Натомість для Тараса Яковлева, що 4 поверхи, що 9 – різниця несуттєва.

«Я звісно, не архітектор, але на мою думку, питання 4 чи 9 поверхів саме цьому району не шкодить і ні на що не впливає. Є райони, де не можна будувати вище 2 чи 4 поверхів. А тут з цим я великих проблем не бачу», - висловив він свою думку.

Замість дороги – багатоповерхівку для поліції?

Але коли члени архітектурно-містобудівної ради глянули на генплан, то стало ще цікавіше. Виявляється, що відповідно до «основного закону» містобудівної діяльності Луцька, на цій ділянці має бути... дорога. І не просто дорога, а ціла транспортна розв’язка.
«По генплану там – дорожня розв’язка. Де вона тут ділась? Її немає. Детальний план території уточнює, а не скасовує генплан. При наявності дороги взагалі не постає питання про житлову будову», - пояснювали архітектори.

І хоч Інститут Діпромісто уже дав відповідь, що змінити генплан можливо, проте наразі перекреслювати чинний генплан в частині транспортної розв’язки жоден проектант при розробці ПДП не має права.

Багатоповерхівка у водоохоронній зоні. Для поліції.

Своєю чергою, директор приватного підприємства «Прайд», член Волинської організації Національної спілки архітекторів України Василь Дузь-Крятченко зауважив: творці генплану не ідіоти і ніякого житла на цій ділянці не розміщували. Більше того, відповідно до чинного законодавства, переконує він, водоохоронна зона річок визначається відповідно до довжини русла ріки. Оскільки річка Стир має протяжність понад 500 кілометрів, то водний кодекс говорить, що охоронна зона (не плутати з прибережною смугою) не 50, як це постійно рахують в Луцьку, а 100 метрів.

Тож навіть з цієї точки зору жодних багатоповерхівок, ще й з підземним паркінгом, бути там не може.

Чия земля? Поліції?

Окрім цього, постає ще цікавіше питання – кому ж належить ця земельна ділянка, де мають бути споруджені такі суперечливі багатоповерхівки.

Якщо вірити кадастровій карті, одна з ділянок на цій території - для ведення особистого селянського господарства, інша - для будівництва та обслуговування «Центру дорожнього сервісу». І хоч ведення «особистого селянського господарства» в Луцьку архітектори називають нісенітницею, та в Держгеокадастрі притримуються іншої думки.

Що ж до ще однієї ділянки, то, як зазначив Тарас Яковлев, там, де запроектований будинок на 5 секцій, земля належить Нацполіції.

«Ділянка - на праві постійного користування надана обласному управлінню поліції у Волинській області у 2008 чи 2009 році», - повідомив він.

Натомість депутат Ігор Поліщук зауважив: у цей час ніякої Нацполіції ще не було. Тоді діяло управління МВС в області, яке у вересні 2015 року ліквідували. Натомість ГУ Нацполіції не стало правонаступником МВС. Тобто, у чиїй власності наразі ця земельна ділянка – під великим знаком питання.
Проте для посадовців Луцької міськради це – не аргумент.

«Окремо по цьому питанню ми можемо поговорити, як вони передавали власність з міліції в поліцію», - повідомив Тарас Яковлев.

***

Врешті члени архітектурно-містобудівної ради проект ПДП відхилили. Рішення цього органу для містобудівної документації є обов’язковим. Проте згодом проект мінімальною кількістю голосів відправили на «доопрацювання». Щоправда, що там доопрацьовувати, якщо в генплані на цій землі передбачили транспортну розв’язку, а не багатоповерхівки, – незрозуміло.

Отож виходить – дерева зрізали, хоча й кажуть, що це не парк, майданчик підготували. А ось чи можна там будувати заплановане? Архітектори однозначно твердять – ні. Тим паче, навіть якщо говорити про самі архітектурні рішення, то виникають питання: вихід з будинків пропонувався на магістраль, натомість двори – забиті автівками.

Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
234 Показати IP 9 Вересня 2016 21:52
Фахівці, підкажіть- будівельний кран хутко горить, а бульдозер?
Знаючий до 234 Показати IP 11 Вересня 2016 21:39
Чорнуха рішає за бабло з Яковлевим
----- Показати IP 9 Вересня 2016 22:01
Цирк поїхав а клоуни залишилися.
Леша Показати IP 9 Вересня 2016 23:02
Тарас вже наготував кишеню для бабосів за відкат! Не мішайте хлопцю. Він готується стати великим!
бегемот до Леша Показати IP 10 Вересня 2016 08:55
а що корисного зробив яковлев, крім набиття свого карману!!! всі це знають, хоче стати великим, а стане малим.
Иван до бегемот Показати IP 11 Вересня 2016 06:16
А Айфон Седьмой уже купил Тарас? Как же без айфона да и ещё великим пытаться быть?!!
Hunter Показати IP 9 Вересня 2016 23:24
Квартир 382, а паркомісць - лише 210. Де стоятимуть решта авто? Чому, коли видають містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки не враховують кількість транспорту. Нехай ті, від кого це залежить, відвідають двори на Кравчука, 15, 11В.
123 Показати IP 9 Вересня 2016 23:30
Цікаво, якщо цей будинок побудують хто отримає у ньому каартири???
Лучанин Показати IP 10 Вересня 2016 06:37
Пропоную чітко означити границі Парку, Старого міста та Зеленої зони Старого міста (на Ковельській) і поставити вишки з пржекторами і кулеметами.
Паиріот Показати IP 10 Вересня 2016 07:32
До грається той яковлев!! Скільки вже можна??? Де найбільше порушень по дозволам на будівництво, де найбільш безглузде і знахабніле "віджимання" землі, ТАК ТУТ ЯК ТУТ с***ний яковенко! ТА СКІЛЬКИ ВЖЕ МОЖНА???????
Андрій Показати IP 10 Вересня 2016 07:50
Якщо чесно, то думав, що Тарас Яковлев розумніша людина, або мовчазніша. А тут його поперло...
сусідка Показати IP 10 Вересня 2016 08:13
Це перехрестя між Карпенка-Карого -Глушець і так дуже активне, на протязі дня там дуже багато автомобілів, виїхати з Глущець складно, а що буде коли поселяться більш як 500 мешканців взагалі важко уявити.
Укр Показати IP 10 Вересня 2016 09:38
Не знаеш як робити роби по закону. Прав Полищук земля в спадок не передаеться . Полиция зовсим инша структура вона земли немае. Потрибна нова сесия. А це аукцион. Треба спитати написати у нашу те ген прокуратуру хай законники дадуть свою оцинку. Е закон и крапка
ізя Показати IP 10 Вересня 2016 10:34
кури не пьють кока колу .. може термін зберігіння збіг ??
михайло Показати IP 10 Вересня 2016 14:49
як сказав яковлев, що ені пох 4 чи 9 поверхів, за відкат вже домовились, а як все рухне то я вже в ізраілі буду... а вам тут подихати після нас.
Олесь Показати IP 10 Вересня 2016 15:22
От цікаво, з якого "закладу" автор- "містобудівельник"? І де воно сертифікат купило?
ВОВК Показати IP 10 Вересня 2016 16:50
яковлев неук ы чм*шнык. одне слово -Г**ДА.
тарас Показати IP 10 Вересня 2016 19:08
мене підставив григоренко
стефко Показати IP 10 Вересня 2016 20:01
А давайте стир з луцька викинемо і все забудуємо багатоповерхівками.... І набудує іх чорнуха багато багато, от хто тідьки буде розкуповувати житло і збагачувати владців- от питання!!!!!!!!
я до стефко Показати IP 11 Вересня 2016 10:43
східняки будуть купляти, в них гроші є!
Суть полягає в тому, Показати IP 10 Вересня 2016 22:18
Поліція не є юридично ні забудовником, ні замовником на будівництво. Нехай покажуть, чи є у них бюджетні призначення. Сама справжня афера і корупційна оборудка! Користуючись службовим становищем вибили землю і як долю в майбутньому будівництві без конкурсу передали Чорнусі для будівництва комерційного житла. Дєтскій лєпєт Яковлева, бздури Моклиці за мовчазної згоди Романюка - то тільки цвіточки. Пора проявити себе прокуратурі...
свідомий до Суть полягає в тому, Показати IP 11 Вересня 2016 17:02
Вже на Чорновола навпроти Срібних лелек Чорнуха будував будинок висіла інформаційна табличка де значилось що замовник будівництва УМВС у Волинській області насправді жоден міліціонер там житла не отримав а земля дійсно виділялась міськрадою під будинок для міліції та була обміняна тодішньою верхівкою УМВС на пять чотирьохкімнатних квартир на Липинського так само буде і тут чергова афера від ППШ
Лучанка Показати IP 11 Вересня 2016 00:56
Вже в стоках л*йно не поміщається, а ці далі будують. А школа і садочки для цих будинків де? А водичка, а очесні в нас в місті є можливість збільшити? А електромережі витримають ще нові будинки? Ід*оти
Людмила до Лучанка Показати IP 11 Вересня 2016 16:13
Стільки в Луцьку вчились будувати крематорій,їздили і в інші міста дивитись, трохи не зевершили і знищили. Там готові були печі і так далі, витрачені кошти міста.
До суть полягає в то Показати IP 11 Вересня 2016 19:50
Не треба тут уповати на прокуратуру. Не будьте наївними. Всі свої квартири вони получили за такою ж схемою. То вони і міліцію навчили. А спір зведуть до річки і дерев.
українка Показати IP 12 Вересня 2016 17:49
Народ,коли наша влада думає,що робить,тільки б свої харі зажерти. А взагалі чому для поліції мають будувати житло,чому ніхто ніколи не говорить про те,щоб вчителю,лікарю,трактористу,комбайнеру виділити помешкання вони ,що менше працюють,чи мають більше прибутку за поліцію і можуть купити житло собі самі?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus