USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Засновника волинського фонду обвинувачують у незаконному переправленні ухилянтів за кордон

12 Жовтня 2023 18:18
У Луцьку судять засновника благодійного фонду «Добра справа». Його підозрюють у незаконному переправленні ухилянтів за кордон. За даними слідства, він причетний до того, що за межі України через систему «Шлях» виїхали й не повернулися 78 чоловіків призовного віку.

Відзначимо, нещодавно судили директора фонду Юрія Сливу. Як повідомляла сторона обвинувачення, з його легкої руки безповоротно за кордон виїхали 200 військовозобов’язаних чоловіків. Незважаючи на кримінальне провадження, фонд, схоже, без проблем продовжував вносити «волонтерів» у систему «Шлях», ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Андрій Лінник – засновник благодійного фонду «Добра справа». Організація неодноразово потрапляла в гучні історії та в поле зору правоохоронців.

Ще у березні цього року та пізніше журналісти намагалися зʼясувати в директора фонду Юрія Сливи, навіщо їм так багато волонтерів і чи всі вони повернулися з-за кордону. За даними Волинської обласної військової адміністрації, у період з 24 лютого 2022 року до 24 лютого 2023 року цей фонд вніс у систему «Шлях» 1081 особу призовного віку. Чітких відповідей не отримали.

Згодом зʼясувалося, що Юрія Сливу підозрюють у незаконному переправленні осіб через кордон та підробці документів.

Як раніше повідомляла Волинська обласна прокуратура, за даними слідства, директор фонду видавав офіційні листи з неправдивими відомостями про так званих волонтерів, які виїжджають від фонду з України по гуманітарну допомогу. Таким чином було організовано переправлення 238 чоловіків, які в Україну не повернулися.

Юрій Слива вину визнав і пішов на угоду з прокурором 21 липня. 14 серпня Луцький міськрайонний суд її затвердив і призначив йому покарання у вигляді 300 тисяч гривень штрафу із позбавленням права обіймати посаду керівника підприємств чи організацій, основний вид діяльності яких пов’язаний із наданням соціальної допомоги, на один рік.

У жовтні в суді за такою ж підозрою про незаконне переправлення осіб через державний кордон – засновник фонду Андрій Лінник.

«Розпочався судовий розгляд кримінального провадження про обвинувачення засновника одного з благодійних фондів у службовому підробленні та організації незаконного переправлення військовозобов’язаних через державний кордон України. Ця схема не нова. Полягає вона в тому, що благодійні фонди чи якісь гуманітарні організації вносять інформацію про військовозобов’язаних як про водіїв фондів, які їдуть за кордон для перевезення гуманітарної допомоги. В такий спосіб чоловіки призовного віку виїжджають за кордон і потім не повертаються. У цьому випадку в такий спосіб було переправлено 78 осіб, які досі в Україну не повернулися», – прокоментувала речниця Волинської обласної прокуратури Наталія Мурахевич.

І це лише за період від початку повномасштабної війни до березня цього року.
Якщо станом на 24 лютого цього року внесених у систему «Шлях» від цього фонду нараховувалася 1081 особа, то станом на 25 липня кількість таких, попри кримінальне провадження проти директора організації, зросла. За даними волинської адміністрації, від цієї організації було внесено 1355 осіб.

Нині в Луцькому міськрайонному суді відбулося підготовче засідання у справі про підозру засновника фонду в незаконному переправлені осіб через кордон. Суд вирішив призначити розгляд кримінального провадження. Безпосередній розгляд справи в залі суду відбудеться 24 жовтня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Юрій Миколайович Показати IP 12 Жовтня 2023 18:54
Проста арифметика 278 × Мінімум на 5000 $ отримаємо 13900000 $ а покарання можна перекрити одним волонтером ,да здраствуєт самий гуманний суд в мирі.
Кругова порука до Юрій Миколайович Показати IP 13 Жовтня 2023 15:26
А на підставі чого їм мають дати більші строки/штрафи навіть ця стаття натягнута, законом не заборонено вносити людей в шлях і немає законодавчих зобов'язання чоловікам обов'язково повертатися, тільки якщо в них вже були повістки/ вони були офіцери запасу або на них заведено справу за ухиляння(це справді ухилянти по ЗАКОНУ) або кримінальні справи по інших статтях.
Лучанин Показати IP 13 Жовтня 2023 00:06
Табличку ділення Сливка знає, тому розмазувати соплі по столу "самий гуманний суд в мірє" буде довго та нудно! Як кажуть на "Вастокє ілі ішак сдохнєт ілі падішах" !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus