USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Заступник керівника управління Нацполіції: як працюють і скільки заробляють офіцери громад на Волині

20 Червня 2020 21:54
У Волинській області вже працюють 30 поліцейських офіцерів громад. Як відбувався професійний відбір, чим обов’язки й повноваження поліцейського громади відрізняються від дільничного та чи є порозуміння між поліцією і громадами в забезпеченні правопорядку?

Про це заступник керівника Головного управління Національної поліції у Волинській області Сергій Козак розповів UA: Волинь.

Насамперед він пригадав, що проєкт «Поліцейський офіцер громади» офіційно стартував у грудні 2018 року: «Відповідно до проєкту, робота поліцейського офіцера громади нагадує роботу шерифа у Сполучених Штатах. Основне фінансування йшло від донорів, безпосередньо від міжнародної місії ICITAP (США). Волинь потрапила в першу п’ятірку областей, де цей проєкт стартував. Підписання меморандуму за участю голів ОТГ у рамках проєкту відбулося в серпні минулого року. Таким чином Національна поліція досягла домовленості з громадами про те, що вони створять належні умови для роботи поліцейського офіцера, візьмуть на себе зобов’язання заправляти його службовий автомобіль, забезпечать йому належні робочі умови (оплата комунальних послуг, канцелярських матеріалів тощо). А Національна поліція, своєю чергою, зобов’язується професійно підготувати поліцейського офіцера громади, забезпечувати його формою, спорядженням, службовим автомобілем, зброєю та виплачувати заробітну платню, яка становить 13 тисяч гривень».

Читайте також: «Поліцейський офіцер громади буде в кожній ОТГ України», – начальник управління превентивної діяльності поліції Волині

Як зазначив Сергій Козак, усі поліцейські офіцери громад пройшли досить серйозний конкурсний відбір, який включав профільне тестування, індивідуальні співбесіди та проходження дослідження на поліграфі. Далі поліцейські навчалися на базі Львівського державного університету внутрішніх справ (загальна юридична підготовка, фізична, тактико-спеціальна, медична та контраварійне водіння). Загалом було відібрано 30 поліцейських із як мінімум дворічним стажем роботи в лавах поліції. Вони працюватимуть у 25 громадах області.

«Більшість із цих поліцейських працювали дільничними офіцерами поліції: хтось – у карному розшуку, хтось – в поліції охорони», – сказав поліціант і додав, що один офіцер має обслуговувати, згідно з умовами проєкту, 10 тисяч населення.

Та пояснив, що основний принцип роботи офіцера громади – «я тут живу і працюю» – зорієнтований на створення безпечного середовища у своїй об’єднаній територіальній громаді.

«Цей поліцейський мінімально буде залучатися на виконання невластивих йому функцій. Він працюватиме виключно в межах своєї ОТГ. Його повноваження розповсюджуються на територію громади. Однак цей поліцейський не підпорядкований голові ОТГ, але підзвітний громаді, тобто щоквартально звітуватиме про свої здобутки, а громада питатиметься в нього за результати», – зауважив Сергій Козак і додав, що фактично поліцейський офіцер змушений працювати цілодобово та реагувати на кожен виклик.

Заступник керівника ГУ Нацполіції не виключив, що в разі потреби, зокрема за умови збільшення населення громад, кількість поліцейських офіцерів в ОТГ області збільшуватиметься. Поки, на жаль, не всі волинські громади фінансово спроможні утримувати офіцера, тож їх і далі обслуговуватимуть поліцейські з районних відділків поліції та дільничні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Володимир Показати IP 21 Червня 2020 07:48
Настоящий полковник. Сергій Ростиславович, так тримати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus