USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Зав'язування хустки та приготування куті: в музеї на Волині відбувся мистецький захід «Різдво у Косачів»

22 Грудня 2023 21:18
У Колодяжненському літературно-меморіальному музеї відбувся мистецький захід «Різдво у Косачів» із майстеркласом з зав'язування хустки, готуванням традиційних пісних страв та куті.

У родині Косачів дуже любили Різдво, розповіла Суспільному співробітниця Колодяжненського літературно-меморіального музею Марія Чашук.

На Святвечір тут готували традиційні пісні страви: пекли пиріжки з маком, цибулею, капустою, рибною начинкою.

«Крім традиційної ялинки, Ольга і Леся любили влаштовувати живі картини. Це – вистави. Зокрема ілюстрації до двох творів Діккенса «Різдвяні оповідання», – розповіла Марія Чашук.
Для майже 40 учнів Колодяжненського ліцею провели майстерклас із приготування куті, розповіла етнографиня Людмила Мірошниченко-Гусак. Мак розтирали макогоном у макітрі. Традиційну кутю готували з горіхами і медом, також за рецептом із сушеними вишнями та халвою.
Учасниця майстеркласу Єлизавета Семенюк розповіла, що вперше готувала кутю. Вдома цією справою опікується мама, каже дівчина.
Людмила Мірошниченко-Гусак презентувала виставку традиційних жіночих головних уборів з колекції Волинського краєзнавчого музею. Вона провела майстерклас із зав'язування хустки.

Читати ще: «Це про покров, про захист»: у Луцьку відкрили виставку картин на хустинах. Фото

«Українська хустка була із полотна, яке виготовляли на ткацьких верстатах, щоб її зробити наряднішою, додавали під час ткання смуги: вузенькі, широкі, насичені червоні», – розповіла етнографиня.
Учениця Колодяжненського ліцею Світлана Чуб, яка була моделлю для демонстрації зав’язування хустки, зізналася, що їй процес сподобався.
Музейниця Марія Чашук каже: «Різдво у Косачів» – традиційний захід в Колодяжному, що дозволяє поринути в українські традиції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus