USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

«Збудники не потраплять в чужі руки»: посольство США розповіло, що в Україні роблять біолабораторії Пентагону

23 Квітня 2020 15:42
Коронавірус в Україні порушив питання американських лабораторій з дослідження вірусів, які працюють в нашій країні.

Посольство США в Україні відповіло на заяву депутата «Опозиційної платформи За життя» Рената Кузьміна. Нещодавно він надіслав запит Володимиру Зеленському про 15 американських біологічних лабораторіях в Україні, які курує Пентагон. Тобто – військове відомство США, пише Страна.

14 квітня Кузьмін опублікував текст запиту, який направив в офіс президента. У ньому говориться, що за час роботи цих лабораторій в Україні час від часу відбувалися спалахи різноманітних вірусів, які супроводжувалися смертями.

При цьому в роботі лабораторій українська влада вже знаходила порушення, які могли бути причиною витоку штамів, стверджує автор запиту.

Також нардеп нагадує, що робота лабораторій почалася за часів Ющенка і Тимошенко, потім припинилася при Януковичі і відновилася вже при Порошенку.

У зв’язку з чим Кузьмін поставив Зеленському питання – як фінансуються ці лабораторії і як українська влада їх контролюють.

Вчора, 22 квітня, посольство США в Україні опублікувало офіційну позицію з цього приводу.
«Програма боротьби з біологічною загрозою Міністерства оборони США працює в Україні разом з українським урядом над забезпеченням консолідованого і захищеного зберігання збудників хвороб і загрозливих токсинів у відповідних державних установах, так щоб при цьому можна було проводити мирні дослідження і розробляти вакцини», – йдеться в повідомленні диппредставництва.

У посольстві заявляють, що Український Науково-Технологічний Центр (УНТЦ / STCU), про який згадує Кузьмін у своєму запиті, це міжурядова організація, створена ще в 1993 році. Зараз в неї, крім України і США, входять Азербайджан, Європейський Союз, Грузія, Молдова та Узбекистан.

«Наші спільні зусилля допомагають гарантувати, що небезпечні збудники не потраплять в чужі руки. Ми пишаємося тим, що співпрацюємо з Міністерством охорони здоров’я, Державною службою України з питань безпеки харчових продуктів і захисту прав споживачів, Національною академією аграрних наук і Міністерством оборони», – заявили дипломати США.

Дані, викладені Кузьміним, в посольстві назвали «російською дезінформацією».

Натомість юрист Андрій Портнов у своєму телеграм-каналі запитує, чому такі лабораторії не можуть утримувати США у своїй країні і що означає формулювання:«забезпечення консолідованого і захищеного зберігання збудників хвороб та загрозливих токсинів у відповідних державних установах, так щоб при цьому можна було проводити мирні дослідження та розробляти вакцини. Ми також працюємо, щоб розвинути здатність України виявляти спалахи, спричинені небезпечними патогенами, перш ніж вони становитимуть загрозу безпеці чи стабільності. Наші спільні зусилля допомагають гарантувати, що небезпечні збудники не потраплять у чужі руки».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Всезнайко Показати IP 23 Квітня 2020 16:47
Бо для США потрібно б**ло, на якому зброю цю випробовувати.
Пєнтагонський спєц Показати IP 23 Квітня 2020 17:15
Україна - ідеальна країна третього сорту, розумніша за кольорових, щоб не затупити, і в міру тупа, щоб не послати сша подалі з їхніми генними лабораторіями.
ага до Пєнтагонський спєц Показати IP 24 Квітня 2020 10:31
і тому санепідемстанцію в Україні і ліквідували . щоб якщо шо менше шуму було . от вам і допомога від США вони знають за що допомагають а взагалі . ми їм не треба. хіба як "подопитні кролики" під гарними гаслами.
!!! Показати IP 23 Квітня 2020 17:41
Кузьмін давно виліз з криівки де переховувався від ІНТЕПОЛУ?
Дядько Сем Показати IP 23 Квітня 2020 18:54
Скажу вам по секрету, хлопчики, що ваша Україна давно вже сприймається нами як наша заокеанська територія, щось типу Пуерто-Ріко, де проводить *реформи* Наталка Яресько. Нам же теж треба контролювати ріст населення у вас. Так, що..... Тільки бізнес, і нічого особистого.....
авжеж Показати IP 23 Квітня 2020 19:06
Щось саме це позабулося. Принаймні тепер стає зрозумілим чому в кінці минулого року та на початку цього люди в Україні масово дуже сильно перехворіли з усіма симптомами подібними на новий вірус з шапочкою. Ще пару місяців і дуже багато що спливе.
Анонім Показати IP 23 Квітня 2020 19:51
У руки ні, а відразу в організм! Ексміністр оборони Грузії про такі заклади в них добре описав.
а Показати IP 24 Квітня 2020 10:35
а вони нам потрібні? . нехай у себе в сша такі лабораторії створюють. бабла певно кучу комусь дали за дозвіл. Янукович закрив а порох знову відкрив. а ющенко взагалі старт дав .От патріоти. "люблять" українців.
анонім Показати IP 24 Квітня 2020 11:54
знайшли таку собі африку де за гроші можна шо хоч зробити. от і свою лабораторію -(яку не бажано біля своїх людей тримати.-бо ж вони еліта . а ми до третіх країн відносимся.) поставили тут. якщо вийде якийсь вірус який вб.є кого то ніхто нічого не взнає. і

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus