USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.70 9.85

У США спростували міф про причетність України до створення біологічної зброї

19 Березня 2022 22:39
Росія активно поширює фейки про біолабораторії на території України, що фінансуються США і створюють нові види біологічної зброї. Корнелія Сілаґі, співробітниця однієї із цих лабораторій, викриває цей міф.

Вже кілька тижнів російська пропаганда активно розкручує меседж фейками про українські біолабораторії, які розробляють нові види біологічної зброї. Фінансує всі ці роботи, звісно, США. Минулого тижня все перейшло на новий рівень — і звинувачення щодо створення біологічної зброї вже пішли з боку міноборони РФ, а не звичайних підручних журналістів. Кремль офіційно звинуватив Україну у розробці коронавірусу, а також у роботах із збудниками африканської чуми свиней і сибіркою, - інформує видання НВ.

МОЗ України ще на початку березня виступило зі спростуванням цієї інформації

«Вкотре наголошуємо, що на території України немає «американських лабораторій». Всі наявні в Україні лабораторні спроможності виконують єдину загальну мету — індикація та ідентифікація збудників інфекційних хвороб, що мають значний епідемічний потенціал та/або міжнародне значення та підпадають під регуляцію міжнародних медико-санітарних правил», — йдеться в заяві Міністерства охорони здоров’я України.

У США ці звинувачення назвали «класичною російською пропагандою», зазначивши, що подібні заяви «смішні» і «відверто брехливі». За словами речника Держдепартаменту Неда Прайса, Росія «вигадує хибні приводи, намагаючись виправдати власні жахливі дії в Україні».

Читати ще: Доказів заявам Росії про біологічну зброю в Україні немає, - ООН

Кілька днів тому Росія порушила питання про біологічні лабораторії в Україні на засіданні Ради безпеки ООН. Однак і там російська пропаганда зазнала краху — верховний представник організації з питань роззброєння Ідзумі Накаміцу заявила, що ООН «не відомо» про якусь програму біологічної зброї в Україні.

В ООН додали, що цьому немає жодних доказів, тому звинувачення Росії вважатимуться безпідставними. Країни-члени назвали твердження РФ про біологічну зброю в Україні «брехнею» і «повною маячнею».

Проте машина російської пропаганди і не думає зупинятися. Тепер долучилися Росспоживнагляд із військами радіаційного та хімічного захисту — за їхньою версією, Україна намагається труїти ворога туберкульозом.

Цю хвилю підхопив і Китай, хоч і не на офіційному рівні. Одразу кілька місцевих ЗМІ, серед яких державне інформаційне агентство Сіньхуа, заявили про те, що на території України справді розташовані біологічні лабораторії, в яких науковці працюють над тим, щоб навчитися поширювати патогени через тварин.

Читати ще: Путіну примарились біологічні лабораторії в Україні із чумою та коронавірусом

Факт існування біолабораторій на території України не спростовує навіть українське МОЗ. Однак, як уже було зазначено вище, єдиною метою їхньої роботи є виявлення збудників інфекційних хвороб, які згодом можуть перерости в епідемію. Простіше кажучи, це дослідження потенційно небезпечних хвороб та їх переносників. Проте, ніхто не говорить про роботу над подібною біологічною зброєю — всі вчені наголошують, що такі дослідження мають лише науковий інтерес.

На цьому наголошує і Корнелія Сілаґі, професорка з Інституту Фрідріха Леффлера, яка з 2020 року співпрацювала з українськими колегами в Інституті експериментальної та клінічної ветеринарії в Харкові.

Науковці вивчали паразитів кажанів, щоб зрозуміти, які види бактерій можуть переносити українські кажани. Це мало б стати першим кроком для виявлення будь-яких потенційних загроз для здоров’я людини.

Дослідники зібрали 140 бліх, кліщів і мух, які були на кажанах у східних областях України. Паразитів помістили в етанол і відправили до Німеччини, де аналіз ДНК показав наявність патогенів рикетсії — поширеної бактерії, яку переносять кліщі. Результати цієї роботи презентували на конференції Німецького ветеринарного товариства у 2021 році.

«Це було дуже просте епідеміологічне дослідження», — каже Сілаґі. Проте тепер російська пропаганда намагається видати її роботу за частину секретної розробки біологічної зброї, яку фінансує Захід.

Читати ще:Перелітні птахи та кажани у якості біозброї. Чергові нісенітниці Росії про «українські лабораторії»

Під час засідання ООН, скликаного Росією, російський дипломат Василь Небензя заявив, що «кажанів розглядали як переносників потенційних агентів біологічної зброї». Він зазначив, що доля зразків кажанів і бактерій невідома, а це нібито свідчить про те, що «вони можуть бути вкрадені з терористичною метою або продані на чорному ринку». Як доказ своєї теорії він показав угоду про передання зразків німецькому інституту.

Сілаґі спростовує ці звинувачення, називаючи їх повною нісенітницею: «Я знаю їхню долю — вони у мене в морозилці». Крім того, всі патогени булои знищено етанолом, який використовувався для збереження паразитів. Окремо вчена зазначає, що жодного американського фінансування її проект не отримував. «Те, що це подають як біологічну зброю, — повне божевілля», — розповідає Сілаґі.

Їй складно сказати, як міноборони Росії могло отримати у своє розпорядження угоду про передачу зразків до німецького інституту. Харківський біолог Антон Влащенко, який допомагав Сілаґі у її роботі, підозрює, що один з облікових записів електронної пошти команди зламали росіяни.

«У нас немає генетичних лабораторій, які потрібні для розробки біологічної зброї. Смішно чути від росіян, що ми проводимо подібні дослідження», — каже вчений. Проте він зазначає, що під час війни може статися всяке і, якщо він потрапить у полон російських військових, його можуть закатувати і змусити розповісти буквально будь-яку нісенітницю, видавши її за «зізнання».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus