USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

«Здача Севастополя»: волинські нардепи про «харківські угоди»

22 Квітня 2010 16:52
Доля міждержавної угоди про продовження часу перебування Чорноморського флоту Росії у Криму - в руках Верховної Ради.

Опозиція уже другий день обурюється, закочує рукави і погрожує акціями протесту. Наприклад - на вівторковій сесії блокувати трибуну Верховної Ради, щоб не допустити ратифікації харківських домовленостей президентів України та Росії.

«Волинські новини» про настрої і плани у вищому законодавчому органі країни вирішили поцікавитися у нардепів з Волині. Телефоном вдалося «виловити» двох бютівців, регіонала і нашоукраїнця.

Народний депутат від Партії регіонів Анатолій Горбатюк, запевнив, що угода між президентами
була підписана для того, аби зберегти економічну безпеку України. Адже Росія за це надала знижку на газ. А суверенітету України, на його думку, нічого не загрожує.

«Чорноморський флот не один рік перебуває на території України і ми ж не втратили незалежність, соборність? Сьогодні все залежить від політичної волі депутатів Верховної Ради. Будуть зважені всі «за» і «проти». Я думаю, що економічна безпека візьме верх, більшість депутатів її підтримає і угода буде ратифікована. Адже наступного тижня треба приймати бюджет. А без визначеної ціни на газ зробити це буде складно. А питання перебування Чорноморського флоту в Україні розглядалося якраз під час домовленостей про ціну на газ», - сказав Горбатюк.

За його словами, питання ратифікації угоди «регіонали» розглянуть на засіданні фракції. Після внутрішнього голосування, рішення винесуть на розгляд коаліції. Так буде прийняте колективне рішення.

На думку депутата, угода не порушує українське законодавство.

«Я розумію, що є стаття 17 Конституції України, де чітко написано, що на території України не допускається розташування іноземних військових баз. Але чомусь опозиція не говорить про перехідні положення, де вказано, що перебування існуючих військових баз інших держав на території України можливе на основі оренди, у разі підписання відповідної міжнародної угоди», - зазначив Горбатюк.

Член фракції Блоку «Наша Україна — Народна самооборона» народний депутат Володимир Карпук вважає, що підписання угоди – крок, який зраджує інтереси українського народу.

«Продовжувати перебування Чорноморського флоту на Україні – це означає продовжувати загрозу. Це антиконституційний крок. У 2008-му в Грузії доводилося розмовляти з російськими офіцерами. Нам тоді сказали: «Чому ви сюди приїхали, що ви тут хочете побачити? Те ж саме ви побачите у Криму». А новий закон «Про оборону», прийнятий в Росії, якраз свідчить, що причиною збройного конфлікту може бути надуманий привід захисту інтересів російських військовослужбовців.

Зараз проводиться збір підписів щоб скликати позачергову сесію. Я також відбуваю в Київ. Будемо завтра збиратися, радитися як діяти. Але національно-демократичні сили розуміють, що це - антиконституційний крок і загроза українським інтересам. Я думаю, що це є одним із факторів для об’єднання опозиції», - сказав народний депутат.

За словами Карпука, скоро розпочнуться перемовини з іншими депутатами.

«Без сумніву, ми не будемо підтримувати цю угоду. Я думаю, будемо працювати з багатьма депутатами, які входять до коаліції. Розмовлятимемо про те, що ця угода зачіпає глибинні інтереси народу і зраджувати їх не можна. Треба буде достукатися до сердець тих людей, які входять у коаліцію», - запевнив народний обранець.

Народний депутат від фракції БЮТ Віктор Олійник запевняє, що продовження терміну перебування Чорноморського Флоту Росії на території України – це лише початок.

«Учора ми побачили юридичний документ, який означає початок здачі національних інтересів України. Ми розуміємо, що за продовженням терміну перебування Чорноморського флоту стоятиме здача території Криму Росії. Після цього може бути Донецьк, Луганськ.

Ми чітко знаємо, що буде далі: здача авіапрому, енергетики, газо-транспортної системи, будівництво на території України російських атомних енергоблоків.

Ми саме так і будемо розцінювати сьогоднішні дії влади. І фракція Блоку Юлії Тимошенко буде робити усе, щоб ці домовленості та угоди були нератифіковані і залишилися папірцем, підписаним президентами», - переконує депутат.

За словами Олійника, опозиція робитиме все можливе, аби не допустити розгляду питання ратифікації угоди у сесійній залі парламенту.

«Ми зробимо все, щоб голосування по цьому питанню взагалі не відбулося. Це питання загрожує державності України. Тож це питання на порядку денному Верховної Ради ставити не можна», - запевнив нардеп.

Колега Олійника по фракції - Сергій Шевчук, - розцінює підписання угоди як порушення конституції України.

«Немає великого значення, чи буде ця угода ратифікована, чи ні. Адже головним є те, що людина, яка іменує себе Президентом України відучора перестала бути Гарантом Конституції. Адже підписання такої угоди говорить про те, що цей «гарант» або не читав Основного закону, або брутально його порушує», - каже депутат.

Сергій Шевчук припускає, що є велика ймовірність ратифікації угоди.

«У Верховній Раді діє така собі «нечиста» коаліція. Як поступатимуть комуністи – відомо. Вони давно відійшли від ідеології. Ідеї марксизму-ленінізму давно не «ночують» у цій партії. Вони просто є поплічниками новообраного Президента. Партія регіонів, зрозуміло, що проголосує так, як сказав їхній лідер.

А от чи буде угода ратифікована – це питання тій невеличкій фракції, яка є вирішальною. Маю на увазі Блок Литвина. Я так розумію, що сам Володимир Литвин може зробити черговий «фільм»: сам не проголосує, але дасть команду своїй фракції проголосувати «за». Тож якщо відбудеться сесія по цьому питанню, то угода має шанс на ратифікацію», - припускає депутат.

Втім, на думку Шевчука, надання чинності угоді – це лише початок.

«Це не означає, що на цьому буде поставлено крапку. Далі справа буде не стільки за політиками, скільки за простими людьми. Бо для них Україна – це дещо більше ніж зграя адаптованих дебілів, які після виборів сьогодні виявилися при владі», - зазначив Шевчук.

«ВН» також спробували зв’язатися і з представником КПУ Адамом Мартинюком та членом Народної Партії Катериною Ващук.

Як стало відомо, Адам Мартинюк нині перебуває у Києві. В силу того, що народний депутат дуже зайнятий, поспілкуватися з ним не вдалося.

Не вдалося почути й думки "народопартійки" Катерини Ващук. Як повідомили у обласному осередку Народної партії, Катерина Тимофіївна нині перебуває на Закарпатті в одній із здравниць. Її помічник запевнив, що у тому населеному пункті, де Катерина Ващук проводить свою невелику лікувальну відпустку, відсутній мобільний зв’язок.

Довідково:

У середу, 21 квітня, Янукович і Медведєв досягли домовленостей щодо зниження ціни російського газу для України в обмін на угоду про подовження терміну оренди Чорноморським флотом РФ бази в Севастополі після 2017 року ще на 25 років.

У парламенті дев’ятеро волинських нардепів від п’яти політичних партій. Так, фракцію БЮТ від Волині представляють Євген Кирильчук, Віктор Олійник, Сергій Шевчук та Микола Потапчук. Двоє нардепів від Партії регіонів: Анатолій Горбатюк та Григорій Смітюх. Фракцію НУ-НС представляє Володимир Карпук, Народну партію – Катерина Ващук, а Комуністичну партію – Адам Мартинюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
маруся Показати IP 23 Квітня 2010 11:25
віддати Крим - майже те саме, що Курильські острови
Стерх Показати IP 23 Квітня 2010 14:09
На месте г-на Шевчука,я бы поостерёгся с терминологией.Ведь можно сказать,что ДЕБИЛЫ это те,кто просрали власть из-за,так называемых "внутренних противоречий",которую им подарили на блюдечке.А на счёт военных конфликтов,то насколько я помню в Ираке не было американских баз,да и бомбу так и не нашли...Пугайте нас, пугайте ещё сильнее,ну ещё разочек...!
Ладомир Показати IP 23 Квітня 2010 17:49
Від тих корабликів стільки само загрози як від памятника Леніну (саме для уккраїнців). А основна загроза йде не звідти :) хоча в конституції про такі речі нема ні слова.
Феміда до Ладомир Показати IP 26 Квітня 2010 17:36
Про такі речі є в Конституції. Відкрийте, будь ласка, п.14 Перехідних Положень і самі перевірте. Це дозволено. Видно, що пан Горбатюк Основний Закон читав. І взагалі мене дивують писакі, які Конституції не читали, законів ніяких достеменно не знають, а свої коментарі будують на здогадках..
Гуцул Показати IP 26 Квітня 2010 21:12
Я розумію, що є стаття 17 Конституції України, де чітко написано, що на території України не допускається розташування іноземних військових баз. Але чомусь опозиція не говорить про перехідні положення, де вказано, що перебування існуючих військових баз інших держав на території України можливе на основі оренди.. _______________ Горбатюк пропонує продовжити перехідні положення на 25 років, а потім ще на 5 а потім і ще... вічно переходитимемо до демократії, а?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus