USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Здай лампу та батарейку – збережи природу: де в Луцьку можна лишити токсичні побутові відходи

7 Липня 2022 07:00
Організований збір відходів I класу небезпеки, які накопичуються у помешканнях людей, а саме ртутевмісних люмінесцентних ламп, відпрацьованих термометрів та батарейок у Луцьку налагоджено вже понад десять років.

Для цього в місті встановлені спеціальні контейнери для їх збору. Знайти такі пункти можна на вул. Б. Хмельницького, 40 А та бульв. Дружби народів, 13 А, повідомили у відділі екології Луцької міськради.

З метою залучення дітей та молоді до екологічної просвіти та практичної екологічної діяльності контейнери для збору відпрацьованих батарейок та акумуляторів встановлені у міських школах та дошкільних навчальних закладах Луцька. Також в магазинах та АЗС окремих торговельних мереж — "Watsons", "WOG", "Наш край" та інших — є контейнери для збору батарейок. Завдяки організації розгалуженої мережі пунктів збору небезпечних відходів протягом останніх років у місті зібрано та відправлено на переробку лише спеціалістами відділу екології міської ради понад 16 тонн небезпечних відходів.

У конструкції батарейок використовуються матеріали, що завдають шкоди довкіллю. Це свинець, кадмій, літій, ртуть, цинк, марганець і т. д. Одна викинута батарейка може забруднити цими речовинами 20 м кв. або 1 м куб. землі чи 400 л води, знищити два дерева, пару кротів, їжака і тисячі дощових черв'яків: саме так оцінюється збиток природі, нанесений однією батарейкою. Лише 1 грам ртуті, який потрапив у довкілля, забруднює 200 тис. м куб. води та 3 млн м куб. повітря. Важко уявити, яка кількість таких токсичних речовин міститься на міському сміттєзвалищі, адже ще велика кількість таких небезпечних речовин не відсортовується, а змішується з побутовими відходами та захоронюється на полігоні.

Читати ще: Торік у Луцьку зібрали понад сім тонн батарейок та майже 700 ртутних термометрів

З утворенням Луцької міської територіальної громади мережу пунктів збору токсичних відходів було розширено й в інших населених пунктах. Минулого року виготовлено та встановлено в освітніх закладах ще 14 контейнерів для збору відпрацьованих батарейок. А нещодавно в селах Княгининок, Забороль та Жидичин встановлені комплекти обладнання для збору ртутевмісних люмінесцентних ламп, відпрацьованих термометрів та батарейок.

У результаті розширення мережі пунктів збору небезпечних відходів у 2022 році зібрано та організовано передачу на утилізацію 3,8 тонн відходів електричного та електронного обладнання, 170 шт. відпрацьованих ртутевмісних ламп та 50 шт. термометрів. Вартість закупівлі становила 150 тис. грн.

"Закликаємо мешканців громади викидати небезпечні токсичні відходи, які утворюються в побуті, тільки у спеціальні контейнери, не змішуючи їх з іншими відходами. Мережу пунктів будемо розвивати й надалі", — наголошують міські екологи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 7 Липня 2022 18:47
Ви робите добру справу! Хотілося б,щоб про це говорили в школах,дитсадках і навіть в церквах! Я збираю батарейки в знайомих і відношу в пункти прийому,бо ж викинуть в смітник. Людям здається, що одна маленька батарейка "погоди не зробить".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus