USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Здоровий глузд має перемагати популізм», - Ігор Поліщук про пам'ятник Бандері

13 Січня 2017 17:04
У соцмережах розгорілися палкі дискусії щодо рішення Луцької міської ради не виділяти кошти на спорудження пам'ятнику Степану Бандері.

Депутати мотивували це тим, що місце встановлення, незрозуміла «згуба» уже виділених коштів, а головне - позиція лучан, викликають запитання.

Голова фракції «УКРОП» у міськраді Ігор Поліщук зазначив, що потрібно раціонально підійти до питання пам’ятника, організувати голосування або громадські слухання, щоб з’ясувати, чи хочуть цей пам’ятник бачити лучани, і де він має бути встановлений.

Більше про це він написав на своїй сторінці у Фейсбуці. Подаємо його допис без змін:

Після тієї кількості гострих заяв, коментарів, думок і висловів «авторитетних патріотів і націоналістів» з приводу топ-теми вчорашнього дня, скажу і я декілька слів…

Наша фракція була проти виділення з бюджету міста 350 тис. грн. на пам’ятник Степану Бандері з наступних міркувань.

1. Загальна вартість пам’ятника становить 3.5 млн. грн. На сьогоднішній день, це абсолютно неадекватна сума, що має бути виділена в майбутньому з міського бюджету на спорудження пам’ятника. За ці кошти можна вирішити багато інших гострих, актуальних проблем в тих галузях життя міста, які безпосередньо дотичні до життя лучан.

Пріоритетом для нас є вирішення саме господарських питань міста і реальний результат.

2. 350 тис. грн. – це лише перша частина.

Справа в тому, що на пам’ятник в 2011 році міською радою вже виділялося 150 тис. грн., в 2014 році ще 250 тис. грн. було виділено Волинською обласною радою, в 2016 році міськрадою знову виділено 200 тис. грн. А ще проводився збір добровільних пожертв.

Може хтось знає де ці кошти і що саме за них зроблено, окрім незрозумілого шматка бетону перед Палацом урочистих подій?

3. Місце встановлення пам’ятника та його масштаб є дискусійним. На нашу думку, є достатньо велика кількість лучан, які проти встановлення пам’ятника саме в цьому місці. Також певна кількість людей проти масштабів вказаного пам’ятника. Є декілька електронних петицій, які набрали достатню для розгляду кількість голосів щодо переносу місця встановлення пам’ятника Бандері. Є інші, більш доречні місця для встановлення цього пам’ятника.

За таких умов початок процедури спорудження пам’ятника за 3,5 млн. грн. з міського бюджету є щонайменше нелогічним і нераціональним.

Здоровий глузд має перемагати над популізмом і бажанням пропіаритись за будь-яких умов. Відтак, враховуючи зазначені обставини та беручи до уваги зменшення розміру бюджету розвитку міста в порівнянні з попереднім роком, виділяти ці кошти, враховуючи попередню практику – нераціонально і нерозумно.

Багато розмов в ФБ було про справжній патріотизм.

Справжній патріотизм не ототожнюється з Бандерою, не проявляється в бажанні увіковічнити історичних постатей, це не те, про що голосно кричать на кожному кроці, справжні патріоти не сперечаються про те, хто більший патріот, а хто – менший.

Справжній патріотизм – це щось інше…

Справжній патріотизм – це любити свою країну і свій народ, любити і хотіти бачити кращим своє місто, робити те, що від тебе залежить, щоб змінити на краще своє місто, вулицю, двір, поважати і толерантно ставитись до тих, хто живе поруч і багато-багато іншого.

А взагалі-то, якби «Свобода» дійсно так щиро бажала встановити пам’ятник Степану Бандері – то вже в давно встановила б. З 2008 року, коли було прийнято відповідне рішення міської ради, вже пройшло близько 9 років. За цей час за допомогою своїх партійців, активістів, спонсорів, меценатів і т.д. можна було б назбирати необхідну суму коштів.

А так – політичне шоу з року в рік. І щороку – пошук псевдопатріотів і манкуртів, звинувачення всіх, окрім себе.

А що ж, так навіть дуже зручно. Бо ж коли пам’ятник буде встановлений, на чому будуть піаритись та розповідати про те, які всі погані?

P.S.

А від фракції «Свободи» у Луцькій міській раді колеги по депутатському корпусу і лучани очікують роботи в напрямку вирішення реальних проблем міста з таким же запалом та завзяттям як вони працюють над встановленням пам’ятника Степану Бандері.

Особливо радикальні свободівці вчора обіцяли зі мною зустрітися, очевидно, щоб провести виховну бесіду щодо постаті Степана Бандери, я дав номер свого мобільного телефону, щоб домовитись про зустріч, але так і ніхто не дзвонив і не приходив.

Так що чекаю на зустріч.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 60
дідо Показати IP 13 Січня 2017 17:20
Степан Бандера - герой України. І місце для памятника вибрано вдало, найнаселеніший район,щоб люди знали де вони живуть і чий хліб їдять...давно пора відійти від совкової-злочинної пропаганди, почитайте біографію Бандери та його статті, і все зрозумієте.
Просто до дідо Показати IP 13 Січня 2017 18:21
Ти хвора людина!
Никита до Просто Показати IP 13 Січня 2017 18:56
коментар було видалено
Анонім до Просто Показати IP 13 Січня 2017 22:10
пролунав голос з палати №6
Правильно до дідо Показати IP 13 Січня 2017 18:25
Вельмишановний історик! Нажаль історія спаплюжена і 1000 разів переписана на користь якоїсь особи, чи провладної гілки різних часів. Нічого героїчного він не зробив, навіть і навпаки.Виділяти гроші на казна-що вибачте, це маразм. Нехай краще вони підуть на реконструкцію якогось корпусу лікувальних закладів міста Луцька тощо.
дідо до Правильно Показати IP 13 Січня 2017 18:45
без Бендери, ми далі будемо сидіти у совкізмі та реконструкціях лікарень.... ти своїм батькам пвмятник ставиш?.... Кремлівські сексоти просто бісяться ,коли чують про українця Бандеру.
Анонім до дідо Показати IP 13 Січня 2017 20:12
До чого тут батьки Вельмишановний неадекват? Чи може ти після революцій Гідності краще зажив? Якщо вже до цього дійшло, то краще біля ЗАГСУ поставити памятник всім нашим батькам, і твоїм теж. А про псевдогероїв краще забути так як і про радянщину, яку ти так ненавидеш.
Анонім до Анонім Показати IP 13 Січня 2017 22:12
це для тебе, совка хол"йського Бандера - псевдогерой
Правильно до Анонім Показати IP 14 Січня 2017 13:39
Я завжди вражений тим, що коли виникають суперечки щодо цієї теми, то ВИскакують такі невиховані, нерозумні і неадекватні особи. Для мене він не герой, це правда. Щодо часів СРСР, я також не прихильник тієї форми правління. Але з такими, як ти і Дідо по іншому не можна. В армію Вас десь на років 5 туалети помити,по режиму сц*ти і лягати спати, може тоді будете цінувати життя і суперечки щодо памятників не виникатимуть.
не Андрій до дідо Показати IP 13 Січня 2017 23:11
ділдо, та краще поставити памятник волинському селянину на ньому уже скільки років тримається життя на Волині і при кучмах, ющенках, сталінах, красних, бєлих, поляках, ляхах, татаро-монголах.....твій Бандера проти нього - ніхто
Анонім до не Андрій Показати IP 13 Січня 2017 23:57
ср"ка в милі, морда в глині - то ми хлопці із волині
Пересічний до дідо Показати IP 15 Січня 2017 17:17
Це все: Бандера, на Росії (тоді, як Т.Г.Шевченко в «Заповіті» писав – «…на Вкраїні милій...»), Трамп, війна (яку спеціально для цього спровокували, використовуючи якраз таких, як «Дідо»), держмова, єдина помісна церква та т.п., є лише відволіканням від того, що «післямайданна» влада по суті поставила під великий сумнів подальше існування України, як держави, так і суспільства (культури), а також – подальше життя (виживання) на українській землі народонаселення України. Ви ж усі прекрасно знаєте, що зараз пересічний громадянин (житель) України просто неспроможний одночасно проплатити за енергоресурси і комунальні послуги та придбати хоча б саму просту (найдешевшу) їжу для себе і сім'ї (не кажучи вже про щось інше). Особливо в тяжкому стані літні люди (пенсіонери), які якраз і створили те, що на даний час розкрадене (дорозкрадають залишки). Всі ж будуть (вже є) в боргах. То що ж буде – у нас у всіх за борги відберуть житло (останню власність) і де ж (на що) ми будемо жити? А такі, як цей Дідо та любимий його Бандера, нічим не відрізняються від більшовиків та по суті є справжніми ворогами та руйнівниками України. І ХАЙ МЕНЕ ПОКАРАЄ ВСЕВИШНІЙ, ЯКЩО Я БРЕШУ.
Пересічний до дідо Показати IP 15 Січня 2017 17:49
Якщо ви твердите, що С.Бандера такий «святий», то поясніть наступні офіційно вказані у багатьох джерелах (в т.ч. у т.з. «націоналістичних») факти (зв’язок між ними), а саме: 1. С.Бандера знаходився під «німецько-фашистським» арештом, переважно в концтаборі «Заксенха́узен» поряд з м. Ораниенбург недалеко від Берліна, з липня 1941 до вересня 1944 року. А звільнений цей табір був радянськими військами 22 квітня 1945 року. (То хто ж і для чого його звільнив?). 2. Друга дитина С.Бандери – син – А.С.Бандера народився в Мюнхені 16 травня 1944 року. (То хто ж його батько, чи в концлагері були «свіданки», чи С.Бандера взагалі не був під арештом у німців під час ІІ-ої світової? То деж він був?). 3. Як свідок на Нюрбергському процесі (його осудили на іншому процесі) у справі щодо винищення євреїв начальник таємного підрозділу «Абвер-2» Эрвін Штольц твердив, що С.Бандера був завербований абвером у 1940-му році и в подальшому фигурував у картотеці абвера под «псевдо» «Сірий». Спеціально не даю посилання; перевірте самі.
Патріот Показати IP 13 Січня 2017 17:42
Вражає кричуща національна й політична незрілість Ігоря Поліщука!!! Він ще буде розмірковувати над тим, чи варто спустити 3,5 мільйони народних грошей у каналізацію? Це неприпустимо!!! Крім головного пам"ятника Степанові Бандері - видатному борцеві за незалежність України та чистокровність української нації - слід спорудити пам"ятник у кожному мікрорайоні міста, у кожному навчальному закладі та підприємстві (які ще залишилися) слід встановити погруддя Бандери, не говорячи вже за органи державної влади та самоврядування, у кожному кабінеті - по портрету... А щодо радикальних свободівців, які "обіцяли ... зустрітися, очевидно, щоб провести виховну бесіду щодо постаті Степана Бандери, ... але так і ніхто не дзвонив і не приходив", - Поліщук тішиться завчасно
123 до Патріот Показати IP 13 Січня 2017 18:17
У кожній маршрутці замість іконок - портрети Бандери! Додати до назви вулиці Кривий вал доповнення "імені Степана Бандери", щоб поляки також не забували! Ще пропоную перенести частину меморіала на площу перед РАГСом -це буде логічно, бо траурні вінки там все одно не будуть переводитися. Покрасити сходи біля РАГСу у червоно-чорні кольори, щоб було як тра! Можна серце-скамійочку не прибирати, а перефарбувати і торгувати поряд "Бандерівською кавою" зі Львова.
Анонім до 123 Показати IP 13 Січня 2017 22:13
молодець, на 10 рублів нагавкав
123 до Анонім Показати IP 13 Січня 2017 22:46
А інші думки у голові не водяться? Чи мені підрахувати кількість Ваших зароблених грошей? Бачу, що на зміну заступили активно....
Анонім до 123 Показати IP 13 Січня 2017 23:58
ну ти ж краще знаєш, як тобі мацковські хазяї платять.
Пересічний до Патріот Показати IP 15 Січня 2017 17:26
Ти не патріот, а нацист і справжній губитель України, до того ж, нічим не відрізняєшся від більшовиків. А ваші погрози, є кримінальним злочином (нажаль, Україна через таких як ви не є правовою державою), то нормальні люди їх не бояться. Якщо треба, зустрінемось до крові (ви, прид*рки, вже спровокували війну на сході та захоплення Криму). Я впевнений, що нас більше.
Просто лучанин Показати IP 13 Січня 2017 17:43
Молодець! Правильне рiшення! не мiсце, й не час для такого!.
це до Просто лучанин Показати IP 13 Січня 2017 18:07
перший саша амбарний (застройщик) прєдложив...памятайте про сашу..
Орест до Просто лучанин Показати IP 13 Січня 2017 18:17
Господи, дай нам побільше таких адекватних і толкових депутатів як Поліщук.
Анонім до Орест Показати IP 13 Січня 2017 22:14
манкурт з пятої колони
настя до Просто лучанин Показати IP 13 Січня 2017 18:58
Нужжно подождать придут наши и сразу все поставлят назад
Анонім до настя Показати IP 13 Січня 2017 22:15
коментар було видалено
Анонім до настя Показати IP 13 Січня 2017 23:59
куда паставят ? взад ?
Лучанка Показати IP 13 Січня 2017 18:23
Підтримую Поліщука: не на часі цей пам*ятик!! І місце не прийнятне і постать спірна. Назбирайте, шанувальники героя, хоть на його погруддя в сквері ім.Бандери навпроти обласної прокуратури - і буде вам щастя!! Не розпалюйте суперечки в місті з приводу, який не вартий нічого. Думайте про економіку міста, про робочі місця, про життя людей, а не про памятники ідолам - одні знімаєте, інші встановлюєте! Думайте про те, щоб мир був в країні і не гинули наші сини!!
Анонім до Лучанка Показати IP 13 Січня 2017 22:16
бла-бла-бла
Ось Показати IP 13 Січня 2017 18:31
"УКРОП" нарешті і показав свою сутність...
123 до Ось Показати IP 13 Січня 2017 18:49
Адекватних людей.
дідо Показати IP 13 Січня 2017 18:58
Степан Бандера і Ярослав Стецько були авторами Акту відновлення Української Держави 30 червня 1941 року. 5 липня 1941 року Бандеру помістили під домашній арешт, а з 15 вересня 1941 року — в центральну Берлінську тюрму. З початку 1942 року по серпень 1944 року перебував у концтаборі Заксенгаузен в бункері «Целленбау». У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь в керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії[5][6], однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився. Радянський уряд уповноважив КДБ вчинити вбивство Степана Бандери в Мюнхені, ФРН. Це здійснив радянський агент Богдан Сташинський 15 жовтня 1959 року
Оглядач до дідо Показати IP 13 Січня 2017 19:55
"У вересні 1944 року його звільнили і запропонували участь в керівництві антирадянського збройного руху в тилу Червоної армії, однак Бандера відхилив пропозицію і на співпрацю не погодився". - Тому що ЗАСЦЯВ!
Анонім до Оглядач Показати IP 13 Січня 2017 22:17
ти був рядом і все це чув особисто ?
Оглядач до Анонім Показати IP 13 Січня 2017 23:36
Нєє... То мені Дідо розповів, по секрету...
Анонім до Оглядач Показати IP 14 Січня 2017 00:49
та то щось в тебе джмелі в голові гуділи. ти все неправильно зрозумів. то сталін із гітлером домовився у 30-х роках про підготовку німецьких вояків на території СССР, а потім НКВДисти на початку 40-х переодівались у вояків ОУН-УПА і вбивали мирне населення
Петро до дідо Показати IP 14 Січня 2017 01:43
Я повністью підтримую місце вдале для памятника! Як шо так розсуждати то навіщо портрети особистостей на гривнях. взяти намалювати ЗАЙЧИКІ як в білорусііі. ПАМЯТНИК від слова ПАМ,ЯТЬ памятати за що вояки УПА на чолі з Степаном Бандеою воювали за Вільну Україну!
Федік Показати IP 13 Січня 2017 19:01
Ой не гарно ви вчинили. Але нічого будемо ставити пам'ятник Тягнибоку ще за життя! Люди добрі дайте пару гривень патріоту!!!
Андрій Показати IP 13 Січня 2017 19:17
Оце позиція справжнього "патрійота"
? Показати IP 13 Січня 2017 19:26
На гаслах про бендеру ,більще ніхто до влади не пролізе,народ його не підтримує...
Анонім до ? Показати IP 13 Січня 2017 22:19
купка козлом"рдих москвофілів - це зовсім не народ. це недобитки червонозадих
Петро І-український до Анонім Показати IP 14 Січня 2017 14:01
Сидить чудило на дивані та й гадить в нет,а сам навіть собі ім'я не може вигадати "Анонім"чи може"Ананім"
Анонім Показати IP 13 Січня 2017 19:40
Коли скидали пам'ятник Леніну в Маневичах, то Правий сектор кричав, що переплавлять його на два пам'ятники: Бандері та "Небесній сотні". То де ті пам'ятники? А головне де ті "патрійоти"? Бронзу здали, гроші по карманам, а зараз дайте з бюджета?!!!
Маша Показати IP 13 Січня 2017 20:12
Запитайте молодь( наше майбутнє) потрібен їй цей пам'ятник.і чи знають вони хто такий Бандера.яка користь з нього?
Анонім до Маша Показати IP 13 Січня 2017 22:21
ну те що всілякі маши не знають історії - не дивина. вони із-за барної стойки не вилазять і крім цінників нічого в житті не читали
імхо Показати IP 13 Січня 2017 21:02
Як на мене-пора «завязувати» і з памятниками і з портретами «вождів» в кабінетах.Марнотрацтво за наші податки.Памятнику місце на кладовищі.
в стойло до імхо Показати IP 13 Січня 2017 21:39
Назад..нові клімчукі скажуть на сьєздє дочрок та ДОЯРАМ що казати 9 травня.обєдінім схід та захід.єуропа красная..як при перших роках януковича..
в стойло до імхо Показати IP 13 Січня 2017 21:39
коментар було видалено
Анонім до імхо Показати IP 13 Січня 2017 22:22
то ти вже собі замовив памятник, викопне створіння ?
лучанка до імхо Показати IP 13 Січня 2017 22:43
ПРАВИЛЬНО!!! Одних ідолів скидають -і нших ставлять.. І влаштовують "панахиди" біля каменюки...
Анонім до лучанка Показати IP 14 Січня 2017 00:02
до твого важдя на красной площаді цілодобова панахида не один десяток років
Анонім Показати IP 13 Січня 2017 22:23
валинь завжди була трохи червонозадою, тому нема чому особливо дивуватись
то до Анонім Показати IP 13 Січня 2017 22:41
Валинь?чи баярє?паребрик..
Анонім до то Показати IP 14 Січня 2017 00:03
ну ти тему ловиш
Путін Показати IP 14 Січня 2017 07:52
все правильно, гризіться в інтернеті,скоро на вулицях гризтись будете нафіга на вас нападати
Мешканець Показати IP 14 Січня 2017 08:59
А головне питання-що робити з цим постаментом,буде вічно "прикрашати"площу.А там росли квіти і гарні.А тепер брила бетону,діти там повзають,добре що ніхто не впав і не розбився.Щось вже робіть за........обранці.
Поліщуку Показати IP 14 Січня 2017 10:36
Не варто плутати здоровий глузд із засвоєними інстинктами. Пам'ятник Бандері - це не пам'ятник конкретній людині, а ідеї безкомпромісності у боротьбі за право українців на свою державу. Легко пройшов пам'ятник Грушевському, який все життя коливався між соціалізмом і націоналізмом, бо цілком відповідає духу носіям "здорового глукзду".
Місйевий Показати IP 14 Січня 2017 10:58
Отак і живемо 25 років гриземось і переконуємо особливо перед виборами хто більший патріот Украіни а після виборів взагалі забуваєм про людей і думаєм про себе або про свою політичну силу Ніхто не задумався чому ті хто сьогодні кричать про памятник мовчали і нічого не робили на протязі року щоб він був скільки раз Вони збирались біля постаменту і ложили квіти до нього щоб показати повагу до цієі людини і память про неі Скільки людей прийшло 1 січня і хто з керівників Свободи був там Виникає питання чи дійсно Вони вболівають за те щоб він був чи це політичний піар Памятник ставиться не для того щоб він монументально нагадував про особу ми це проходили з памятниками леніну а для того щоб виховувати молодь а це не облвязково задирати голову не бачачи обличчя відчувати себе букашкою Може краще підійти і подивитись в очі і подумати про людину і про себе своє життя погляди Захотіли не забути Костю Шишка поставили в центрі хтось називає це постать поєта а хтось написав його призвіще І обійшлись без бюджету дякуючи Палиці і Покровському То чому так не можуть зробити патріоти по Бандері
Дмитро Показати IP 14 Січня 2017 22:32
Чому никого не цікавить куди пішло 600 тис грн?
ВВ до Дмитро Показати IP 16 Січня 2017 10:31
Ту ди ж і піде 3,5 млн.
456 Показати IP 16 Січня 2017 12:26
чого ото сваритися? Як на мене - кому треба той постамент - скиньтесь по пару тисяч і поставте, і там хоч ночуйте коло нього. Інші платники податків проти - значить з бюджету не брати!!! Хто піариться біля тої брили бетону на фотографіях - той хай і складається: колишній штатний чиновник (фуршетно-вітальник) Банада, Максимівна, Кушнірук, Вітів і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus