USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

«Зелені легені» Волині під загрозою зникнення

24 Червня 2016 15:58
Зміна клімату та поява нового шкідника несе велику загрозу для волинських лісів. В зоні ризику – сосни. Про це йшлося 23 червня під час виїзного семінару організованого Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, - пише Волинська правда.

Шкідником, що несе загрозу для лісу є верхівковий короїд. Появу комахи пояснюють зміною кліматичних умов. Фахівці зауважують, що дерева ще не мають імунітету до короїда і фактично не можуть боротися проти його згубного впливу. Як результат – зелені насадження всихають.

Зі слів завідувача сектору охорони і захисту лісу Руслана Войцеховського, в зоні ураження знаходять і здорові дерева, адже короїди мають властивість перелітати на відстань у декілька кілометрів. «Небезпеку явища, з яким зіткнулися, до кінця не уявляємо навіть ми», – наголосив він.

Експертну думку висловив і старший науковий співробітник Поліського філіалу українського науково-дослідного інституту Василь Бородавка, який повідомив що подібне явище спостерігається і у країнах Європи. Науковець переконаний, що явище може погубити соснові насадження всього за 5 років, тому потрібно терміново бити на сполох та вирішувати цю проблему.

Фахівці стверджують, що поки єдиним методом протидії є вирубка заражених дерев, однак науковці надіються на те, що з часом вдасться знайти й інші методи.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо про те, що на Волині заборонили санітарну вирубку лісів, позаяк мають місце факти, коли під виглядом санітарних робіт вирубували ділову деревину.

Окрім того, аби боротися із тіньовою економікою, представники влади Волині хочуть ввести електронний облік використання сировини лісу – грибів, ягід та деревини. Окрім цього, обіцяють вести ретельний облік й реалізації дарів лісу.

До слова, нещодавно громадські активісти та екологи заявляли, що 80 % планових санітарних рубок Волинських лісів – незаконні. «На Волині цього року заплановали 288 тисяч кубів санітарних рубок, це збитки завдані державі більш ніж на 140 мільйонів гривень», - переконують занепокоєні представники громадськості.

Зауважимо, 25 травня факт підозрілої лісозаготівлі виявили активісти партії «Зелений тризуб» у Ківерцівському районі Волині. До слова, за минулий рік волинського лісу вкрали більш як на 2 мільйони. Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи.

Додамо, нещодавно Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства запевняло, що уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, маркуватиметься. Як розповів тоді керівник ВОУЛМГ Олександр Кватирко, це допоможе ретельніше контролювати законність вирубування лісу.

ЧИТАТИ ЩЕ: НЕМАРКОВАНА ДЕРЕВИНА НА ВОЛИНСЬКИХ ДОРОГАХ – НЕ ЗЛОЧИН?

Натомість деякі лісівники Волині висловили сподівання, що таке «нововведення все ж виведе роботу лісогосподарств у законну площину, а не лишиться показовою демонстрацією прозорості»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
О!!! Показати IP 24 Червня 2016 16:04
не встигло ще чорнило висохнути на постанові "про заборону"! як тут як дощ з неба посипались "короіди" ! О ці з"ідять все як довгоносик!! а ще запасний варіант-пожежа!,,,,
Анонім до О!!! Показати IP 24 Червня 2016 16:08
вже маневицькі ліса горять , так що цей варіант вже в розробці
василь Показати IP 24 Червня 2016 16:07
от яка комаха вредна цей короід, спочатку гори в карпатах лисими зробила а тут їй мало того і та ненажера поїхала на волинські ліса оминувши польщу бо там закон не дозволяє так нагло жерти , добре що в нас такий РОЗУМНИЙ квартирко що попередив про те що лісу скоро не буде
малий Показати IP 24 Червня 2016 16:09
Потрібно не просто вигнати, а й посадити за грати кватирка і колісників і ліс ("зелені легені") Волині будуть врятовані. А ще й волинського стрілка - Лапіна, теж до тої банди додати. Убл*дки
Хрен собачий Показати IP 24 Червня 2016 17:59
Самий небезпечний короїд та довгоносик для волинських лісів, це двонога істота з пилкою і сокирою. :)
Наталія Показати IP 24 Червня 2016 19:40
А на Відродження хочуть будинок ставити, великі каштани зрубати, алею пам'яті чорнобильців викорчувати-і нікому немає діла, самі мешканці відстоюють право на прибудинкову територію , захист від пилу, дитячий майданчик.
Устим Показати IP 25 Червня 2016 18:19
За 2014р зробив поверхневий аналіз господарювання, рахував не те що вкрали , а те що недозаробили +- 200млн грн . Це за 300тис. м3 , які вивезли кругляком на експорт протягом року.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus