USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На санітарну вирубку лісів на Волині - табу

24 Червня 2016 11:59
Аби впорядкувати питання вирубки лісових насаджень, на Волині тимчасово заборонили санітарну вирубку лісів. Відповідне розпорядження про заборону підписав голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, - повідомляє прес-служба облдержадміністрації.

Відтак, документом за № 283 від 17 червня 2016 року «Про впорядкування вирубки лісів» рекомендовано Волинському обласному управлінню лісового та мисливського господарства у межах наданих повноважень «в установленому законодавством порядку вирішити питання тимчасового припинення проведення рубок, у тому числі вибірково-санітарних, суцільних санітарних, лісовідновних, рубок реконструкції, тощо, (за винятком рубок догляду за молодняками – освітлення, прочищення) на території об’єктів природно-заповідного фонду державного та місцевого значення до внесення змін у Санітарні правила в лісах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 року № 555».

Окрім того, санітарно-оздоровчі заходи в лісах постійних лісокористувачів області рекомендують погоджувати із районними державними адміністраціями та Управлінням екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації. При цьому інформувати владу та громадськість про проведену роботу в частині впорядкування вирубки лісів.

Інші ж відомства – управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації та Державна екологічна інспекція в області – повинні повідомити всіх лісокористувачів, які здійснюють лісогосподарську діяльність на території Волинської області і відносяться до різних сфер підпорядкування, про неприпустимість проведення у підпорядкованих їм лісових масивах незаконних рубок лісу, а також забезпечити контроль за дотриманням вимог природоохоронного законодавства України всіма постійними та тимчасовими лісокористувачами, які здійснюють лісогосподарську діяльність на території Волинської області у відповідності до компетенції.

Нагадаємо, аби боротися із тіньовою економікою, представники влади Волині хочуть ввести електронний облік використання сировини лісу – грибів, ягід та деревини. Окрім цього, обіцяють вести ретельний облік й реалізації дарів лісу.

До слова, нещодавно громадські активісти та екологи заявляли, що 80 % планових санітарних рубок Волинських лісів – незаконні. «На Волині цього року заплановали 288 тисяч кубів санітарних рубок, це збитки завдані державі більш ніж на 140 мільйонів гривень», - переконують занепокоєні представники громадськості.

Зауважимо, 25 травня факт підозрілої лісозаготівлі виявили активісти партії «Зелений тризуб» у Ківерцівському районі Волині. До слова, за минулий рік волинського лісу вкрали більш як на 2 мільйони. Так, у 2015 році понад тисячу зловмисників упіймали охоронці лісу на теренах Волині. Збитки від їхнього бажання легкої наживи – 2,4 мільйона гривень, а це понад 600 кубометрів рубок. За фактом відкриті кримінальні справи.

Окрім того, нещодавно Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства запевняло, що уся деревина, яку заготовляють та реалізовують державні підприємства, маркуватиметься. Як розповів тоді керівник ВОУЛМГ Олександр Кватирко, це допоможе ретельніше контролювати законність вирубування лісу.

ЧИТАТИ ЩЕ: НЕМАРКОВАНА ДЕРЕВИНА НА ВОЛИНСЬКИХ ДОРОГАХ – НЕ ЗЛОЧИН?

Натомість деякі лісівники Волині висловили сподівання, що таке «нововведення все ж виведе роботу лісогосподарств у законну площину, а не лишиться показовою демонстрацією прозорості»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Контроль Показати IP 24 Червня 2016 13:02
Дуже хочеться щоб Обласне управління показало витрати понесені на впровадження програми ЕОД по свіх витратих хоча б за 1 місяць з детальним описом вартості бирок. вартість приладів задіяних при цьому ,заробітної плати і т. д тоді опише загальну кубомасу яку було зрубано от і вирахуємо економічний ефект з впровадження цього ЕОД .Мені здається що ці витрати 100% і призводять до збільшення процезу заготівлі тому що на кожну колоду кріпмться бирка яка вартує грошей ,а знаючи наших Ізисканих постачальників я впевненно можу заявити її вартість більше 2 гривень от і рахуйте. це нові площі знищені безпосередньо на золоту програму ЕОД яка не приносить нам в обласний бюджет доходів .а в кармани керовників ДЛА або колишнів його керівникам.
eod до Контроль Показати IP 24 Червня 2016 13:57
підтримую давайте створимо перевірки але кошти не приходять працівникам ДЛО а вищепсадовцям
Анонім Показати IP 24 Червня 2016 13:42
все до чого торкаеться бездарна влада в результаті перетвориться в бульбашку яка зразу лопне , хто повірить в те що знищення лісу зупинеться коли там крутяться мільони гривень при тому тіньові , вже спинили бурштин-ні , як копали так і копають , теж з лісом буде ,рубки зупинили , а сьогодні по трасі ліс везуть , питаеться для чого ті розпорядження , і відповідь щоб показати свою псевдозначимість в області
андрій Показати IP 24 Червня 2016 13:47
я так думаю цього літа ліс буде горіти інтенсивно , щоб якось узаконити тим виродкам рубки , в минулому році лісова банда списувала пожежі в лісах на бурштинокопачів, хоча в результаті вигода була ім бо в такому випадку є куда списати рубки
кватирко Показати IP 24 Червня 2016 15:26
готуємо райони де "будуть лютувати короіди та інша пошесть .а також не виключені лісові пожежі!"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus