USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.20 39.60
  • PLN 9.76 9.95

Під виглядом санітарної рубки крадуть волинський ліс

17 Червня 2016 20:38
Громадські активісти та екологи переконані, що 80 % планових санітарних рубок Волинських лісів – незаконні. «На Волині цього року заплановали 288 тисяч кубів санітарних рубок, це збитки завдані державі більш ніж на 140 мільйонів гривень», - переконують занепокоєні представники громадськості.

Про це йшлося сьогодні, 17 червня, під час пресс-конференції Волинських громадських організацій «Зелений Тризуб», «Спілка власників зброї Волині», «Моніторинговий центр протидії корупції» та інших.

В обговоренні проблеми взяли участь представники громадськості та завідувач сектору охорони і захисту лісу Волинського ОУЛМГ Руслан Войцеховський. До слова, останній прийшов на прес конференцію сам, та образився, що його не запросили на обговорення тем, пов’язаних з його прямими посадовими обов’язками.

Врешті, між сторонами виникла неабияка полеміка на тему законності системи санітарної вирубки лісів.

На думку громадського активіста, Романа Грибовського, Волинське обласне управління лісового та мисливського господарства, на чолі з Олександром Квартирком, знищує ліс з таким «апетитом», якого не було за жодного попереднього лісового господарника. «Ми проводили рейд, спільно з фахівцями лісової галузі та журналістами. Під так званою «Суцільною санітарною рубкою» вирубують пропорційні ділянки і експортують на Польщу. Виникають питання, як можуть захворіти рівні пропорційні ділянки лісу і навіщо полякам «хвора деревина?»

Емоційності обговоренню додав голова спілки власників зброї Волині Ігор Алексеев: «Як можна наперед поставити діагноз дереву? Зі слів наших лісівників, те дерево ледь за ноги не кусає так хворе. Врешті, у лісі – «футбольне поле» Осередок хвороби має форму рівного квадрату! Хто вірить в цей цирк?»

Окремою темою, активісти виділили свавілля обласного управління лісового господарства щодо системи боротьби із шкідниками. «Якщо порівняти санітарні рубки з медициною, то в Україні, якщо болить голова, треба її відрізати» - проводить паралель Ігор Алексеев.

Зі слів активістів, українські еклоги б’ють на сполах, що ніколи не було таких масштабів «захворюваності дерев». Два основних «діагнози», за якими оформляють документацію на суцільну санітарну рубку, це «коренева губка» та «жук-короїд». Проте представники громадськості не вірять, що в світі не існує іншого способу боротьби із шкідниками, крім кардинальних методів. І цікавляться в представника лісогосподарства, чи готові останні запросити в Україну незалежний міжнародний аудит.

Своєю чергою, завідувач сектору охорони і захисту лісу Волинського ОУЛМГ Руслан Войцеховський визнав, що проблема з порушеннями норм санітарної рубки в області дійсно є. Проте вони не настільки масштабні, як беруться заявляти активісти, оскільки управління лісогосподарства спільно з правоохоронними органами виявляють та присікають зловживання. Що ж до альтернативних методів боротьби з «кореневою губкою» та «жуком-короїдом», то лісівник заявив: «Я не знаю, що там за кордоном, але в Україні іншого способу боротьби з шкідником – немає».

Врешті, сторони зійшлися на необхідності організувати спільний рейд лісовими масивами Волині, аби вияснити на чиєму боці правда.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Сераховичі Показати IP 17 Червня 2016 20:59
На жаль ліс росте не так щвидко як його крадуть! І що завтра будемо красти? .. Чи після кватирки)) хоч потоп?
Правда Показати IP 17 Червня 2016 21:08
Ну звісно якщо не буде санітарних рубок то лісничі за рік часу двоповерхові хати строїти не будуть (софянівці привіт) Хай той Войцехівській там свою роботу робить а не по пресконференціям їздить!!!
Анонім Показати IP 17 Червня 2016 21:32
ця влада до того докерується що люди самі собі підуть той ліс різати що кому потрібно і буде теж що з вимиванням бурштину, коли мили ті хто мав кришу про це ніхто три роки і не гавкнув в області а коли пішли з лопатами почали гавкати про бережіть природу ,так і зараз крадуть ліс дійсно з розмахом божевільним , і нікому до того нема діла бо то своі , не головам рда ода і всяким іншим крисам , про правоохоронців я мовчу, громадські організаціі вирішують як боротися з крадіями а не вони , сволота коли вже подавитеся
Йосип Показати IP 18 Червня 2016 00:21
Корупція у вищих ешалонах влади. Кватирко санітарний вбивця на Волині
Справедливий Показати IP 18 Червня 2016 09:37
Всю вину перекладають на лісника. А де зелені тризуби коли бурштин дерибанять. Ніби більше на Волині немає проблем. Відповідь одна по зубах бояться получить. ..
помічник Показати IP 18 Червня 2016 10:31
утворилася коаліція: Лапін і Кватирко. плюс до неї Лапін набрав так звану охорону лісу. серед цієї охорони є колишні кримінальні авторитети, його дружбани. тому так і відбувається.
погляд збоку Показати IP 18 Червня 2016 11:30
По-моєму, тут ситуація проста, як двері: одних активістів допустили до охорони лісу, а іншим капець, як хочеться. Цілу прес-конференцію влаштували, аби показати, що ліс охороняти - то їхнє природне покликання і святий обовязок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus