USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Зеленському дали два тижні. Що стало ясно після паризької зустрічі «Нормандської четвірки»

27 Січня 2022 10:19
Переговори «Нормандської четвірки» тривали понад вісім годин. І закінчилися брифінгами – коротким у голови Офісу Президента України Андрія Єрмака та розгорнутим у заступника голови адміністрації президента РФ Дмитра Козака.

Глава Офісу Президента заявив, що «нормандський формат» вдалося реанімувати і навіть погодити комюніке про підтримку режиму зупинки вогню, пише «Політика країни».

Утім Козак на своєму брифінгу нічого не говорив про комюніке, але підтвердив, що це справді був єдиний консенсусний момент на цих переговорах.

В іншому є розбіжності. Які саме – Єрмак навіть на прямі запитання журналістів озвучувати відмовився.

Він також повідомив, що за два тижні сторони погодилися в тому ж складі зустрітися у Берліні. Куди прийдуть уже з деякими напрацюваннями.

Про причину паузи детально розповів Дмитро Козак на своєму брифінгу. Він заявив, що Україна попросила двотижневу перерву для обговорення питання прямих переговорів Києва з «ДНР» та «ЛНР», яку ініціювала Росія.

Ще одне питання, яке опрацьовуватимуть під час цієї паузи, – відповідь Києва на пропозиції «ДНР» та «ЛНР», які в різний час виносили до Тристоронньої контактної групи, але Україна нічого на них не відповідала.

«Йдеться навіть не просто про те, щоб був фізичний діалог віч-на-віч. А про те, що на письмові угоди, які республіки внесли, дали відповідь», – сказав Козак, уточнивши, що йдеться про проєкти поправок до української Конституції та закони, що вносили Донецьк і Луганськ.

Ще один «прорив», як назвав його російський представник, – це розуміння, що сторонам потрібно виходити на єдиний документ, який потім буде скеровано у ТКГ. Це був натяк на те, що Україна та Росія зазвичай вносять цілком взаємовиключні пропозиції (при цьому Козак заявив, що українські ідеї суперечать Мінським угодам). І на нинішній зустрічі, судячи з заяв посла Путіна, Київ виявив розуміння, що потрібно виходити на консенсусний документ.

«Колеги, загалом сьогодні похвалитися нічим, тому приїжджайте за два тижні до Берліна. Сподіваюся, там буде конструктивніше», – резюмував Козак.

Якщо коротко, загалом не домовилися ні про що. Але на відміну від попередніх зустрічей, обидві сторони вже назвали дату наступних зборів без додаткових умов. Це означає, що двері поки що не зачиняються, як було після провальних зустрічей у вересні. І Київ справді пообіцяв деякі пропозиції винести на загальний розгляд.

Щоправда, судячи із попереднього досвіду, ці пропозиції зазвичай Москву не влаштовували. Тому поки що жодних позитивних прогнозів зробити не можна.

Зате можна припустити, чого чекати, якщо ситуація знову зайде в глухий кут.

План Б від Москви

Саме тоді, коли Єрмак і Козак вели переговори в Парижі, з Росії пішли заяви, які можна сміливо назвати планом Б – на випадок, якщо по Мінську-2 ситуація залишиться в безвиході.

«Єдина Росія» офіційно звернулася до Путіна з проханням розпочати військові поставки до «ДНР» та «ЛНР».

Спочатку про таку необхідність заявив генсек партії Андрій Турчак, який є, до того ж, першим заступником голови Ради Федерації. А потім голова фракції ЄдРа в Думі Володимир Васильєв повідомив, що буде офіційне звернення партії до російського керівництва.

Пізніше депутат-єдинорос Андрій Гурулєв уточнив, що «обсяг поставок озброєння ДНР і ЛНР має бути прямо пропорційним до вливань летальної зброї в Україну із Заходу». За його словами, це можуть бути протитанкові снаряди, переносні зенітно-ракетні комплекси як засоби ППО, міни для загорож від прориву бронетехніки.

Ще один депутат від правлячої партії – перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД Віктор Водолацький – заявив, що у разі ескалації з боку України озброєння буде поставлене за лічені години.

У «ДНР» та «ЛНР» вже підтримали позицію єдиноросів. Пушилін заявив, що «республіці» потрібні засоби ППО для боротьби з «Байрактарами». І попередив, що на Донецьк скоро може розпочатися напад ЗСУ (що в Україні, нагадаємо, заперечують).

Що означають ці заклики?

Заклик до Путіна пролунав після нової порції російських побоювань, що в Україні готують операцію проти «республік». Заяви про це йдуть відучора. І тепер вони перейшли на новий рівень – уже не опозиційна КПРФ, а партія влади пропонує якщо не де-юре, то де-факто визнати «ЛДНР» та розпочати туди відкриті постачання озброєнь.

Очевидно, що якщо звертаються люди з таким статусом, складно уявити, що на таке прохання піде відмова. І хоча Кремль поки нічого не відповів, прозвучала позиція підлеглого йому МЗС. Глава відомства Сергій Лавров заявив, що якщо Україна стане на шлях виконання Мінських угод, питання про постачання зброї не порушуватимуть.

Те саме заявив і Козак у Парижі.

Сьогодні можна визначити такі причини заклику «Єдиної Росії».

Заява про постачання зброї у такий спосіб окреслить альтернативу саботажу політичної частини Мінських угод. У будь-якому разі, заговорили про це якраз під час зустрічі нормандської групи.

І поки що ознак прогресу на цьому напрямі не намітилося.

Враховуючи, що постачання можуть бути будь-якими – від аналогічної західним постачанням номенклатури до сучасних РСЗВ або засобів ППО (наприклад, для протидії «Байрактарам»), будь-які операції ЗСУ на Донбасі таким чином утрудняються та зростають у ціні.

Чи визнає Росія «ДНР» та «ЛНР»?

На цьому тлі в Росії стали все більш активно обговорювати можливість визнання «республік» Москвою.

Поки що не на рівні Кремля чи МЗС (там говорять лише про Мінські угоди), але на рівні експертів, журналістів та окремих політиків.

Про це сказав, наприклад, голова парламенту Криму Володимир Константинов, а фракція КПРФ уже внесла до Держдуми проєкт звернення до Путіна.

Логіка така: якщо Київ відмовляється виконувати Мінські угоди (а він відмовляється і поки що нічого не говорить про те, що позиція зміниться), то треба якимось чином підводити риску під війною. Щоб вона не тривала десятиліттями, а територія «ЛДНР» із населенням у кілька мільйонів людей не залишалася вічно сірою зоною. Це дозволить інтегрувати території до Росії та налагодити там нормальне життя.

Головне питання на цьому шляху – реакція Заходу. Визнання «ЛДНР» буде офіційним виходом Росії з Мінських угод, які затверджені ООН і на які зав'язаний цілий комплекс відносин РФ з ЄС, США та Україною. Захід може сприйняти визнання як вторгнення Росії (нехай навіть при цьому жодної активізації бойових дій не буде) і введе всі жорсткі санкції, що обговорюють нині.

Такий варіант для Росії, очевидно, є неприйнятним.

Чи готовий Захід погодитися з визнанням Росією «ЛДНР» та зі смертю Мінських угод як із платою за фактичне припинення війни на сході України? Поки що незрозуміло. Жодних сигналів немає.

Дуже важливе питання – що може стати приводом для розвороту політики Росії та визнання «ЛДНР»? У випадку з Південною Осетією та Абхазією це була війна, яка почалася з наступом грузинських військ на Цхінвалі.

Для повної аналогії із цим сценарієм потрібно, щоб Зеленський офіційно оголосив про початок наступу ЗСУ. При тому, що українська влада такі наміри заперечує.

Але останнім часом у «ЛДНР» та Росії постійно говорять про бажання України вирішити питання Донбасу силовим шляхом, що фактично можна сприймати як підготовку до запуску сценарію про визнання «ЛДНР» (особливо, якщо чергова спроба пожвавити переговори в «Нормандському форматі» закінчиться нічим – а до цього все йде».

Але, повторимо, у цьому сценарії є поки що два великі невідомі.

Без розуміння цих двох пунктів сценарій визнання «ЛДНР» Росією видається гіпотетичним. Хоча й неймовірним його назвати не можна.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
Василь Показати IP 27 Січня 2022 10:41
Тепер розплачуємося за відмову від ядерної зброї.Навіть оперативно тактичні ракети віддали-думали задницями і вірили кацапам.А щоб путлер зберіг лице перед всім світом-потрібно йому кидати якусь кістку.Лугандонія-це шантаж України.А газ і нафта -це шантаж Європи.І поки Європа на гачку в Путлера-Україні буде досить складно захищати свої інтереси.Потрібно відновлювати ракетні війська на сучасному рівні ,як адекватну відповідь на загрози.
Гуля до Василь Показати IP 27 Січня 2022 10:57
Не ядерну, а ядрьону і термоядерну.
Ботокс бункерний до Василь Показати IP 27 Січня 2022 11:24
Заплановано 1. Легалізація недореспублік. 2. Виведення рф з під санкцій. 3. Створення больової точки в Україні, через яку рфія в любий момент почне війну, пле вже нібито легітимно. В загальному зе зливає Україну.
Народна прокуратура до Василь Показати IP 27 Січня 2022 11:47
Досить повторювати маячню. По-перше, українці за 23 роки незалежності знищили свою армію і розікрали військове майно: землю, будівлі, літаки, танки, БМП. То невже б вони залишили у бойовому стані ракетне озброєння? По-друге, а якби частина цього озброєння потрапила в руки орків з "ДНР/ЛНР"? А стосовно відновлення ракетних військ. Та у нас новими автоматами, пістолетами і патронами не можуть військових забезпечити, хоч вже 8 років іде війна!!! Вважаю, що введення цих здичавілих до української політико-правової системи - це забивання цвяха в кришку труни української державності. Хай краще вони будуть ніким, крім русні, не визнаними.
ВасилЮ до Василь Показати IP 27 Січня 2022 11:49
Хто тобі це дозволить?! Перед тим як таке писати, треба знати міжнародне право і як там ставляться до країн, що хочуть щось створити ядерне. Але ж диванні експерти не сплять... :)
Гнилий ботокс до ВасилЮ Показати IP 27 Січня 2022 13:11
Це називається, - відволікати увагу і ресурси на безперспективний об'єкт.
Анонім Показати IP 27 Січня 2022 11:24
Ну і що це як не здача інтересів Українт?
Анонім Показати IP 27 Січня 2022 11:25
При владі колаборанти.
АноніМУМУ до Анонім Показати IP 27 Січня 2022 11:50
То бери зброю і вперед на Схід. а то сидиш тут дупу грієш...
Анонім до АноніМУМУ Показати IP 27 Січня 2022 12:52
А ти з якого права вирішив людей на Схід відправляти? Це якийсь сепаратистський воєнкомат? Мовчки насолоджуйся розрухою рюцького міра, а в Україну своє рило не сунь.
АноніМУМУ до Анонім Показати IP 27 Січня 2022 14:29
Я поки сижу в Україні і розрухою тут "насолоджуюсь" :( А ти бачу кайфуєш від того, що тут відбувається? Ну то хавай далі...
гнилий ботокс до АноніМУМУ Показати IP 27 Січня 2022 14:54
Дыду, чи як там тебе, хто тобі пуйловському жополизу дав право "відправляти" хлопців на схід? Дай обгрунтовану відповідь на це конкретне питання, а тоді з тобою буде подальша розмова.
АноніМУМУ до гнилий ботокс Показати IP 27 Січня 2022 15:52
Так по ваших коментах ви так рветесь боронити Україну - то вперед і з пістнею! Яке право, яке право... самі ж хочете :) Ну клоуни :)))
Анонім до АноніМУМУ Показати IP 27 Січня 2022 15:01
Насолоджуєшся розрухою в Україні ? Десь я це вже чув, кисільтв чи що... А негрів на бтр-ах не бачив, чи "гражданскую вайну"?
Анонім до АноніМУМУ Показати IP 27 Січня 2022 12:56
Я демобілізований, але при першій потребі буду на "0". І 99% моїх побратимів готові хоть зараз, навіть зі своєю зброєю, відстоювати Україну. Але не топі, мишь диванна-даунбаська вирішувати, кому, коли і куда йти.
Дідо до Анонім Показати IP 27 Січня 2022 13:48
Ніхто нікуди не піде, ні ти ні він. Будете по схронах сало жерти поки Сергій з Волі Березної воювати буде.
Гнилий ботокс до Дідо Показати IP 27 Січня 2022 14:36
По схронах ... ? Тобі що дали партійну методичку 70х років? Чи знов бєлочка?
айболитъ до Анонім Показати IP 27 Січня 2022 15:50
Скоріщ за все - ти контужений :(
Анонім до айболитъ Показати IP 27 Січня 2022 17:37
Мені тебе шкода. В тебе біда з головою.
123 Показати IP 27 Січня 2022 11:26
От саме для цього зливу зе пробував поскандалити з Байденом. Все зрозуміло.
Степан (Крымчанин) Показати IP 27 Січня 2022 11:47
Появился полный текст согласованного всеми сторонами коммюнике по итогам встречи советников лидеров стран Нормандского формата. " Минские договоренности являются основой работы нормандского формата. Стороны выступают за безоговорочное соблюдение режима прекращения огня и полное соблюдение мер по укреплению режима прекращения огня от 22 июля 2020 года вне зависимости от разногласий по другим вопросам выполнения Минских договоренностей.
СтепанУ до Степан (Крымчанин) Показати IP 27 Січня 2022 14:31
Місцеві націоналісти проти! "Анонім" готовий зараз брати зброю і йти визволяти Україну, не заважай йому!
Ахахаха до СтепанУ Показати IP 27 Січня 2022 15:00
Ну якщо місцеві колаборанти і пята колона за, то все зрозуміло. Значить праві націоналісти, на 200% праві.
Ахахуйному до Ахахаха Показати IP 27 Січня 2022 15:49
Ви ж країну до такого довели! Вам так подобається - то живіть собі :) Там санкції проти рашки, а страждає Україна! То є у вас мізки?! Подивіться долар по чому сьогодні, як інвестори виходять з України... Ну вас-же все влаштовує...
Ахахахаха до Ахахуйному Показати IP 27 Січня 2022 17:38
Ти з якого йуха зірвався, аналітику доморощений? Третій рік при владі зелень, зе, і монобільшість. І третій рік в країні *опа на велику букву "Ж". А ми вас попереджали, а тепер жеріть не подавіться.
ленін нейросифіліс до Ахахуйному Показати IP 27 Січня 2022 17:41
Ну ти й дурбецало, ну ти й тупе... Інвестори втікають кажеш, а вони були в останні роки? Ну а якщо втікають, то тільки через загрозу можливого нападу на Україну твого куратора, - ботоксного щура. А долар, - то до найвеличнішого і монобільшості, так як у нас економіка стабільно падає в акурат з приходом зелені до влади.
Сталін до ленін нейросифіліс Показати IP 28 Січня 2022 08:29
Дурбецало саме ти! Бо тікають вже ті, що були! Але у тебе і з мізками і з зором проблеми, то що тут поробиш :( Ти ж цін у магазинах, на заправках, у банках, коли за комуналку плотиш, не бачиш! Шкода тебе! Через таку сліпоту і інші страждають! :(
Переселенец до Ахахуйному Показати IP 27 Січня 2022 17:43
Та вы же говорили, что вам санкции только в пользу. Тополя и искандеры очень смеялись. А сейчас рускомирец, что так запереживал то, привяли тополя, санкции уже не в пользу?
ПереселенЦЮ до Переселенец Показати IP 28 Січня 2022 08:30
Не до того звертаєшся! :))) Читати навчись :)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus