USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Зеленський підписав закон, яким запроваджують електронну акцизну марку на сигарети та алкоголь

25 Липня 2023 16:01
Президент України Володимир Зеленський підписав закон, яким передбачається запровадження з 1 січня 2026 року електронної марки акцизного податку.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

Це один із найбільш антикорупційних законів у сфері контролю за обігом тютюну та алкоголю. Він передбачає впровадження електронної акцизної марки замість паперової, а також створення цифрової системи еАкциз, яка дозволить відстежувати товари й розвинути чесні та прозорі правила ведення бізнесу у сфері алкогольної та тютюнової продукції.

Впровадження системи еАкциз забезпечить прозорий механізм контролю за обігом підакцизних товарів й унеможливить продаж тютюнових виробів та алкоголю з підробленими акцизними марками. Усі операції з перевезення, зберігання, продажу кожної одиниці продукції фіксуватимуться в електронній системі. Це на 15% збільшить надходження до бюджету від сплати акцизного податку.

Читати ще: Зеленський підписав закон про заборону на ввезення та розповсюдження книг з РФ і Білорусі

Кожен товар матиме електронну акцизну марку – двовимірний DataMatrix-код. Він візуально майже не відрізняється від QR-коду, проте містить набагато більше даних. Споживач зможе зчитати код на продукції через застосунок Дія, перевірити алкоголь та цигарки і визначити – перед ним легальний продукт чи ні. У разі, якщо виявиться, що товар нелегальний, споживачі зможуть сповістити про це контрольні державні органи через Дію.

Також через DataMatrix-код можна дізнатися деталі про продукт: назву, виробника, місце виробництва, магазин, де продається товар, код маркування, який можна звірити з нанесеним на марку, статус електронної акцизної марки.

єАкциз почне діяти в Україні з січня 2026 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus