USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

Зеленський скасував укази про Тристоронню контактну групу

1 Вересня 2022 22:58
Президент України Володимир Зеленський офіційно скасував українську делегацію в Тристоронній контактній групі (ТКГ) з мирного врегулювання ситуації на сході України.

Відповідний указ опубліковано на сайті Президента.

Сьогодні було опубліковано рішення, яке офіційно скасовує дію указів 2020-2021 року про роботу української делегації ТКГ та її склад.

Чим займалася ТКГ

Тристороння контактна група (ТКГ) складалася з уповноважених представників України, ОБСЄ та Росії, які мали полегшити дипломатичну розв’язку війни, що триває з 2014 року.

Першу зустріч було проведено у червні 2014 року після одностороннього припинення вогню українською стороною. На ній домовлялися про перемир’я на Донбасі, проте на практиці окупаційна влада «республік», як і надалі, відразу ж порушила угоду.

З серпня 2014 року та до пандемії COVID-19 зустрічі проходили у Мінську. Пізніше – виключно в онлайн-форматі. У 2020-2021 роках українська сторона говорила про бажання перенести місце очних засідань до іншої країни, оскільки нейтралітет Білорусі в російсько-українській війні вже був тоді під питанням.

Як правило, ТКГ погоджувала питання припинення вогню на Донбасі, обміну полоненими, а також інші економічні, соціальні та гуманітарні моменти.

Зазначимо, 26 січня відбулось перше в 2022 році засідання Тристоронньої контактної групи. Під час засідання ТКГ представник Російської Федерації в ТКГ Борис Гризлов, відповідаючи на питання української сторони та коментуючи проект звернення депутатів КПРФ до президента Росії Володимира Путіна про визнання самопроголошених Донецькою та Луганською народних республік, зазначив, що це лише звернення 11 депутатів, навіть не фракції, а Російська Федерація підкреслює відданість Мінським Угодам в цілому.

Останнє ж засідання Тристоронньої контактної групи мало відбутися 19 лютого за п’ять днів до початку повномасштабного вторгнення. Але було зірвано представниками Росії. Проте воно було зірване через те, що Російська Федерація знову не взяла участь у позачерговому засіданні ТКГ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus