USD 39.65 39.97
  • USD 39.65 39.97
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.15

Землі лісгоспу віддали під приватну забудову: в Луцьку судять експосадовця

3 Жовтня 2023 15:04
26 земельних ділянок вивели з лісового фонду на садівниче товариство. Землі розташовані у привабливій місцині в селі Боголюби. Було це ще в 2010 році. За даними слідства, ділянки розписали навіть не на членів садівничого товариства, а на підставних осіб: працівників держкомзему та управління екології. На лаві підсудних – ексочільник колишнього відділу земельних ресурсів Луцького району Микола Заїка. Він доводить свою невинуватість.

26 ділянок було виведено з фонду Ківерцівського лісового господарства та передано членам садівничого товариства «Дубок». Незаконною передачу землі суд визнав у 2020 році. Більшість ділянок вдалося повернути в державну власність. На деяких же нині триває будівництво котеджів, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

У Луцькому міськрайонному суді сторона обвинувачення доводить, що саме службова недбалість тодішнього керівника колишнього відділу земельних ресурсів Луцького району Миколи Заїки призвела до передачі земель лісового фонду садівничому товариству.

«Виділені за 2002-2012 роки 26 земельних ділянок садівничому товариству «Дубок» загальною площею 3,122 гектара є землями лісового фонду та розташовані в кварталі Боголюбського лісництва державного підприємства «Ківерцівське лісове господарства». Вони відносилися до земель державної власності (категорія – рілля) та не могли бути передані в приватну власність», – наголосив прокурор Ілля Марценюк.

Він додав, що люди, яким виділили земельні ділянки, підставні. Вони не були членами згаданого садівничого товариства. Це працівники держкомзему та управління екології.

Загалом державі було завдано збитків на понад 800 тисяч гривень.

Екскерівник відділу земельних ресурсів Луцького району Микола Заїка своєї вини не визнає. Мовляв, на час виготовлення технічної документації не знав, що рішення Боголюбської сільської ради від 1993 року, яким надавалася садівничому товариству земельна ділянка, було скасоване. Ба більше, запевнив, що податок за цю землю платили не лісівники, а члени садівничого товариства.

Адвокат Максим Мохнюк додав, що підписів представників лісгоспу на документації щодо 26 земельних ділянок немає, бо робили цю операцію в межах масиву.

«Посадові особи Ківерцівського лісового господарства не були зобов’язані погоджувати кожну земельну ділянку окремо, якщо вони зробили це в межах масиву», – сказав захисник.
Службова недбалість, наголосив прокурор, не належить до тяжких злочинів. За неї передбачена відповідальність у виді позбавлення волі на термін від двох до п’яти років із позбавленням права обіймати посади в органах державної влади на рік. Оскільки ідеться про справу 2010 року, то, відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України, терміни давності кримінального провадження спливли. Тому прокурори клопотали про звільнення від покарання у виді позбавлення волі.

За словами сторони обвинувачення, основна мета – встановити в законному порядку винуватість посадовця.

На наступному судовому засіданні мають заслухати останнє слово обвинуваченого. Після цього суддя винесе остаточне рішення у справі.

Фото ілюстративне.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Тьотя Мотя Показати IP 3 Жовтня 2023 18:39
Ніякі це не підставні особи, а працівники лісу. Нехай позабирають ті будинки, які були побудовані в держлісфонді
Ірина Показати IP 3 Жовтня 2023 20:47
Це той Заїка,що має ставок в Боголюбах з хатами на всіх берегах? Це не недбалість, це крадіжка...
Were Показати IP 3 Жовтня 2023 21:32
Зашибісь, і кінці у воду, ніхто землі не поверне, перепродані кілька раз. На всіх практично будинки за 100+ тисяч баксів
Ксеня Показати IP 4 Жовтня 2023 05:46
Отак і робиться продажні судді і прокурори спеціально тягнуть справи а потім закривають бо вийшов термін

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus