USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Жителі волинської ОТГ стали заручниками медичної реформи

26 Жовтня 2019 21:59
Жителі Поромівської об’єднаної територіальної громади нарікають на те, що не можуть отримати медичну допомогу у Нововолинській центральній міській лікарні.

Днями до редакції Інформаційного агентства Волинські Новини зателефонував учасник АТО, житель Поромівської ОТГ Дмитро Киричук. Чоловік розповів, що його вагітній дружині відмовили провести медогляд, щоб вона стала на облік в жіночу консультацію Нововолинського пологового будинку. Навіть коли чоловік запропонував це зробити на платній основі, все одно лікарі виставляли подружжя за двері. І лише коли Киричуки проконсультувалися з юристами, їх вислухали і оформили необхідні документи. Дмитро наголошує й обурюється, що мешканцям Поромівської ОТГ віднедавна відмовляють у лікуванні в Нововолинській центральній міській лікарні.

Ситуація добре відома голові Поромівської ОТГ Євгенію Недищуку. «Так, дійсно склалася така неприємна ситуація. Минулого року ми розподілили медичну субвенцію на вторинну медичну допомогу порівно між Іваничівською ЦРЛ і Нововолинською ЦМЛ. Жителям громади все ж зручніше добиратися в Нововолинськ, та й в Іваничах нема пологового відділення. Однак вже у серпні міська лікарня надіслала нам лист, що виділені кошти закінчилися. Районна лікарня без проблем надавала послуги до кінця року. Тому цьогоріч ми розподілили субвенцію інакше – 30% на 70%. Але кошти на лікування у Нововолинську все одно закінчилися, тільки у жовтні. Пролікували 382 людини на 1 мільйон 160 тисяч гривень. На наш запит міська лікарня повідомила, що один ліжко-день у них вартує 460 гривень, у районній лікарні ― 260 гривень. Хоча часто наших жителів, які потрапляли в міську лікарню, там тримали два-три дні, а потім відправляли на Іваничі. Людей просто змушують звертатися в районну лікарню», – розповів очільник громади.

Головний лікар Нововолинської ЦМЛ Віктор Мороз підтверджує, що така ситуація виникла нещодавно, проте наголошує, що його вини в цьому немає. «Дійсно, 18 жовтня на офіційній сторінці Нововолинської міської лікарні у Facebook ми опублікували інформацію, що будемо надавати жителям Поромівської ОТГ лише ургентну допомогу. Поясню, чому. Медична субвенція на вторинну медичну допомогу виділяється з розрахунку на одного жителя громади. Ця сума однакова для жителів міст і сіл. ОТГ укладає угоди з медичними закладами на свій вибір і перераховує ці гроші. Поромівська ОТГ перерахувала нам гроші за вартість ліжко-місця. Вони ухвалили рішення розподілити медичну субвенцію на вторинку 30% на 70%. Але чомусь усі хочуть лікуватися у нас, а не в Іваничах. У липні додали 160 тисяч гривень. І все. Керівництво ОТГ не готове йти на компроміс. З Литовезькою ОТГ ми залагодили цю проблему, узгодили необхідну суму до кінця року. А Євгенія Недищука я бачив останній раз у своєму кабінеті на початку року, як укладали угоду про вторинку. Прикро, що заручниками ситуації стали люди», – констатував Віктор Мороз.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Отакої... Показати IP 26 Жовтня 2019 22:08
Заручниками медичної реформи стала вся Україна.
Іванка до Отакої... Показати IP 27 Жовтня 2019 02:17
Добре, що є на що звернути черствість працівників та їх некомпетентність. Не люди заручники реформи, а навпаки реформа опинилась в заручниках у керівництва. В результаті страждають прості люди та і рядові працівники медичної сфери(((
народна прокуратура Показати IP 27 Жовтня 2019 09:51
Реформа по-американськи в українських реаліях. Соціальну роль держави замінили бізнесом
Анатоль_ Бідзюра Показати IP 27 Жовтня 2019 09:53
Далекий приціл на приєднання с.Поромів до майбутньої феодально-сапожніковської ОТГ в м. Нововолинську. Отака простенька розгадка.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus