USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Вандали знищують історичну пам'ятку

26 Квітня 2012 12:25
Пам'ятку історії - дуб, який став свідком найбільшої трагедії поліського села у Кортелісах, що у Ратнівському районі Волині, руйнують зловмисники. Так, цього року уже тричі на дерево наїжджали автомобілі.

Про це інформує «Волинь-нова».

Останній випадок стався нещодавно. Уночі невідомий скерував автомобіль на пам'ятку. Однак, дуб і цього разу встояв. Зловмисник потрощив лише базальтові плити, які обрамлюють його.

Завідувачка музею історії села Кортеліси Марія Ярошук та сільський голова Василь Жигаревич з письмовою заявою звернулися до начальника райвідділу УМВС України в області Вадима Щегельського, в якій просили знайти і покарати зловмисника. Однак, наразі його особу ще не встановили.

Щоправда, постамент пам'ятки історії уже відремонтували. Про це повідомила Марія Ярошук.

Утім, ствердує, її турбує майбутнє залишків дуба. І того, що знаходиться в сільському музеї, і того, що на площі біля адміністративного будинку.
Адже, переконує, рано чи пізно останки дуба перетворяться на порохно. Отже, треба зробити все можливе, аби максимально продовжити їм «життя».

Довідково:
23 вересня 1942 року, оточивши Кортеліси Ратнівського району, німецько-фашистські загарбники спопелили його дотла. Було знищено також 2875 мирних жителів.
У вересні 2012 року мине 70 років відтоді, як сталась ця страшна Кортеліська трагедія. Понад тридцять років тому тут на високому кургані відкрили меморіальний комплекс жертвам фашизму. Пам'яткою історії в Кортелісах став і обпалений та зруйнований часом дуб. У той складний період він вижив.

Обрамивши дуб чорним базальтом, ті, хто відродив Кортеліси з попелища, увіковічили його. На металевій плиті викарбували слова волинського поета Олександра Богачука з його поеми «Стогін землі»:

Там, де кривавий пройшов душогуб,
Свідком лишився обпалений дуб.
Чорний, як лихо. І жахом пропах,
Навіть боїться гніздитися птах.
Віти, мов горе заламаних рук...
Ні, то не свідок, а Пам'ятник мук!

У кінці дев'яностих років, аби дуб не повалився на землю, його дещо вкоротили і взяли в бетон. Однак дуб і далі порохнявів. Напередодні Великодніх свят 2006 року дубу не стало. Від старості він звалився на землю і розбився на декілька частин.

Завідуюча музеєм історії села Кортеліси Марія Ярошук та сільський голова Василь Жигаревич запропонували залишити пенька з дуба, який також був обрамлений чорними базальтовими плитами, а верхівку стовбура здали на збереження в сільський музей.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus