USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Зменшення вартості ВРХ на Волині не рятують державні дотації

13 Серпня 2013 10:24
Гроші за утримання поголів’я великої рогатої худоби господарі отримують із запізненням, знизилася закупівельна ціна на ВРХ, отже, обіцянки уряд не виконує сповна, інформує Волинь-нова.
Торік уряд прийняв постанову, якою селянам пообіцяли дотацію за великовагову худобу. Таким чином державні чиновники показали нібито системну роботу щодо підтримки сільгоспвиробників. Бо ще раніше Кабмін ухвалив рішення про дотацію на утримання молодняку. Тепер ті телята виросли і куди ж їх дівати, як не відгодовувати до повноцінної худоби? Логіка чиновників проста: ми селянам — доплатили за бичків вагою понад 330 кілограмів, вони — почнуть годувати худобу, аж гай шумітиме.
Проте так не сталося. По–перше, розпочалася традиційна тяганина: то служиві люди зайву довідку вимагають, то якась інша причина заважає виконати обіцяне. По–друге, гроші, як завжди, доходять до господарів із запізненням. Але навіть із цим вони ще можуть миритися. Більше їх насторожує те, що за останні кілька місяців впала закупівельна ціна на ВРХ.
«Привезу своїх биків на Київську площу під вікна до губернатора»

У повідомленні йдеться, що одноосібник із села Ласків Володимир–Волинського району Анатолій Давидюк утримує трьох биків. Двоє з них віком 2 роки. Вгодовані осипкою, сіном та люцерною, на око вони важать по тонні кожен. Таких хіба на агровиставці можна побачити. А тут на тобі — виставкові бики у селянському хліві. Але господар не тішиться з цього.
«Влада вихваляється тим, що на Волині зросло поголів’я ВРХ, і свідомо замовчує, що закупівельні ціни на худобу знизилися. Нещодавно очільник області Борис Клімчук звинуватив у нелюбові до України тих сільських голів, на території яких зменшується поголів’я молодняка. Цими словами він образив не лише обранців громад, а й усіх, хто чесно працює на землі.
Я залишив у господарстві двох бичків, але не заради тих подачок, які чомусь називають дотаціями, а сподівався, що худоба буде в ціні. Але сталося якраз навпаки. Якщо торік за кілограм живої ваги заготівельники платили до 17 гривень, то нині навіть 10 давати не хочуть. Питаю, чому так, бо на базарі ціна на м’ясо не знизилася, корми не подешевшали. А вони сміються: «Хочете — продавайте, а хочете — ні. Ми й без вас маємо в кого купувати» , — каже пан Анатолій.
Господар сказав, що цього року вже не годуватиму телят, бо невигідно. «Привезу своїх биків на Київську площу під вікна до губернатора. Нехай переконається, чи люблю Україну, і спробує продати їх за високою ціною», - обурюється Давидюк.
Переробники все добре порахували і скористалися моментом
Зі свого боку ситуацію прокоментував директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко: «У нас абсурдна ситуація: закупівельні ціни знизилися, але на базарі яловича шинка коштує ті самі 50 гривень. Нині за молодняк виплачують 1000 гривень дотації. Крім того, за великовагову худобу доплачують по 2,5 гривні за кілограм. Переробники все добре порахували і скористалися моментом. Сума двох дотацій на бичка вагою 400 кілограмів становить близько 2 тисяч гривень, тобто 5 гривень на кілограм живої ваги. Торік худобу купували по 17 гривень за кілограм, а тепер — по 12. Тобто переробники зменшили ціну рівно настільки, скільки доплатила держава. З одного боку, начебто нема причин, щоб драматизувати ситуацію. Але слід врахувати, що селянинові треба гроші одразу, однак виходить, що розрахунок розтягнутий у часі: дотація, виплата від переробника, друга дотація. Наголошую, щоб селяни не здавали корів-бичків перекупникам, бо можуть втратити доплату за великовагову худобу».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Факт Показати IP 13 Серпня 2013 15:05
Приводьте бичів до Клімчука він їх задарма забере. Бориска задарма любить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus