USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Знаменитий винахідник зі США створив роботизований протез

31 Травня 2009 10:00
Американський винахідник Дін Камен, розробник популярних скутерів Segway і власник дослідницької компанії Deka, презентував свою останню розробку – роботизований протез руки, здатний практично повністю замістити функціонал справжньої руки. Про це 31 травня повідомляють «Волинські Новини».
За словами Камена, проект розробки протеза спонсорувався Армією США, а самі протези призначено, в першу чергу, для солдатів, що втратили кінцівки у гарячих точках.
Принцип роботи роботизованої руки ґрунтується на функціонуванні незвичайної вібраційної панелі, що кріпиться до ступні. Панель здатна вловлювати певні команди, що надходять від людини і передавати їх штучному маніпулятору.
Камен розповідає, що панель працює на зразок джойстика, тільки керованого ногою. «Масив сенсорів, який вбудовано в черевик або прикріплено до ступні, дозволяє людині маневрувати рукою. Залежно від того, в яку частину черевика здійснюється більше тиску ногою, рука піднімається або опускається, веде праворуч або ліворуч», – говорить він.
Однак, якщо нинішню версію руки створено з використанням проводів, майбутні протези працюватимуть по радіоканалу, розповів винахідник. Вчені також зазначають, що інтегрувати сенсори протеза можна буде з нервовою системою, щоб управління було майже на 100% природним.
Як пише Корреспондент, Deka вже виготовила кілька варіантів протезів – для тих, хто втратив руки майже від плеча, для тих, у кого ампутовано кінцівку від передпліччя або ж для тих, хто позбувся кисті.
Протез також оснащено механізмом зворотного зв’язку – шляхом вібрації людина може визначити тактильну гладкість поверхні дотичного матеріалу. Камен говорить, що оволодіти новим протезом не легко, але після отримання відповідних навичок його можна використовувати для тримання навіть найменших предметів, наприклад олівців, або ж для виконання домашньої роботи.
Зазначимо, влітку минулого року компанія Touch Bionics отримала приз MacRobert Award британської Королівської інженерної академії за створення унікального роботизованого протеза руки i-LIMB.
Раніше також повідомлялося про молодий фінський програміст Джеррі Явала, який позбувся безіменного пальця лівої руки в автокатастрофі, використовує дві свої штучні фаланги в якості зручного корпусу для USB карти пам’яті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus