USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Знайдемо кожну сволоту, яка стріляла», – Зеленський про анонс бомбардувань РФ та мовчання західних лідерів

6 Березня 2022 23:57
У вечірньому зверненні 6 березня президент України Володимир Зеленський звернув увагу на багато питань, зокрема на анонси РФ про бомбардування України, мовчання західних лідерів та відсутність зелених коридорів, які обіцяли загарбники. Президент нагородив багатьох голів ОДА та міст, а також надав статус міста-героя українським містам.

«Українці, сьогодні Прощена неділя, день, коли ми завжди просили пробачення одне в одного, в усіх людей, у Бога. Але сьогодні, здається, багато хто взагалі не згадав про цей день, не згадав обов’язкові слова «пробач мені» і обов’язкову відповідь «Бог пробачить, і я пробачаю». Здається, ці слова втратили сьогодні сенс, принаймні частково, після всього, що ми пережили. Ми не пробачимо розстріляних житлових будинків, ми не пробачимо ракету, яку сьогодні наша протиповітряна оборона збила над Охматдитом, і ще більш як 500 таких ракет, які вдарили по нашій землі, по Україні, по наших людях, дітях! Ми не пробачимо розстріли беззбройних людей, руйнацію нашої інфраструктури! Ми не пробачимо сотні жертв, тисячі страждань! Бог не пробачить ні сьогодні, ні завтра, ніколи! Замість прощеного буде судний день. Я впевнений у цьому!» – сказав президент.
Володимир Зеленський відзначив, що російським військовим ще ніби замало того, що вони вже наробили, замало зруйнованих доль, скалічених життів – вони хочуть вбити ще більше: «На завтра Росія офіційно анонсувала обстріл нашої території, наших підприємств оборонного комплексу. Більшість побудовані десятиліття тому ще радянською владою, побудовані у містах. А зараз вони посеред звичайного міського середовища, там працюють тисячі людей, сотні тисяч живуть поряд. Це вбивство, свідоме вбивство!»

Він також акцентував, що не почув сьогодні реакції на цей анонс від жодного лідера світу, від жодного західного політика: «Вдумайтеся у відчуття безкарності окупантів. Вони анонсують звірства, які заплановані. Чому? Тому що немає реакції, тому що мовчання. Жодного слова, ніби західні лідери розчинилися на цей вечір, на цей день. Сподіваюся, що хоча б завтра ви це помітите, відреагуєте, щось скажете».

Президент пообіцяв покарати кожного, хто вчиняв страшні злочини на українській землі.

«Ми точно знаємо, хто підготував цю атаку. Ми точно знаємо, як підуть накази за вертикаллю командування. Ми знаємо все і не пробачимо нічого. Вас чекає трибунал і Суд Божий, якщо спробуєте сховатися. Зухвалість агресора – це чіткий сигнал для Заходу, що застосованих проти Росії санкцій недостатньо, бо там не зрозуміли, не відчули, не побачили, що світ справді рішучий та прагне зупинити цю війну. Ви не сховаєтеся від цієї реальності. Ви не сховаєтеся від нових вбивств в Україні!»

Також він відзначив, що Росія не дотримується договору щодо зелених коридорів: «Багато говорили про гуманітарні коридори, щоденно говорили про можливість для людей вийти з тих міст, куди прийшла Росія. Я вдячний кожному українцю, які залишаються в оточенні обороняти наші міста, нашу свободу. Водночас я знаю, що є люди, яким справді потрібно вийти, які не можуть залишитись. Ми чули обіцянку, що гуманітарні коридори будуть – їх немає. Замість гуманітарних коридорів вони здатні зробити криваві!

В Ірпені було вбито родину – чоловіка, жінку і двох дітей – просто на дорозі, як в тирі, коли вони намагалися вийти з міста, щоб врятуватися. Скільки таких людей в Україні загинуло! Ми не пробачимо, ми не забудемо, ми покараємо кожного, хто скоїв звірства на цій війні на нашій землі. Знайдемо кожну сволоту, яка стріляла по наших містах, по наших людях, яка бомбила нашу землю, яка запускала ракети, яка давала накази і натискала на пуск. Вам не буде жодного тихого місця на цій Землі, окрім могили!»

У підсумку президент повідомив, що ухвалив рішення нагородити орденами голів обласних адміністрацій та мерів міст, які найбільше відзначилися у ці дні в обороні своїх громад. Орден Богдана Хмельницького третього ступеня отримали голова Харківської ОДА Олег Синєгубов, голова Миколаївської ОДА Віталій Кім, голова Донецької ОДА Павло Кириленко, голова Луганської ОДА Сергій Гайдай, голова Чернігівської ОДА В’ячеслав Чаус, голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

Орден мужності – мер Харкова Ігор Терехов, мер Миколаєва Олександр Сєнкевич, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Сум Олександр Лисенко, мер Херсона Ігор Колихаєв, мер Мелітополя Іван Федоров, мер Нової Каховки Володимир Коваленко.

Також він вирішив відзначити спеціальним званням, як це «вже колись було, коли перемогли іншу навалу, дуже схожу», українські міста. Містами-героями стануть Харків, Чернігів, Маріуполь, Херсон, Гостомель, Волноваха.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus