USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Знайшли череп невідомого раніше виду людини. В чому його особливість

9 Серпня 2023 00:48
У Китаї було виявлено череп, який, ймовірно, належав раніше невідомому виду древніх людей. Оскільки його будова не схожа на жоден з відомих видів древніх людей, вчені припускають, що він належить до якоїсь нової гілки людського родоводу.

Про це йдеться у дослідженні, яке було опубліковано у Journal of Human Evolution. Самі рештки, як зазначає ScienceAlert, було знайдено ще 2019 року.

Міжнародна група вчених виявила стародавню людську скам’янілість в Хуалундуні, що в Східній Азії. Тоді було виявлено щелепу, череп та кістки ніг, що належать цій ще не класифікованій людині, яку позначили як HLD 6.

Після виявлення решток вчені намагалися співставити їх із одним із уже відомих видив древніх людей, але все виявилося марним.

Дослідники розповіли, що обличчя гомініна за своєю будовою схоже на обличчя сучасної людини, яка відокремилася від Homo erectus 750 000 років тому. Однак відсутність підборіддя свідчить про зв’язок із денисівцями – вимерлим видом давньої людини, який відокремився від неандертальців понад 400 000 років тому.
Череп та щелепа невідомого виду стародавньої людини.

Після років спроб встановити його приналежність, вчені все ж дійшли висновку, що відкрили абсолютно нову лінію. Вони вважають, що цей гомінід був гібридом між гілкою, яка дала нам сучасних людей, і гілкою, яка дала денисівців.

Це вже не перший вид древніх людей з плейстоцену, який було знайдено у Китаї і який нелегко вписати в якусь одну існуючу лінію. Раніше такі рештки пояснювали як проміжні варіації людей на шляху еволюції до сучасного людства. Часом таких гомінідів називали архаїчними Homo sapiens або ж просунутими Homo erectus.

Але таке узагальнення часто критикується науковцям, які вважають таку інтерпретацію спрощеною та суперечливо.

Раніше дослідження геному неандертальських решток у Європі та Західній Азії виявили докази існування четвертої лінії гомінін, що жила в середньому та пізньому плейстоцені. Але скам’янілостей, які б доводили їх існування, у вчених не було. Тепер же вчені сподіваються, що саме ці виявлені в Китаї рештки є таким потрібним доказом.

Щелепа та череп, як визначили дослідники, належать дитині віком 12-13 років. Її обличчя має риси сучасної людини, але кінцівки, черепна коробка та щелепа відображають більш примітивні риси.

Дослідники вважають, що фізичні особливості, виявлених у цього давнього гомініна, підтверджують співіснування трьох ліній в Азії – лінії H. erectus, лінії денисівців і цієї іншої лінії.

Вчені зауважують, що Homo sapiens з’явився в Китаї лише близько 120 000 років тому, але, ймовірно, ще до цього у древніх людей спостерігалися деякі з наших сучасних рис. Можливо, останній спільний предок H. sapiens і неандертальців з’явився на південному заході Азії, а потім поширився на всі континенти. Цю теорію тепер потрібно буде підтвердити додатковими археологічними дослідженнями.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ПЕтрiот Показати IP 9 Серпня 2023 08:45
По версii новоявлених украiнських "вчених" це стародавнi укри.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus