USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Зсуви, підтоплені атракціони та будинок з химерами: якою була весняна повінь у Луцьку вісім років тому

27 Лютого 2021 16:08
Нині головна водна артерія Луцька – річка Стир – у межах русла. У Волинському обласному центрі з гідрометеорології запевняють, що поки що панікувати й остерігатися значних повеней лучанам не варто. Утім вісім років тому обласний центр потерпав від високої води. Зокрема навесні 2013 року внаслідок повені постраждали Центральний парк імені Лесі Українки та знаменитий будинок скульптора Миколи Голованя.

Як це було – дивіться у фоторепортажі з архіву Інформаційного агентства Волинські Новини.

Затоплені колесо огляду та каруселі, містичні скульптури й навіть господарські будівлі – вісім років тому Стир поблизу Луцька розійшовся не на жарт.

Так, березневі аномальні снігопади та рясні дощі на початку квітня 2013-го спричинили потужну повінь у Луцьку. Відтак річка Стир «розлилася» вздовж вулиці Набережної, Пролетарської, Зарічної та в Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки.

У воді опинилися «диво-містечко», колесо огляду та решта атракціонів. Через це навіть на Великдень, який у 2013-му був досить пізнім і припав на 6 травня, парк так і не запрацював.

Того дня мені, програмісту-кібернетику, яка лише пробувала себе на ниві інтернет-журналістики, урочисто вручили редакційний фотоапарат, який до того тримала в руках від сили двічі чи тричі, і дали завдання піти й сфотографувати «високу воду».
«Не святі горщики ліплять», – подумала я, і, взявши до рук старенького «Кенона» із запалом та ентузіазмом новачка побігла виконувати завдання.

З погодою 12 квітня майже пощастило, тож першим ділом пішла знімкувати «Луцький будинок з химерами», ситуація із яким неабияк хвилювала містян – як же! Стир вийшов із берегів та затопив гордість Луцька.

Про редакційний об’єктив із дальнім фокусом на той час ще й кури не шепотіли, тому я зняла кросівки, квапливо підкотила джинси і побрела водою, поближче до будинку Голованя, тримаючи, наче Мойсей посох, над головою «диво техніки» на вагу золота – редакційну «дзеркалку». Із завданням упоралася, але не без «завалених горизонтів».
Наступним завданням, пов’язаним і луцькими повенями у 2013-му, був зсув ґрунту над Стиром у мікрорайоні Вишків, через що під загрозою опинилося 25 будинків. Станом на 12 квітня деякі господарські приміщення на вулиці Героїв УПА вже пішли за водою.
Коли забудовували Вишків, відстань між берегами річки Стир була не менш як 20 метрів. Приблизно 30 років тому гідрологи вирішили змінити русло. Відтоді, зі слів місцевих мешканців, берег і почало підмивати.

Наступним пунктом призначення репортера-початківця був Центральний парк імені Лесі Українки. На щастя, 17 квітня 2013 року де-не-де просохли алеї, тож заходити у воду по коліна не довелося, утім взуття таки довелося зняти, зв’язати шнурками між собою, та задля того, аби звільнити руки, повісити на шию, наче коромисло.

На жаль, іноді техніка підводить, тож оригіналів світлин, хай і не надто професійних, не збереглося – а лише зменшені до веб-формату копії. Але й вони воскресили у пам’яті вже історичні моменти для лучан.
Гідрологи кажуть, що станом на сьогодні, не можна із впевненістю на 100% сказати, чи перетворить цьогоріч весна вулиці міста на «аквапарки» та «Венеції». Усе залежатиме від погодних умов – температури повітря, вітру, опадів тощо. А поки панікувати не варто, бо до затоплення заплави воді лишилося піднятися на 97 сантиметрів.

Натомість фахівці прогнозують можливе затоплення села Підгір’я Ратнівського району. У воді можуть опинитися присадибні ділянки, подвір’я та господарські споруди, а це – жовтий рівень небезпеки.

Вікторія СЕМЕНЮК. Фото – з архіву автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Анонім Показати IP 27 Лютого 2021 17:49
Техніка підводить. Теперішнє цифрове покоління нічого після себе не залишить. Колись хоча б фотоальбоми були.
Не памятаю Показати IP 27 Лютого 2021 17:51
Це фотографії калюж, а річку хтось фотографував, луг Рованців?
Колега до Не памятаю Показати IP 27 Лютого 2021 18:39
Так, фотографували, але, на жаль, той архів відновити не вдалося. Знаю, що Павло Березюк точно луг та Рованці знімкував.
Лучанин до Колега Показати IP 1 Березня 2021 12:06
Особливості теперішьного фото - клац-клац і забув. Потім, по-факту ні фотоальбомів, ні спогадів, а лише гігабайти зображень, які лінь впорядковувати... Коротше, накопичування цифрового сміття, на яке, як не дивно також витрачаються різноманітні ресурси..
Колега до Лучанин Показати IP 1 Березня 2021 19:22
Саме тому намагаюсь сортувати цифрову інформацію, але без фотоальбомів й справді спогадів може не лишитися( Потрібно хоча б раз в три місяці роздруковувати фото. Бо потім у разі чого - все під паролями, якщо й збережеться, то ніхто не побачить(((
! Показати IP 27 Лютого 2021 19:09
отой шанхайчик з живописним смітником на схилі зовсім не добавляє проблем до підтоплення і може претендувати на ще одну візитівку міста!
Василь Показати IP 28 Лютого 2021 19:01
Дякую за фото)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus