USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

Звідки туристи їдуть до Луцька. Дослідження

15 Березня 2018 17:02
Соціологи визначили, що до Луцька приїжджає більшість туристів з інших міст України. Це люди віком до 20 років, також чимало туристів віком 26-30 років.

Про це йшлося під час презентації маркетингового дослідження «Луцьк туристичний: можливості та виклики» у конференц-залі ЦНАПу. Ініціатором і замовником дослідження виступило управління туризму та промоції міста Луцької міської ради. А виконавцем стала соціологічна агенція «Фама» зі Львова за участю фахівців Qantum Leap GmbH (Відень, Австрія).

На початку конференції радник Луцького міського голови Ігор Поліщук наголосив, що розвиток туристичної галузі – один із пріоритетних.

«Туристичний напрямок розвитку міста є найбільш перспективним, бо місто обмежене в території, не так багато є промислових обо’єктів. Тому туристична галузь є однієї з ключових, яку наша команда розвиває, щоб про місто знали в усій Україні і з-за кордоном. Також це важливо для того, щоб наповнювалася казна. У нас є команда людей, яка це може зробити. Тому прошу відкинути скептицизм та песимізм й долучатися до обговорення та пропонувати свої ідеї.

Зауважу, що в Луцьку є потужна розвинена спортивна інфраструктура, оновлений стадіон «Авангард», але не вистачає готелів, немає де селити спортсменів із супроводжуючими, тому ведемо перемовини з бізнесом, щоб розвивали інфраструктуру. Ми не сидимо на місці й придумуємо нові атракції, для прикладу буде комплексна екскурсія «Старим містом», поїздка на катері й багато іншого»,- розповів Ігор Поліщук.
Начальник управління туризму у промоції Луцької міської ради Катерина Теліпська наголосила, що дослідження дасть можливість зрозуміти, хто є туристом у місті й у подальшому дати кращі пропозиції.

«Сьогодні у світі революція туризму, туристи все більше подорожують планетою. Турист є нашим гостем і саме від нас залежить ким він стане чи унікальним, чи постійним гостем. Ми всі маємо йти до того, щоб Луцьк був приємним відкриттям. Доволі довгий час ми не орієнтувалися, хто є наш турист, чому він до нас приїжджає, скільки коштів витрачає. А це важливо знати, щоб формувати потрібну пропозицію туристу», - каже Теліпська.
Дослідження презентувала директор соціологічної агенції «Фама» Мар’яна Малачівська-Данчак.

Вона розповіла, що досліджували дані торік.

«Чому варто відвідати Луцьк? Бо туристам тут добре, загальний індекс туристичної привабливості - 4,34 із максимальних «5» балів. Подобаються туристам відносно невисокі ціни в ресторанах та кафе. Казали, що їм подобається спокій. Ще 77% говорили, що подобається рівень безпеки в місті, адже можуть гуляти у будь-яку пору доби. Доброзичливістю задоволені на 88%. У більшості випадків туристи не їдуть тільки у Луцьк, зазвичай їдучи найбільше туристи віком до 20 років, далі люди віком 26-30 років і чим старший турист – тим його менше. Найбільше це працівники, далі студенти й учні. Зазвичай приїжджає людина з місячним доходом 3-6 тисяч гривень. Багато позитивних відгуків отримали «Луцький зоопарк», сакральні об’єкти, музей Волинської ікони. Найсильнішою стороною Луцька є його історія, але бракує доопрацювання легенд та історій. Туристи кажуть, що тут хороша аура й дуже привітні люди», - розповіла Мар’яна Малачівська-Данчак.
Дослідження у розрізі:

ЛУЦЬК – ПРИЄМНЕ ВІДКРИТТЯ

Позитивним фактом є те, що 81,6% опитаних туристів хочуть повторно відвідати Луцьк, 91,2% рекомендують відвідини міста своїм рідним та близьким.

Луцьк вражає туристів найперше своїм замком. 61,0% опитаних відзначили, що найбільше їм до вподоби в місті Луцький замок. 13,0% туристам сподобались архітектурні комплекси та історичні пам’ятки, а 12,0% в захваті від міських просторів. Ще респондентам подобаються заклади громадського харчування (11,0%) та розважальні й відпочинкові центри (6%).

46,1% часників опитуваних зазначили, що вони зацікавлені відвідати інші напрямки та локації поблизу Луцька. Часто у відповідях згадували Шацькі озера, Дубно та Рівне, Львів.

ЗВІДКИ ТУРИСТИ ЇДУТЬ У ЛУЦЬК

11,1% відвідувачів Луцька приїздять закордону: із Польщі 3,0%, а з таких країн як Білорусь, Азербайджан, Чехія, Литва, Італія, Канада, Російська Федерація, США по 1,0% туристів.

Найбільше гостей, яких приймає Луцьк - це українці. З них 26,2% прибувають з Київського регіону, 19,8% з Волині і майже стільки ж з Прикарпатського краю -19,3%. Майже 7% луцьких туристів є із Поділля. 16,8% українців приїжджають до Луцька з інших регіонів країни.

Характеристики луцьких туристів є такими: 53,1% відвідувачів міста - жінки, 46,9% - чоловіки; 48,6% туристів одружені і 51,4% неодружені; щодо сфери зайнятості: більша частина відвідувачів наймані працівники (51,9%), 21,2% учні, студенти та аспіранти, 12,3% - це роботодавці, 9,8% фрілансери.

ЧОМУ ЇДУТЬ ДО ЛУЦЬКА

Найчастіше до Луцька їдуть з метою відпочити. Так відповіли 71,5% опитаних. А 19,1% респондентів приїжджають, аби відвідати друзів чи родичів. Для 16,4% учасників опитування візити до міста пов’язані із робочими справами та бізнесом. Більшість туристів їдуть до Луцька із сім’єю (34,8% з дружиною/чоловіком, 20,7% з дітьми, 13,4% з іншими членами родини). Для 29,0% гостей міста компанію у мандрівці складають друзі. Є і такі туристи, які подорожують до міста самостійно (12,1%), або з партнерами (11,6%). Ну і звісно, прибувають у туристичних групах. Таких - 4,5% туристів.

Часто туристи залишаються у Луцьку з ночівлею - 58,0%. Серед них 21,0% проживають в родичів та друзів. Майже однакова кількість туристів орендують квартиру чи винаймають номер у міському готелі (13,4% і 13,9% відповідно). 6,3% гостей міста живуть у хостелах.

ХАРЧУВАННЯ ТА ПЕРЕСУВАННЯ У МІСТІ

Харчуються туристи здебільшого у кафе та барах (61,3%). Ще 40,0% опитах відзначили, що готують їжу самі. 28,0% відвідують ресторани. Значно менше луцьких туристів обирають фаст-фуд, їжу «to go» - 13,4%.

Як засіб пересування містом туристи здебільшого використовують власне авто - 40,3%. 28,7 % опитаних гостей міста користуються громадським транспортом. Ще респонденти відзначили поїзд, як засіб пересування (18,6%) і туристичний автобус (8,6%).

ЩО ЩЕ ПОТРІБНО В ЛУЦЬКУ ТУРИСТУ

Щоб підвищити туристичну привабливість, то, зі слів туристів, потрібно поширити більше інформації про Луцьк, бо туристи зі сходу кажуть, що у них майже немає інформації.

Подобається замок, але потрібно покращувати сервіс, зокрема зробити один квиток на вході, а не кілька у музеї.

Варто розширювати й туристичну пропозицію. Туристи кажуть, що бракує виставок, засобів атракції, адже не завжди мають де себе подіти, мало розваг для різних вікових категорій та різного гаманця.

Немає селфі-зони, адже туристи хочуть мати певний ідентифікатор. Мало ресторанів та готелів.

У середньому туристи витрачають за добу 730 гривень без ночівлі і 980 гривень з ночівлею, іноземці приблизно вдвічі більше.

Експерти підрахували, що торік Луцьк відвідали 285 тисяч осіб, економічний ефект від туризму - 262 мільйона гривень.

Підготував журналіст Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
127 Показати IP 15 Березня 2018 18:43
"За 10 місяців 2017 року у Луцьку зібрали понад 189 тисяч гривень туристичного збору. Про це йшлося у середу, 22 листопада, під час засідання засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів." пише видання V24. Вот доход города от туризма.
WWW Показати IP 15 Березня 2018 20:09
Як гарно звучить "Конференція, марктингові, дослідження,презентація" А по факту навіть витрати на утримання управління туризму та всілякі безглузді дослідження не окупляються. Місто у смітті і багнюці. Кожного року проводять якісь дослідження, а толку ніякого, Туристів як не було так і не буде.
вап Показати IP 15 Березня 2018 20:15
"Мало ресторанів та готелів" - оце, - БРЄД....
Іван Тимофійович Показати IP 15 Березня 2018 21:10
Цікаво скільки вони опитали респондентів, три з половиною каліки? Ніхто до нас не їде, нащо пнутись І чого не має інформації у скільки бютжету обійшлось це маркетингове дослідження, яке показало що в Луцьку мало готелів і ресторанів???
Новини з дурдому Показати IP 16 Березня 2018 07:13
Це дочірна фірма "Ласки" які туристи, що ви курите про що ви мелете? Бюджетні гроші на вітер. На що дивитися в цьому селі, де європейські музеї з артефактами , тут автобуса не має де поставити і в туалет сходити. Вїхав в місто і попадаєш прямо в Старий базар театралізовані події 1914 року, початок війни іде еквакуація населення, продаж гуманітарки і різного барахла біженцями.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus