USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Звитяга-2017»: триста людей «воюють» у лісах Волині

7 Травня 2017 11:59
Чотири доби поспіль точитиметься запеклий бій за прапори та пов’язки в Цуманських лісах. «Повоювати» в місцях бойової слави УПА приїхали близько трьохсот юнаків та дівчат з усіх усюд України.

Одинадцята Всеукраїнська спортивно-патріотична гра «Звитяга-2017» відбуватиметься впродовж 5-9 травня на теренах колиски УПА – у Цуманських лісах Волинської області. Цьогоріч взяти участь у грі зголосилось близько 400 осіб, проте доїхало дещо менше – близько 300. Але й і цей результат, зі слів організаторів, більш ніж хороший.

Представник оргкомітету змагань Богдан Бальбуза каже, що гра триває вже третій рік на тому ж терені, проте наступного року його планують змінити. Адже знання локації – чимала перевага для тих, хто минулі руки вже «воював» в цих лісах.

Учасників ділять на три команди: двоє команд-учасників боротьби і так звані «махновці». Останні не мають свого прапору, їх завдання влаштовувати диверсії та всіляко ускладнювати гру першим двом командам. Свого роду це – «елітні війська», адже до складу 30-ти «махновців» входять лише ті, хто вже по 5, 7 а то й всі 10 років поспіль їздив на «Звитягу».

До офіційного відкриття триває муштра – учасники тренуються на швидкість виконувати команди командирів, вправляються у командних боях «стінка на стінку». За зволікання – штраф у вигляді віджимань від землі.

Опісля команди займають терен в лісі (а це – близько 12 кілометрів квадратних площі) та шукають місця для базування своїх таборів. Вже опівночі розпочинається гра, сотні можуть відправляти свою розвідку. А вже на ранок відбуваються перші бої за прапор. Завдання гри – втримати свій прапор та захопити чужий. А ще – не втратити нарукавної пов’язки, яку вороги під час сутички намагатимуться здерти з тебе. В такому режимі, майже без сну та відпочинку, з мінімальним запасом продуктів, учасники гри «воюють» чотири доби.

Участь у грі, як я більшість заходів «Національного альянсу», повністю безкоштовна. Організатори пояснюють, що більшість учасників – молоді люди, а витрачати гроші і так є на що. Зокрема, потрібно купити певне спорядження, деякий запас продуктів тощо. Також організатори забезпечують безкоштовний доїзд учасників – автобуси курсували з Тернополя, Чернівців та низки інших міст.

Є гості і з далекої Авдіївки – міста на Донбасі. Андрій на «Звитязі» вже тричі. Юнак каже, що гра хоч і складна, але дуже цікава. З його слів, зголосилось на гру чимало його земляків, проте далеко не всім вдалось доїхати.

«Коли перший раз їхав, думав, що просто в лісі поживемо, біля багаття посидимо. А тут такий «треш», так круто! Насправді, це дуже круто. Сподіваємось, що цього разу виграємо», - каже юнак.

З його слів, такі дійства дуже корисні для культурного обміну. Андрій зізнається, що лише тут дізнався, що червоно-чорний стяг – це не прапор «Правого сектору», як він думав, а прапор УПА. Мовляв, шкільна програма історії України замовчує багато героїчних моментів боротьби за українську державність, тому молоді потрібно надолужувати ці знання.

«Тут можна отримати чимало важливих навичок для виживання. Зокрема, тактична підготовка, адже ми живемо в такому регіоні, де в будь-який момент щось може «прилетіти». Тут розвінчуються міфи про те, що на заході України ледь не людей їдять (сміється, - ВН). Я такий самий українець, як і ми всі. Єдине, що я розмовляю російською мовою, але коли приїжджаю сюди – спілкуюсь українською», - каже Андрій.

Серед інших завітав на гру і луцький доброволець батальйону «Азов», а нині очільник патрульної поліції міста Рівного Сергій Мерчук. Чоловік пригадує, що ще будучи юним ліцеїстом військового ліцею близько 11 років тому він вперше потрапив на гру, і з тих пір регулярно брав у ній участь. З його слів, гра особлива й тим, що терен, на якому вона пролягає, знаходиться за 20 кілометрів від його рідного села. До того ж, місця – дійсно визначні. Адже в цих лісах боролись за українську державність вояки УПА.

«Серед сотень учасників можна знайти справжніх друзів. Я познайомився з чудовими людьми 2006 року і цього часу тримаю з ними контакт – разом були на Майдані, згодом – поїхали воювати. Для мене зараз це дуже символічно, адже нині я очолюю поліцію – орган, який ми раніше намагались «зсунути», – каже головний патрульний Рівного та додає, що це «Звитяга» - не просто гра, але й можливість загартувати себе, отримати корисні навички виживання. Чимало з вивченого за роки звитяги юнаки, зі слів Мерчука, з успіхом застосовували на сході України під час війни проти Росії.

Член «Національного альянсу» та депутат Луцької міської ради Павло Данильчук, який одним з перших започатковував цю гру в далекому 2006 році, зазначив, що за ці роки близько 5 тисяч осіб взяли участь у «Звитязі». Чимало з них свого часу вийшли на Майдан, а коли Росія напала на Україну – поїхали відстоювати нашу землю на схід.

На участь у грі юнаків та дівчат благословив отець Тарас, який побажав їм мудрості і сил та закликав пам’ятати, що в навколишніх лісах не на життя, а на смерть, боролись українці, які відстоювали свою державу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Анатоль_ Показати IP 7 Травня 2017 12:02
І сміх, і гріх! Я в глибокому шоці, браття-українці!
воєнком Показати IP 7 Травня 2017 12:23
А зараз призов до лав ЗСУ триває, а вони по лісах переховуються? :) Як повістку отримають, так само бігти будуть? :)
тетяна Показати IP 7 Травня 2017 12:25
...аферисти і злочинці згадані тут і не згадані....Найманці...прислужники і спільники,співучасники і досі діючої злочинної влади попереднико-послідовників всіх часів...Зрадники України....
анатоль пишеться з м Показати IP 7 Травня 2017 12:38
Поки всякі жирдяї пузо набивають на Фудфесті, нормальні люди знайшли, як провести час!
і ненародженим земля до анатоль пишеться з м Показати IP 7 Травня 2017 12:51
Отак очі замилюють молоді.
хіля до і ненародженим земля Показати IP 10 Травня 2017 17:26
чим замилюють? Здоровим відпочинком і образом життя?
Анонім Показати IP 7 Травня 2017 12:48
А потім у лісі повно сміття
хіля до Анонім Показати IP 10 Травня 2017 17:25
не потрібно так казати. Ми все до останнього фантика після себе повизбирували.
ще не зовсім свідоми Показати IP 7 Травня 2017 14:59
Всіх в Авдіївську промзону. Хай там свою "звигягу" показують.
Боб до ще не зовсім свідоми Показати IP 7 Травня 2017 18:11
Придурок, там більшій частині 18 немає.
рівненський поліцейс Показати IP 7 Травня 2017 15:11
А мерчука що посилений варіант несення служби в поліції не стосується, що по волині займається не "тими справами", він що найбільше хитро зроблений, за межами Рівненської області по рапорту? Журналісти подайте запит де сьогодні повинен знаходитись!!!!!
Герой Показати IP 7 Травня 2017 15:15
коментар було видалено
ще не зовсім свідоми Показати IP 7 Травня 2017 18:37
А тобі, американському непридурку, скажу одну річ, яке ти в силу свого потужного інтелекту не знаєш. В даний час всі нормальні молоді люди, яким не виповнилось 18 років, не в лісі шастають, а готуються до здачі ЗНО.
Хлоп Показати IP 8 Травня 2017 12:12
Дурять тих українців, а вони раді то їсти... Що то за напис такий "свастон"???? Десь плаче маленький Гітлер....
коментаторам Показати IP 8 Травня 2017 18:26
Комуняцькі щури здатні лише на паскудство в коментарях. Скаженійте! Українці - нація непереможених!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus