USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку експонували рідкісні картини XVI-XVIII століття, невідомі раніше

20 Грудня 2013 18:36
Унікальну експозицію рідкісних картин представили сьогодні волинянам.

Перлиною виставки назвали єдиний в Україні твір - роботу художника іспанського мистецтва XVII століття Хусепе де Рібери «Святий Ієронім».
На урочисте відкриття реконструйованого колишнього Будинку повітової канцелярії і шляхетських судів зібралося більше півсотні краян. У Художньому музеї, який відкрили у цьому приміщенні, представили 137 картин. Серед них - творчі доробки художників з Іспанії, Італії, Фландрії, Австрії, Німеччини, Англії, Польщі і України. Експозиція розташована в шести залах, і розпочинається із творів живопису Західної Європи XVII-XVIII століття. У кожному наступному залі вік картин молодшає, закінчується виставка полотнами 10 річної давнини. Не помістилися ще 15 творів, - каже реставратор картин Анатолій Квасюк.
«Над цими роботами я трудився 3 роки і 4 місяці. Багато операцій зроблено. Поміняли і рамки – для картин ця окраса, як плаття для дівчат. Мистецтво – велика сила. От як слово має силу, так і пензель. Художник говорить мовчки, кожним мазком. У них велика енергетика!», - розповів пан Анатолій.

На реконструкцію приміщення витратили більше 3 мільйонів гривень з держбюджету. Розширили площу, встановили сучасне освітлювання, обігрів, прилади для контролю вологи. Зі слів працівника музею Василя Смітюха, цінні картини давно не експонувалися, а були у сховищі через неналежне приміщення.
«Було таке, що з вулиці гілка дерева проросла у середину через щілини, які були по 10 сантиметрів і зі стелі сипалося, не те що зараз, як в Європі», - каже Василь Смітюх.

Відвідувачку експозиції Юлію Яцун найбільше вразив «Портрет сина Ростислава» Василя Забашти 1974-го року:«Найбільше тут вразило те, що це статика, а враження таке, ніби картина рухається, жива. Відчуваєш емоції хлопця, його зосередженість. Таке враження, що він зараз встане і піде».

Експозицію допомогли наповнити рідкісними творами і працівники управління СБУ в області, передавши картини, які вилучили волинські прикордонники.
А ще уважні відвідувачі помітили, що Короля I Станіслава Радзивіла назвали Анною Катериною Радзивіл, поплутавши таблички.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Петро Показати IP 20 Грудня 2013 22:06
Можна тільки здогадуватись ,скільки грошиків було відмито на цьому одноповерховому будиночку...а скажи ,що навіть рам зі смаком не змогли підібрати,то зараз в один голос заспівають - коштів ,коштів не вистачило.....
Леонід Показати IP 21 Грудня 2013 13:13
Ой, тобі полішуку, як не зроби все рівно не вгодиш.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus