USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Афера у селі: волиняни платять за світло космічні ціни

10 Листопада 2016 16:16
Мешканці житлового масиву «Грибини» у селі Прилісному Маневицького району за електрику платять гуртом і шалені суми. На всіх – один лічильник на електроенергію. Ці люди – заручники хитромудрої афери. Селяни за світло платять за тарифом, як для юридичних осіб, а це в кілька разів більше, ніж для звичайних споживачів, - йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини (№41).

Історія закрутилася у 2000-х роках, коли в Прилісному земельні ділянки під будівництво отримали ті, хто постраждав унаслідок Чорнобильської катастрофи. Місцевий житель Володимир Монастирний розповідає, що на новому житловому масиві отримав землю в 2008 році, разом із дружиною вирішили звести невеличкий будинок.

«Ми хотіли лишити квартиру дітям, а в селі збудувати хатину та жити тут на старості літ», – каже Володимир.



Коли почали будуватися, виникло питання з електрифікацією житлового будинку. Щоправда, того року, за словами Володимира Монастирного, «Волиньобленерго» не дало дозволу на електрифікацію новобудов. Жителі були готові чекати. Та тодішній сільський голова пообіцяв допомогти селянам підвести світло в кожен дім.

«Сільський голова Ігор Терещенко знайшов підрядника, який нам пообіцяв провести світло. Але пояснив, що для цього маємо створити громадську організацію, тому що підрядник з кожним індивідуально працювати не буде. Так, створили громадську організацію «Довіра громади», уклали договір», – додає багатодітна матір Олена Балай.



Підрядником, якого селянам «насватав» Ігор Терещенко, виявилася фірма з луцькою пропискою «Енерго-Світ», директором якої була Мар’яна Козік. Із нею 4 жовтня 2011 року новостворена Маневицька районна громадська організація «Довіра громади» підписала договір. Згідно із документом, підрядник зобов’язався з власних матеріалів виконати електромонтажні роботи із підключення житлових будинків. Послугу оцінили у 156 тисяч гривень, термін виконання – 40 днів.

«Ми почали працювати з цією приватною фірмою, сплатили всі гроші, вона пообіцяла передати потрібні документи в РЕС, аби нам забезпечили індивідуальне підключення. Але нас обманули. Тим більше, ми сплатили частину грошей на рахунки фірми «Енерго-Світ», а частину давали в руки саме сільському голові», – розповідає Олена Балай.

«Сільський голова бив себе кулаком у груди й обіцяв, що все передасть у сільську раду. А натомість провернули цю аферу», – додає Володимир Монастирний.

Уже пізніше, в березні 2012 року, між сільською радою в особі сільського голови Ігоря Терещенка та фірмою «Енерго-Світ» було укладено ще один договір на встановлення трансформаторної підстанції. Її вартість оцінили у 80 тисяч гривень.



За підрахунками людей, кожній сім’ї таке благо цивілізації, як електроенергія, обійшлося у 12 тисяч гривень.

«Документально можу підтвердити сплату шести тисяч гривень. Усе решту – ні, бо ці кошти йшли не через банк, а через приватні руки. За підключення лічильників ми мали заплатити 3700 гривень. Ці гроші особисто передавав голові сільради, бо ж він тут перед нами на коліна ставав і просив – дайте 3700», – провадить Володимир Монастирний.

Багатодітна мати Тетяна Бастракович, яка теж тут зводить будинок, розповідає, що у 2012 році проведення електроенергії обійшлося їй у 15 тисяч гривень.



«Я мусила кредит брати, бо треба було гроші: то три тисячі, то дві тисячі. Ми складалися на трансформатор, на стовпи, на дроти», – каже жінка.

Попри те, що всі суми було сплачено, електрифікацію будинків ніхто робити не поспішав. Без світла жителі були чотири (!) роки.

«СЛІПА» ПРОКУРАТУРА

У 2014 році терпець людей увірвався – селяни вирішили написати колективну скаргу в прокуратуру.

«Просимо порушити кримінальну справу проти посадової особи Прилісненської сільської ради Терещенка Ігоря Ілліча за порушення та виконання підприємницької діяльності підприємства «Енерго-Світ». Сільський голова, зловживаючи владою, зібрав кош­ти в сумі 150 тисяч гривень. Наші гроші використали, а електромонтажні роботи до цього дня не виконали», – зачитує уривок з листа правоохоронцям Володимир Монастирний.

У відповідь людям надійшов лист від слідчого тодішнього Маневицького райвідділку міліції, що кримінальне провадження щодо шахрайських дій закрили. Мовляв, вони допитали директорку підприємства-підрядника, вивчили кошторис робіт і жодних зловживань не виявили.

«Складу злочину прокуратура не знайшла, і в діях Терещенка складу злочину вони не знай­шли», – констатує Володимир Монастирний.

По тому люди звернулися до тодішньої голови Маневицької райдержадміністрації Людмили Кирди (нині вона – депутат Волинської обласної ради). Щоправда, кажуть, Людмила Федорівна фактично палець об палець не вдарила, аби допомогти їм.

«Вона при мені подзвонила до директорки «Енерго-Світ», та їй пообіцяла все зробити – і на тому все закінчилося», – розповів Володимир Монастирний.

Згодом була відписка від Людмили Кирди. Вона повідомила селянам те, що вони й самі знали: об’єкти готові до електропостачання і як тільки будуть передані на баланс Маневицької філії ПАТ «Волиньобленерго», забудовники зможуть отримати світло.

«Ми зверталися і до нашого колишнього сільського голови Ігоря Терещенка. Він зараз – заступник голови Маневицької райради. Від людей цей чоловік тікає», – додає пан Володимир.

ЕКОНОМИТИ НА ВСЬОМУ, АБИ СПЛАТИТИ ЗА СВІТЛО



Перша платіжка за світло селянам надійшла тільки 2015 року. Маневицька філія ПАТ «Волинь­обл­енерго» здійснює облік електрики лише за показами одного лічильника, який значиться за громадською організацією «Довіра громади». Загальну суму людям доводиться ділити між собою та скидатися грішми, які потім перераховують на рахунок «Волинь­обленерго».

Матір чотирьох дітей Олена Балай розповідає: щомісяця за світло доводиться викладати 500 гри­вень. Каже, що змушена весь час економити на електроенергії – зай­вий раз не вмикає чайник та електроплиту, вимикає холодильник. Про встановлення електрокотла навіть не йдеться. Через те, що в людей немає документів, вони у власному домі нічого не можуть зробити.

«Нам не дають технічні умови. Я хотів зробити в будинку теп­лу підлогу, але не можу, бо не маю жодних документів на руках. Мені треба звертатися в РЕС, аби зробили проект, узаконили, дали тариф. Але я не можу цього зробити, бо в мене незаконне світло», – бідкається Володимир Монастирний.

Додає: його сім’ї в літній час електрика обходиться у 300 гривень, а взимку доводиться платити від 700-800 гривень щомісяця.

Помічник народного депутата Ірини Констанкевич («Українське об’єднання патріотів – УКРОП») Олександр Самчук каже, що для жителів села такі суми за електрику непосильні. Упевнений, що в цій ситуації треба шукати інші важелі впливу для розв’язання проб­леми.

«До нас звернулися люди з цього масиву. І ми не можемо стояти осторонь, – переконує Олександр Самчук. – Зараз готуємо звернення від депутата Волинської обласної ради Івана Киричика до облради, правоохоронних органів, антимонопольного комітету. Також ініціюватимемо розгляд цього питання на профільній депутатській комісії облради».

Довідково:

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект Інформаційне агентство «Волинські Новини» у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Анна ВОЛОЩУК

Фото автора

Маневицький район
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
123 Показати IP 10 Листопада 2016 18:04
Чіта наркоман, помічник депутата! ОГО!!!!
Трава до 123 Показати IP 19 Листопада 2016 16:21
не наркотик
Приліснянка Показати IP 10 Листопада 2016 18:10
Монастирний, що бородатий, платить на цьому масиві за світло 150-250, грн в місяць а я в селі РЕСу 500-600. Може не спішіть на баланс в РЕС, яка ж тут афера, не розумію. І по моєму в нас обласний депутат пан Киричик Іван, а не Кирда , це не її округ. Чого Іван не розвязує проблем села треба його спитати.
123333 Показати IP 10 Листопада 2016 18:38
Брехня і ще раз брехня!
Олександр Показати IP 10 Листопада 2016 19:27
В Прилісному в грудні вибори, укропи почву прощупують.
Космос Показати IP 10 Листопада 2016 20:47
Де взяли "космічні" ціни? Маючи електроплитку в 400 грн. не вкладешся. Перегнули. Точно виборами пахне!
вибори Показати IP 10 Листопада 2016 22:32
коментар було видалено
оса Показати IP 11 Листопада 2016 08:13
В Прилісному хоч до одного лічильника провели А с Череваха на новій вулиці люди електрикою користуються від родичів сусідів проводять квбелі підземлею а в цей же час гоова сільради спокійно живе в с Софіянівка та все обіцяє вирішити проблему з електрикою Але так нам і треа за що голосували то і маєм.
Сергій Показати IP 11 Листопада 2016 12:00
Ніякої афери з боку Терещенка не бачу, людина переживала за своїх виборців та переймалась і переймається їх проблемами. Він перший в Маневицькому районі, хто зайнявся проведенням електропостачання на масивах. Те, що йому дістався не зовсім порядний підрядник у виконанні тих робіт - це факт. А так жителям села Прилісного мабуть позаздрять забудовники не тільки Маневицького району. Та і платіжки на світло не менші в інших людей.
ЧОТКИЙ ПОЛІШУК Показати IP 11 Листопада 2016 13:47
Ха-ха-ха))))))))))))) Ідеальна репутаційно-руйнівна машина!!!!! Цікаво скільки коштує їхня "ділова репутація"!!!!)))) Готовий купити франшизу. Бачу дуже ліквідний "товар"!!)))))))))))
Житель масиву Показати IP 11 Листопада 2016 15:41
Вітаю авторів статті із вдало виконаною замовною статею. Аргументи: 1.Стаття вийшла напередодні виборів 11 грудня 2016 року в Прилісненській ОТГ, де кандидатом на посаду голови є Терещенко: 2. Пан Монастирний не є представником громадської організації “Довіра громади”, тому не має права висловлювати і позицію цієї організації. 3. В статті врахована думка лише 3-х представників масиву Грибини, фактично там 21 земельна ділянка, провести світло зголосились 19 жителів, думка 16 жителів не врахована. 4. Пан Монастирний має особистий конфлікт з Терещенком - кримінальна справа проти Терещенка в якій потерпілим виступав син пана Монастирного. 5. Тариф за яким на сьогодні сплачують вартість електроенергії жителі масиву Грибини складає 0,90 грн. за 1 кВт без обмеження обсягу, інші жителі Прилісного сплачують до 150 кВт за тарифом 0,50 грн., від 150 до 600 кВт за тарифом 0,90 грн., після 600 кВт за тарифом 1,14 грн., до слова тариф для юридичних осіб, який згаданий в статті в жовтні 2016 року складав 2,36 грн. за 1 кВт. Вигідний цей тариф чи ні, судіть читачі самі. 6. Зміст статті направлений не на вирішення конкретної проблеми а на висвітлення окремих фігурантів цієї історії, хоча в статті не згадано, що для передачі трансформаторної підстанції та ліній електропередач необхідно усунути недоліки виявлені інспектором Волиньобленерго після неякісно виконаних робіт підрядником.Кошторис на усунення недоліків ще формується, але за попередніми підрахунками може скласти 20 тис.грн. Питання хто оплатить ці видатки і чи допоможе ця стаття в цьому. Моя думка про причину цієї проблеми полягає в банальній людській жадібності – хотіли зекономити на роботах, знайшли ненадійного підрядника, про це знають всі жителі масиву Грибини, забувши приказку, що жадібний двічі платить. Зараз окремі жителі шукають винних в цій історії, а винні ми самі, зокрема і я, як житель цього масиву. Моє бачення вирішення цього питання полягає в тому щоб не виносити “сміття з дому” а зробити толоку та вирішити, як оплатити усунення цих недоліків адже строк на усунення недоліків спливає 12 листопада і після цієї дати Волиньобленерго має всі законні підстави лишити масив без енергопостачання. Досить неприємно, що журналісти не вивчивши думку всіх та реальний стан речей використали людську проблему для поливання “брудом” колишнього голову сільської ради Прилісного Терещенка. Ще додам, що в матеріалах кримінальної справи “сліпої” прокуратури проти посадової особи Терещенко за матеріалами колективного звернення пана Монастирного є експертна оцінка вартості будівельних робіт по електрифікації масиву Грибини, після його ознайомлення треба було робити висновки про роль Терещенка в допомозі електрифікації масиву Грибини.
Скептик Показати IP 11 Листопада 2016 18:07
Нехай не дуже плачуться! За 3 місяці точно платити за світло буде чим. Замовники статті проплатили. Не тратьте грошики "укропівські", бо хто зна, чи ще дадуть)))
Житель Маневич Показати IP 12 Листопада 2016 23:54
Хто хто помічник народного депутата? Ви що знущаєтесь? Куди ми котимося ? Перший планокур в Маневичах? Чіта, для чого ти світишся в таких статтях? Зараз твої ж друзі покажуть тебе у всій красі) ми живемо у час технологій і все що фіксується для розваги, потім спливає! Люди, ОТЯМТЕСЬ! Ви за 200грн продасте усе! Чому ж ви не думаєте що вони приватизують ваш єдиний дохід у селі Прилісне завод! Вже активно все йде до того! Задумайтеся , вони відмиють мільйони! Не продавайтесь
Нн Показати IP 14 Листопада 2016 17:51
Нн
Ніна Терещенко Показати IP 14 Листопада 2016 18:15
Я НІКОЛИ НЕ ЗАХИЩАЮ СВОГО ЧОЛОВІКА! Я, напевно, найбільший критик у його житті. Але в даному випадку перейдено всі межі розумного. Всі ми дорослі люди і розуміємо, що стартував передвиборний бруд. Мій чоловік йде на вибори шляхом самовисунення, відповідно "бабки" за нього ніхто платити не буде. Але, за ним може піти простий чесний люд, який оцінюватиме його по результатам роботи, а не за гроші. У цьому і все пояснення. Він - потенційний конкурент представникові Укропу і вони це розуміють. Мінуси не будуть шукати у інших претендентів, тому що вони їм байдужі. Чому люди втрачають совість, порядність, вдячність, врешті-решт, лише за декілька папірців? Ви ж, прилісненці, прекрасно знаєте, що ним вирішено багато питань, які відфутболювали попередники-голови. Чи верто не хочете цього бачити? Згідна, амбіції і емоції у нього шкалять. Але й пережито багато. В АТО він був на першій бойовій лінії. Коли прийшов у відпустку - я жахнулася. Практично - Освенцім, кості обтягнуті шкірою. Мій син нагороджений орденом Богдана Хмельницького за оборону Донецького аеропорту. Вас і це не зупиняє? Заберіть нагороди і свої пільги, верніть здоров"я моїм хлопцям і залиште в спокої нашу сім"ю. Не хочете голосувати, це справа особиста. А честі і гідності моєї сім"ї не зачіпайте! Ми цього заслужили!
Люда Буз Показати IP 30 Грудня 2016 02:18
Скільки бруду ви ллєте на голову сім'ї Терещенко!!!! Як язик повертається давати лжесвідчення проти такої людини. Він себе і сім'ю свою ставив на другий план і за ваше село дбав і боровся, а ви не вмієте цінувати нічого

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus