USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині колишні орендарі та сільрада не можуть поділити ставок

2 Лютого 2017 16:41
Ставок у селі Городище, що в Луцькому районі, десять років перебував у оренді приватного підприємця Сергія Дармовиса. Тоді договір укладали з Луцькою районною держадміністрацією. Кілька років тому сільрада розширила межі села, і в продовженні оренди рік тому підприємцю відмовили. Головний аргумент – городищанам заважає бар з дискотекою, розташований на прибережній смузі. Власниця кафе – дружина орендаря водойми Олімпія Дармовис. Конфлікт нині вирішують у суді.

Про це йдеться в тижневику Волинські Новини №52 від 2 лютого.

І риболовля, і дискотека

Водойму на території Городищенської сільради було надано в оренду 2005 року. Загальна площа ставка та земель водного фонду – 10,4374 гектара, з них прибережна смуга – 3,02 гектара. Згідно із договором, ставок надавали в оренду для ведення рибного господарства.

«Ставок два рази виставляли на тендер, ніхто не хотів його брати, адже водойму неможливо спустити. Тут важко займатися риборозведенням, – розповідає Сергій Дармовис. – У бізнес-плані запропонував організувати на цьому ставку зону для відпочинку. Райдержадміністрації така пропозиція сподобалася, і ставок мені надали в оренду на десять років».
Підприємець розповідає, що рибу вирощували не для промислового продажу, а для того, аби любителі риболовлі могли тут відпочити. Окрім того, ставок замілкий, тому, по суті, про комерцію зі значними прибутками не йшлося.
Дружина Сергія Олімпія говорить про те, що на території орендованої водойми люди могли відпочивати безплатно. До об’єкта проведено всі потрібні комунікації. На березі розміщено кілька альтанок для компаній, вагончиків, де теплої пори року можуть заночувати рибалки. За користування альтанками, за словами пані Олімпії, плати не беруть. Єдина умова – придбати будь-що на будь-яку суму в тутешньому магазині-барі. Його асортимент включає і спиртні напої. Помічаємо й каркаси двох споруд, які, за словами жінки, мали б стати будиночками для відпочивальників.
Ще один вид дозвілля, який пропонують, – дискотека. Для цього тут є два павільйони – добудоване до бару дерев’яне приміщення, яке використовується в холодну пору року, та великий натягнутий літній намет, розташований ближче до води. Плата за танці символічна – 10 гривень.

Підприємці розповідають, що за ці десять років повсякчас дбали про благоустрій орендованої території і не лише її. За свої кошти облаштували з бетонних плит до ставка дорогу завдовжки 360 метрів. За їхніми словами, також на базі відбувалися різноманітні громадські заходи на безоплатній основі.
Сергій та Олімпія переконують, що дозволи на всі види їхньої діяльності – у порядку. Тому й не розуміють, чому Городищенська сільрада відмовляє у продовженні договору, термін дії якого припинився ще 20 лютого 2016 року.

Одна земельна ділянка – два кадастрові номери

У 2011 році Городищенська сільська рада розробила проект змін меж населеного пункту, згідно із яким ця водойма – вже територія села.

Однак, за словами підприємців, за п’ять років так і не було виготовлено технічної документації із землеустрою щодо змін меж населеного пункту на місцевості, відповідно до вимог статті 55 закону «Про землеустрій».

«Крім того, цей проект так і залишається у стані проекту вже понад три роки», – каже Олімпія Дармовис.

Підприємці переконані у своїй правоті та мають намір і далі домагатися продовження договору оренди. Аби відстояти свої права, подали до суду. Під час підготовки відповідних документів з’ясувався цікавий факт – ставок фактично має два кадастрові номери.
Згідно з інформацією Державного земельного кадастру, яку було надано на запит Олімпії Дармовис 1 березня 2016 року, ставок у Городищі Луцького району – це приватна власність.

В інформаційній довідці Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек та Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна цей ставок значиться як комунальна власність. Відповідно, має інший кадастровий номер.

Дата формування останньої довідки – 12 серпня 2016 року. Надано її державним реєстратором Луцької районної державної адміністрації.

Аби з’ясувати, як одна земельна ділянка може мати два кадастрові номери, депутат Луцької районної ради (УКРОП) Яна Гончарук звернулася з відповідним депутатським запитом до Держгеокадастру в Луцькому районі.

У відповіді на запит зазначено: «Згідно з Положенням про управління Держгеокадастру в Луцькому районі Волинської області, до функцій управління не відноситься реєстрація прав власності. Відповідь на дане питання вам може надати відділ реєстрації Луцької районної державної адміністрації».

Також у листі додано, що відомості про земельну ділянку з новим кадастровим номером, за яким ставок значиться як комунальна власність, у Державному земельному кадастрі відсутні.

Цікаво, що про відсутність відомостей у Держземкадастрі про надання нового номера повідомила і Луцька районна райдержадміністрація у відповіді на запит депутата вже Волинської обласної ради Сергія Леонтьєва (УКРОП). Хоча у цій відповіді також зауважили: «Державна реєстрація права комунальної власності земельної ділянки за Городищенською сільською радою здійснена 8 серпня 2016 року відповідно до рішення Городищенської сільської ради від 5 серпня 2016 року №12/14 «Про затвердження технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки» та витягу з Державного земельного кадастру від 4 серпня 2016 року №0702242142016».

У своєму листі на депутатський запит Луцька райдержадміністрація також зазначила, що у 2011 році на замовлення Городищенської сільської ради проектна організація розробила проект землеустрою щодо встановлення та зміни меж сіл Городище, Григоровичі та Мартинівка, який пройшов державну землевпорядну експертизу й був затверджений рішенням сесії Волинської обласної ради від 27 грудня 2011 року за №8/30. Земельну ділянку, яку орендував підприємець Сергій Дармовис, згідно із зазначеним вище проектом, включили в межі села Городище.

Питання, чому виникла така суперечність у документах і як одна земельна ділянка може мати два кадастрові номери й дві форми власності, донині лишається без відповіді. Вочевидь цей факт також узяв до уваги й суд. Рішення під час розгляду справи у першій інстанції було на користь підприємця Сергія Дармовиса.

Головний камінь спотикання – гучна дискотека

Землевпорядник Городищенської сільської ради Лідія Кривицька пояснює, що на момент укладання договору на оренду ставка з підприємцем Дармовисом водойма перебувала за межами села.

«З 2011 року ми провели зміну меж, і ставок увійшов у межі села Городище. Облдержадміністрація погодила нам зміни, – каже Лідія Кривицька. – Згідно із законодавством, у межах села розпорядником земельних ділянок є сільрада. У місцевих жителів з підприємцем Дармовисом виникли суперечки через дискотеки, які там тривають до третьої ночі. А це створює чималий дискомфорт. Я й сама неодноразово телефонувала і просила музику зробити тихіше. На дискотеки приїздить молодь із дов­колишніх сіл. Коли вони розходяться – не спить усе село. У нас є чимало прохань з підписами людей закрити ту дискотеку. На зустріч з городищанами ці підприємці не з’явилися. Після закінчення дії договору депутати ухвалили рішення договір оренди з Сергієм Дармовисом не продовжувати. Сьогодні в нас тривають судові спори. До суду подали підприємці. У Луцьку справу виграли вони, ми подали апеляцію у Львів – там уже ми виграли. Вони звернулися в господарський суд, де виграли справу. А ми подали тепер апеляцію в Рівне. Суд мотивує своє рішення тим, що всі водні об’єкти на території Волинської області входять до басейну річки Прип’ять і вони не місцевого, а загального значення. Але ми судимося не за воду, а за землю, а це – територія сільради».
Також, за словами землевпорядника, селяни нарікають на те, що плата за рибалення тут висока. За інформацією підприємців, вона становить 50 гривень за день. Окрім того, бентежить городищан і можливість придбати спиртне під час дискотек на березі. А ще, каже Лідія Кривицька, нарікають на сморід із водойми, який часто стоїть там улітку. У сільраді – ціла папка звернень людей щодо цього ставка.

Пані Лідія каже, що жителі самі готові доглядати за водоймою, створивши громадське об’єднання.
Насамкінець

Схоже, крапку в цій історії таки ставитиме Феміда. Сподіваємося, що сторони конфлікту, можливо, й самі зуміють порозумітися, а дарунок природи не перетвориться на плесо, заросле чагарниками.

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство «Волинські Новини» у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціально-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам: волинський УКРОП – (099) 637-14-15, редакція – (068) 816-90-46, (066) 342-23-22.

Соломія Добролюбова, Луцький район

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
ИМЕЮ МНЕНИЕ Показати IP 2 Лютого 2017 17:40
По поводу рыбалки водоём никакой. 50грн за рыбалку -цена смешная. Бар на берегу отдалён от села (более 200м), кому там дискотека мешает - не понятно. Чем больше борьба, тем больше данная "тема" будет бесхозной. Но - кого-то ведь жаба должна душить?!!
Микола до ИМЕЮ МНЕНИЕ Показати IP 3 Лютого 2017 21:46
Був там неодноразово на риболовлі з ночівлею, це жах, як живуть люди від яких до ставка 50-100 метрів не уявляю!!! І це щодня крім понеділка!!! А про те що риболовля безкоштовна, як розповідає Пані Арендаторка, чи навіть 50 грн, як писав попередній дописувач, без сліз читати неможливо!!!!
Корінний мешканець Показати IP 2 Лютого 2017 18:08
Брехуни! Плата за рибалку в останнє була 100гривень для місцевих, а 150гривень для чужих, навіть з дітей вимагають плату... На території "магазину-бару" срач куди не глянь, скрізь валяється сміття (пляшки, окурки, обгортки і т.п.) прибирають там напевно раз у рік, у ставку теж повно сміття бо його туди викидають відпочивальники... В приміщеннях повна антисанітарія, майже кожну дискотеку бійки, про який там відпочинок може йти річ... Закрити треба цю "зону для відпочинку" і знести всі споруди, а "завзятих хазяїв" Дармовисів гнати в шию!
Городищанка Показати IP 3 Лютого 2017 09:22
Згідна з корінним мешканцем.Там страшна антисанітарія..Бруд, цвіль...кругом сміття....вода,,грязна, смердюча, тільки хвороб можна кучу підхопити. На що санепідемстанція дивиться..Всі дозвола куплені за гроші...Музика лунає на все село до 4 ранку, спати неможливо...Неповнолітнім продають спиртні напої...Вони навіть, як привезли загиблого хлопця з АТО не виключили музику, а розважались на повну котушку...І громадькі заходи не проводились, відпочивати на безоплатній основі нікому не дозволяють, не встигнеш сісти, як біжить сторож і вимагає гроші... так само і ловити рибу...Кажуть ,,благоустрій’’ зробили??? Видно їхній благоустрій, треба було б ще їхній магазинчик сфотографувати, там теж ще той ,,благоустрій’’ Гнати тих брехунів звідси треба
Карина Показати IP 23 Березня 2017 16:36
З землею питання не жарти, завжди потрібно чітко оформлювати всі документи. Ми теж раз на шахраїв попали, так щоб відбити нашу землю довелось звертатись в адвокатську фірму

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus