USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Доля волинських пасовищ, облаштованих за бюджетний кошт

20 Травня 2014 15:34
70 пасовищ, на які витратили 1,3 мільйона гривень, не всі виправдали вкладені кошти. А все – через безгосподарність тих, для кого це роблять, бідкаються у Волинській облдержадміністрації.

Про це стало відомо під час виїзного семінару аграріїв і працівників департаменту агропромислового розвитку області сьогодні, 20 травня. Учасники побачили зразково-показове громадське пасовище в селі Городище Луцького району.

Директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Юрій Горбенко розповів, що з 2011 року в області діє програма облаштування громадських пасовищ для селян-одноосібників. Сільські ради виділяють землю, проектні організації розробляють проекти, і згідно з останніми, на земельних ділянках засівають культури для випасу худоби. Залежно від властивостей ґрунту, трави різні – злакові, бобові, різнотрав’я. З початку дії програми на облаштування сільських пасовищ витратили 1,3 мільйона гривень, облаштували 70 пасовищ. Цьогоріч планується виділити 500 тисяч гривень на облаштування 16 пасовищ в області.
Юрій Горбенко пояснив, що першою чергою пасовищами забезпечуються ті населені пункти, у яких найчисельніше поголів’я худоби. Землю виділяють неподалік від населеного пункту.
Учасники семінару побачили одне з таких пасовищ, яке облаштоване в селі Городище Луцького району. На 15 гектарах поживної трави випасається три табуни корів. Місцева мешканка Леся розповідає, що після такого пасовища вже не потрібно вдома підгодовувати худобу.
Однак за пасовищем потрібен догляд. Тож селяни і викошують за потреби траву, і підживляють її.

Проте, як розповів заступник голови облдержадміністрації Микола Собуцький, не всі пасовища в області, на які витратили бюджетні гроші, виглядають так, як у Городищі. Є господарі, які не дбають про майбутнє. Мовляв, після висіву трави, вже за два тижні, в деяких населених пунктах, всю траву згодували, худоба витоптала, а далі громада пасовищем не займається.

Цього року обіцяють облаштувати ще 16 пасовищ. Однак, погоджуються аграрії, це не задоволить всіх потреб, адже подібних місць для випасу худоби треба облаштувати майже в кожному волинському селі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
солбуцький Показати IP 20 Травня 2014 21:35
собуцький ДА

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus