USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Де на Волині купатися безпечно

20 Червня 2014 10:15
Зменшилася кількість місць відпочинку у порівнянні з минулим роком у Локачинському, Любомльському, Любешівському, Ратнівському та Шацькому районах. У чому причина? Відповідь банальна: ніхто не хоче брати на себе відповідальність за безпеку людей, інформують «Відомості».

В озерному краї доступ до водойм обмежений

Перші літні спекотні дні виявили на Волині проблему, якої, здавалося б, в озерному краї бути не повинно. А саме: купатися громадянам, по суті, немає де. І це при тому, що, за офіційними даними, на території області — 265 озер.

Це колись було так: є у селі чи місті річка, озеро, ставок — місцеві люди мають туди необмежений доступ і купаються. Сьогодні ж стоїть питання не просто покупатись, а й зробити це безпечно. Шість потопельників в області на Зелені свята — цифра дуже велика. Офіційно відкритих пляжів на Волині, на жаль, щороку все менше. Як повідомили у Державній службі з надзвичайних ситуацій, у 2014-му відкрили лише 17 пляжів, що мають паспорти. Торік таких було 41.

У Володимир-Волинському, Горохівському, Іваничівському, Маневицькому районах і місті Володимирі-Волинському офіційних місць для купання взагалі немає. І це-то при таких водоймах, що там є! Зменшилася кількість місць у порівнянні з минулим роком у Локачинському, Любомльському, Любешівському, Ратнівському та Шацькому районах. У чому причина? Відповідь банальна: ніхто не хоче брати на себе відповідальність за безпеку людей.

До слова, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло про «сюрпризи» на волинських пляжах.

Немає грошей чи бажання?

А повинні її брати передусім органи місцевої влади. Так пише закон. Але їм легше поставити табличку: «Дно не обстежене. Купання заборонено». Візьмемо для прикладу Любешівський район. Озера там є дуже гарні. Але офіційно відкритих пляжів — жодного. Люб’язь — одне з найбільших озер Волині. Шикарний краєвид, чиста вода. Але ось пляжу відкритого немає. Про це повідомив сільський голова Борис Шубич.

— Озеро не входить у межі населеного пункту, — каже посадовець. — Облаштувати пляж, звичайно, можна, але коштів на це сільська рада не має. Щоб відкрити офіційно зону відпочинку, треба облаштувати рятувальний пункт. А це значить навчити і платити зарплату матросам-рятувальникам, купити човен, круги, обстежити дно, доглядати за пляжем і т. д. Для цього треба створити спеціальне комунальне підприємство, вкласти чималі гроші. У сільради їх нема. А наші люди у плані розвитку зеленого туризму досить пасивні: відпочивальників активно ніхто не приймає, бо умов відповідних немає. Як кажуть, у нас у селі всі зручності надворі. Хоча детальний план розвитку території є, і він передбачає будівництво Будинку туриста, земля зарезервована. На жаль, під цей проект інвестора немає.

Сьогодні Богдан Шубич шукає гроші на солярку, аби хоч покосити берег біля озера. Згідно з його підрахунками, на це треба приблизно 1200 гривень.

Не ліпша ситуація і на водоймах, які офіційно закріплені за орендарями.

— У нас на озері є чотири орендарі, — розповів сільський голова Озерянської сільської ради Турійського району Ярослав Гаврилевський. — На сьогодні жоден із них документів на пляжі ще не подав, хоча люди приїжджають, купаються. Обіцяють до кінця місяця зробити. Сьогодні всю відповідальність поклали на сільських голів. А чому це? Озеро в оренду здає районна влада, бо воно розміщене поза межами населеного пункту, прибуток отримує господар бази, сільська рада має в рік десь 10 тисяч орендної плати. Але ми мусимо контролювати. Хоча реальних механізмів покарання винних у неналежному утриманні пляжів у нас нема.

Натомість у Кисилині Локачинського району сподіваються, що облаштування місцевої водойми дасть додатковий поштовх для розвитку села. Хоча, якщо чесно, озеро там поступається тим, що в Люб’язі й Озерянах. Проте голова місцевої громадської організації «Стохід» Галина Віннік каже, що готова поборотись, аби «вибити» гроші на розвиток.

— У нас уже є план, який ми написали у рамках транскордонного проекту розвитку туризму «Планета ідей». Якщо він переможе, то ми можемо отримати 100 тисяч гривень, — каже пані Галина. — За ці гроші почистимо дно, облаштуємо пляж, поставимо бесідку, туалети, зробимо місце під мангал. І люди приїдуть відпочивати.

Де купатися безпечно

«Для чого офіційно облаштовувати пляжі? — спитаєте ви. — Можна ж і «так» покупатися». Воно, звісно, можна. Якби не одне «але». Де гарантія, що ви не настромитеся під час купання на якийсь гострий предмет, гілляку і таке інше? А це поранення, втрата орієнтації у воді з відповідними наслідками. Хто готовий наражати на таку небезпеку себе чи своїх дітей? Тому-то і потрібно обстежувати дно водойм. Проте ні місцева влада, ні орендарі робити цього не поспішають.

— Водолазно-рятувальним підрозділом розпочато роботу з обстеження й очищення дна акваторій пляжів від сторонніх предметів, укладені угоди на проведення очищення дна акваторії на 22 об’єктах та проведені відповідні роботи на 14. Не укладено угоди в Ківерцівському, Локачинському, Луцькому (2 з 4), Любешівському, Ратнівському, Рожищенському, Турійському (1 з 6) та Шацькому районах (8 із 13), — кажуть у ДСНС в області.

Згідно з даними рятувальників, на сьогодні безпечно купатися можна на 9 пляжах на озері Світязь, на міських пляжах на річках Стир і Турія у Луцьку та Ковелі, озері Доброму Камінь-Каширського району, озерах із однаковою назвою Пісочне у Буцинській і Кримненській сільрадах Старовижівського району, озері Величі у Соловичах Турійського району та на водоймах, які належать таборам «Оберіг» в Уховецьку Ковельського та «Сонячний» у Гаразджі Луцького районів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus