USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Децентралізація на Волині: коли завершиться об’єднання громад

26 Жовтня 2016 16:46
Про те, які нагальні питання стоять на шляху реформи з децентралізації влади та якими темпами відбувається децентралізація на Волині, дискутували представники органів місцевого самоврядування Волині, Верховної Ради, посадовці та експерти.

Про це йшлося під час засідання регіональної платформи з розвитку місцевого самоврядування у Волинському РВ АМУ в рамках проекту «ПУЛЬС» на тему: «Обговорення проблемних питань децентралізації влади та забезпечення фінансової стабільності територіальних громад» 26 жовтня у Луцьку.

Народний депутат України від партії «УКРОП» Ірина Констанкевич зазначила, що сприймає нараду як робочу, таку, що дасть змогу напрацювати конкретні моделі щодо децентралізації на Волині. Спираючись на досвід учасників засідання та узагальнення експертів, депутат матиме можливість передати це бачення парламенту. Вона наголосила, що реформи потрібні в конкретних моделях, які пропонуються знизу. Так, під час прийому громадян в Маневицькому районі їй озвучили багато питань щодо можливого об’єднання в ОТГ села Троянівка.


Експерт у сфері децентралізації Валентин Малиновський зауважив, що реформа децентралізації влади є однією небагатьох з реформ, що показує непогані результати в Україні, найбільш успішна та найголовніша реформа, від якої залежать багато аспектів майбутнього України. Так, вона може кардинально змінити життя в сільській місцевості. З його слів, українці мали б інший рівень життя та іншу державу, якби на почату незалежності здійснили цю реформу за прикладом Польщі. Експерт наголосив – скільки б ми не змінювали владу на центральному рівні, на регіональному рівні нічого не зміниться кардинально, адже ресурси та фінанси повинні бути саме на місцевому рівні. Реформа спрямована саме на передачу влади на базовий рівень для того, щоб громади вирішували питання своєї життєдіяльності, не очікуючи вказівок згори.


Реформа триває вже півтора року, після прийняття закону «Про добровільне об’єднання громад», а однією з найважливіших її складових є законодавче забезпечення, адже закон повинен випереджувати процес реформування. Наприклад, перші громади не мали навіть механізму реєстрації ОТГ. Нині виникає низка проблем, які потрібно вирішити: йдеться про прийняття законів, що регулюють питання децентралізації, що потребують доопрацювання.

У першому читанні 31 серпня 2015 року ухвалили зміни до Конституції в частині децентралізації. Вони не стосуються напряму базового рівня, але без них неможливо провести наступний етап реформи – рівень районів та областей, формування виконкомів та запровадження інституту префекта замість ОДА та РДА. На часі ухвалення цих змін.

Наступний важливий закон №4772, який спрощує процедуру створення об’єднаних територіальних громад без порушення перспективних планів формування громад. Після створення ОТГ сільські ради, які захочуть доєднатися до неї, зможуть це зробити без проведення загальних виборів в ОТГ. Закон дозволить проводити вибори лише депутатів у тій громаді, що приєдналася.

За основу Верховна Рада вже прийняла закон №4676, що стосується приєднання громад інших районів, а також приєднання громад до міст обласного значення. Понад рік в Оваднівській громаді не призначають вибори, тому що до цієї громади, що розташована у Володимир-Волинському районі, приєдналася Гайківська громада Турійського району. ЦВК не призначає вибори, тому що Верховна Рада спершу повинна ухвалити закон №4676, або ухвалити зміни меж вказаних районів. Подібні ситуації можуть виникнути в інших районах, де об’єднання громад відбуватиметься в межах двох районів.


Закон № 3390 унеможливить блокування створення ОТГ обласними радами. Так, у Закарпатті досі немає затвердженого облрадою перспективного плану об’єднання громад через переважання політичної сили, що виступає проти децентралізації.

Щодо закону №4742, який уточнює статус старост, експерт зауважив, що важливо вказати в ньому, що старости є членами виконкому ОТГ.

Своєю чергою, заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук зазначив, що Волинь займає середні позиції в масштабі держави за темпами створення об’єднаних територіальних громад. Водночас приклади перших п’яти створених ОТГ є успішними. Він повідомив, що після добровільного об’єднання основної маси громад залишаться ті, хто з тих чи інших причин був пасивним. Тоді відбудеться другий етап, передбачений поки не затвердженим законопроектом «Про адміністративно-територіальний устрій» і відбудеться остаточний розподіл тих громад, які самі не ухвалили рішення. На його думку, це відбудеться у дворічний термін.


Через відсутність закону «Про адміністративно-територіальний устрій», як відзначив Валентин Малиновський, в Україні досі діє указ президії Верховної Ради УРСР від 1981 року.

Кінцевими термінами добровільного об’єднання громад мав бути жовтень 2017 року, але план заходів був змінений. Наразі 141 ОТГ очікує виборів, що відбудуться 11-18 грудня. Ці громади могли діяти ще з липня, але ЦВК не оголошувало виборів через відсутність перерахування коштів Кабміном. Зокрема на Волині у грудні обиратимуть керівництво 8 ОТГ.

ЧИТАТИ ЩЕ: У грудні на Волині – вибори у восьми громадах. Список сільрад

На питання про те, що повинно домінувати в процесі об’єднання громад – добровільність чи фінансова перспектива, експерти зазначають, що обидва аспекти є важливими, а також звертають увагу на значення інфраструктури, адже без інфраструктурного аспекту не може йтися про об’єднання.

Депутат Волиньради, голова фракції «УКРОП» Вячеслав Рубльов запитав, чи існує кінцева дата графіку об’єднання громад. Також він цікавився, скільки часу триватиме фінансова підтримка ОТГ у вигляді субвенцій з державного бюджету.


Сергій Кошарук відповів, що спочатку надають фінансування для підтримки громад, але розрахунок спроможності громади покликаний на те, щоб громади самі мали кошти для здійснення делегованих повноважень та реалізації проектів. Посадовець зауважив, що відбувається переміщення коштів та повноважень на місцевий рівень. Такий перехідний етап, мовляв, ще триватиме.

Вячеслав Рубльов зауважив, що, оскільки кінцевою датою децентралізаційного процесу є 2017 рік, необхідно донести до мешканців громад, що якщо вони не об'єднаються добровільно до кінця 2017року, у 2018 році Верховна Рада зробить це примусово.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 26 Жовтня 2016 17:27
Все закінчиться коли порох і ко побіжать до рашки від чергового народного гніву.
Прилуцьке до Анонім Показати IP 26 Жовтня 2016 18:03
українці народ терплячий, ще й не таке витримаєм, і Петю ще раз переоберем. Він жеж не Януклвич, себе скинути не дасть )
Прилуцьке Показати IP 26 Жовтня 2016 17:58
Так звана децентралізація яка зараз проводиться - це перекладання тягаря багатьох статей витрат з державного бюджету на бюджети місцеві,,,,, уряд довів економіку до руїни, і обов"язки з себе знімає: у києвігрошей нема а ви там на місцях їх де хочте там і беріть
кореш до Прилуцьке Показати IP 26 Жовтня 2016 19:32
Повністю згідний.Щей заставлять кормити центральну владу,відвалюючи процентів вісімдесят до держбюджету.Добром це не закінчиться,але вже розпочали і будуть добивати людей,щоб децентралізацію довести до кінця.Не ту країну назвали Гондурас.
аноніму Показати IP 26 Жовтня 2016 19:23
космонавти, особливо кошарук, який програв вибори мера в ковелі а тепер реформує обасть, смішно!!!!
волинянам Показати IP 26 Жовтня 2016 19:36
подивіться на присутніх в залі - скажіть хто з них мав досвід роботи в місцевих громадах, пані Ірина знаю що Ви розумна, але також Вам важко все зрозуміти, і питання експертам - хто з вас працював у гроимаді ( сільській раді )????????
лучанка Показати IP 27 Жовтня 2016 15:52
задовбав Малиновський зі своєю Польщею. Він зрозуміє коли-небудь, що українець - то не поляк за менталітетом, що до рівня свідомості поляка нам ще рости і рости... І що у владу в нас ідуть з метою добратися до благ і "корита", свідченням чого є відкати буквально в усіх сферах.
Шановна "лучанка" Показати IP 28 Січня 2017 23:06
Я не знаю , якого ви віку , але по вашому стилю письма думаю, що ще дуже молоді. Перед тим як висловлювати свою думку треба трохи подумати. Почитайте будь ласка статистичні звіти Волині до 1939 року і можливо щось зрозумієте, про адміністративно -теріторіольний устрій Волині. І, що нам треба робити, а потім вже будете критикувати Валентина Малиновського.
axab Показати IP 7 Лютого 2017 17:36
У Польщі відбувся форум «Європа-Україна», на якому обговорювали питання децентралізації в Україні та впровадження можливих моделей місцевого самоврядування: http://www.vgolos.com.ua/news/detsentralizatsiya_yevropa_mozhe_zaproponuvaty_bagato_prykladiv_ale_ukraintsi_mayut_obraty_sami__ekspert_248175.html

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus