USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

«Вертикальну» схему призначення директорів, яка суперечить закону, не вдалося зруйнувати

27 Квітня 2016 14:04
Луцькі депутати не підтримали погодження кандидатур директорів шкіл під час сесії міськради. Більш того, питання перевели у площину політики, а не в площину законності.

Нагадаємо, у Луцьку вже багато років відпрацьована «вертикальна» схема призначення керівників: Луцький міський голова призначає начальника управління освіти, начальник управління освіти призначає директорів шкіл та завідувачів дитсадків, а ті, своєю чергою, призначають собі заступників і набирають вихователів та педагогів за погодження управління освіти. Натомість, пояснює депутат міської ради, член фракції «УКРОП» Борис Смаль, в Законі України «Про освіту» вказаний інший порядок призначення.

Зокрема, у пункті 4 статті 20 Закону йдеться про те, що керівники комунальних навчальних закладів, «що є комунальною власністю, призначаються органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері освіти, відповідними обласними, міськими, районними органами управління освіти згідно з попередніми погодженнями з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування». Тобто, кандидатури керівників навчальних закладів, які є комунальною власністю (школи і садочки), мають бути погоджені під час сесії Луцької міської ради. Однак, це в Луцьку не відбувається: така система створює передумови для здійснення адміністративного тиску на керівників закладів та творчого пошуку педагогів, вираження їх громадянської позиції.
Розглядаючи згаданий проект рішення, депутати міської ради активно обговорювали його.

Приміром, депутат Алла Надточій зазначила, що директори щороку звітуються перед батьківським колективом і саме так батьківський колектив висловлює свою думку щодо директора міської ради.
Натомість Борис Смаль відповів, що схвалення чи не схвалення цього звіту не є підставою для прийняття кадрових рішень. Натомість погодження кандидатур на посаду директорів шкіл під час сесії дасть можливість врахувати думку громади, адже депутати – це обранці громади.

Обурив проект рішення і міського голову Миколу Романюка, який побачив тут звинувачення в некомпетентності діючих директорів.
Та Борис Смаль відповів, ніхто не говорить про некомпетентність директорів, більш того, цей проект рішення в разі прийняття регламентуватиме процедуру погодження наступних призначень директорів шкіл, а не звільнення нинішніх. Крім того, депутат додав: ніхто не забирає повноваження у міського голови затверджувати директорів. Просто попередньо ці кандидатури мають бути обговорені під час сесії.

Головна мета таких змін, зазначив Борис Смаль, приведення документів, які стосуються управління освіти, у відповідність до чинного законодавства та максимальне врахування думки громади про претендентів на посаду директора.

Частина депутатів повважали, що погодження кандидатів під час сесії «заполітизують» кадрові призначення. Та, зауважив голова фракції УКРОП Ігор Поліщук, у жодної партії в міській раді немає більшості. Тож голосування під час сесії і погодження більшістю голосів – це прямий прояв демократії. А нині міський голова, який одноособово призначає директорів за поданням управління освіти, теж є представником політичної партії. Тож радше нинішні рішення можна вважати заполітизованими.
Та міському голові це не надто сподобалося. Він тут же висловив припущення, що одній з політсил хочеться «поставити своїх людей» директорами шкіл.

«Ми ставимо в залежність погодження керівника від того, яка партія скільки набере голосів на тих чи інших виборах», - вважає градоначальник. Більш того, на його думку, згаданий проект рішення сколихнув директорський корпус педагогів і там немає стабільності.

У відповідь Борис Смаль додає: в освіті головне – творчий пошук, а не сталість: «В освіті має бути рух вперед, креатив, щоб відрізнити зерно від полови. Проект рішення не передбачає утиски повноважень освітян про вибір керівника. Всі процедури зберігаються, лише додається погодження сесії, щоб депутати змогли послухати, як майбутній директор збирається розвивати школу», - пояснив він.

Начальник управління освіти Олег Гребенюк, своєю чергою, переконував, що нинішній порядок кадрових призначень відповідає чинному законодавству. Мовляв, саме орган місцевого самоврядування – депутати міської ради – делегували міському голові повноваження призначення директорів шкіл.
Слова попросила і голова профспілки працівників освіти Галина Василенко, яка закликала депутатів не підтримувати проект рішення. Ще й назвала введення процедури погодження директорові шкіл під час сесії «приниженням освітян», щоправда, не пояснивши, чим саме освітян принижують.
Натомість депутат Олександр Кравченко звернув увагу, що ніхто не відбирає у міського голови повноважень призначення директора, так само ніхто не відміняє атестації та подання управліня освіти і, більш того, не принижує педагогів.

«Ніхто нікого не збирається знімати, але про нових людей ми хотіли б почути. Хотілося б знати, хто буде тими людьми, які керуватимуть колективами, котрі вчитимуть наших дітей», - пояснив він.
Урешті після обговорення депутати підтримали за основу проекту рішення, та аби підтримати його вцілому не вистачило кількох голосів. Тож змінювати процедуру призначення директорів шкіл у Луцьку не будуть. Принаймні, найближчим часом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Арістарх Показати IP 27 Квітня 2016 14:31
Міський голова і міськрада зобовязані діяти в межах і в спосіб передбачений законодавством.Закон про освіту передбачає " ...за погодженням з органами місцевого самоврядування".Міський голова не є "органом місцевого самоврядування".Рада не має право передавати власні повноваження міському голові.
Таня Показати IP 27 Квітня 2016 15:53
А не пора б цю 70-річну пристосуванку і магнатку Василенко гнати в три шиї. Невже нема молодих,креативних людей,щоб її замінили. Змін не хоче, мислить по совдеповські.З такими нічого і не зміниш.
Петро Показати IP 27 Квітня 2016 16:38
Романюк як "господарник" і "вмілий організатор" напризначав керівників "Луцьктепло", тролейбусне депо. В якому вони стані, напевно, всім відомо, окрім Романюка М.Я. Миколо, перш ніж звинувачувати депутата Смаля Б., покайтесь за свої кадрові рішення "непрофесійні, що межують із службовою недбалістю" по "Луцьктеплу" і ЛПЕ

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus