USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

КП «Волиньприродресурс»: пігулка від корупції, яка не всім до смаку

15 Липня 2016 19:41
Упорядкувати видобуток корисних копалин аби регіон отримував зиск від видобутку, а не знищені екологію та інфраструктуру, хочуть посередництвом комунального підприємства. Натомість корупції та «кришуванню» незаконного бізнесу в цій схемі – не місце. Та не всі столичні чиновники та парламентарі в захваті від ідеї, яку впроваджують на Волині.

Про це заявив голова Волинської обласної ради, засновник Фонду «Тільки разом» Ігор Палиця під час прес-конференції з нагоди 5-річчя діяльності Фонду сьогодні, 15 липня.

Нагадаємо, депутати облради проголосували за створення комунального підприємства «Волиньприродресурс». Воно працюватиме на умовах спільної діяльності, розподілу прибутку або ресурсів, і, зокрема, контролюватиме видобуток інвесторами.

ЧИТАТИ ЩЕ: БУРШТИН ДЛЯ ВОЛИНЯН: ЯК ПРАЦЮВАТИМЕ «ВОЛИНЬПРИРОДРЕСУРС»

Згодом підприємству надали дозволи на розробку родовищ торфу, мідної руди, газу. Але це – тільки перший крок. Для того, аби підприємство запрацювало, воно має отримати відповідні ліцензії в Києві.

Та, зазначив Ігор Палиця, на жаль, столичним чиновникам не дуже подобається волинська ідея, адже таким чином саме громада отримає зиск від видобутку, а не «покровителі».

«Ми зробили перший крок: область дала дозвіл на розробку родовищ, і Київ мав би надати ліцензію. Якщо комунальне підприємство підтримають, то протягом 3 місяців воно матиме можливість розпочати роботу. Я сподіваюся, що так і буде, бо постійно розмовляю на цю тему з Володимиром Гройсманом, з керівниками фракцій у парламенті, від яких залежить і прийняття закону про видобуток бурштину. Але є люди, які віддають перевагу «кришуванню», й не всім подобається те, що ми робимо в області», - заявив він.

Голова облради нагадав, що, окрім КП «Волиньприродресурс», депутати облради нинішньої каденції відмовили усім, хто звертався за дозволами на розробку родовищ. Адже передбачається, що інвестори працюватимуть під контролем громади та КП. А якщо вони не будуть рекультивувати землі та сплачувати податки в бюджети всіх рівнів, то договір з ним відразу розриватимуть.

Не всім столичним чиновникам до вподоби і те, що регіон, який не часто тішать державними субвенціями, шукає спосіб, як розвиватися за куцої державної підтримки. Адже 25% прибутку комунального підприємства має йти в бюджет сільської ради, 25% – районної, 50% – обласної. Тож у громад може з’явитися реальний шанс на якісний ремонт доріг, будівництво амбулаторій та дитсадків, яких так не вистачає.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Євген Показати IP 15 Липня 2016 21:44
Не забудьте поставити Столяра директором.Він для того в раду пішов.
Хлоп Показати IP 16 Липня 2016 09:18
Так а що зроблено? Ну проголосували в березні. Зараз липень закінчується. Що реального досягнув голова облради в цьому питанні? А нічого. "Нас не розуміють, нам не дають..."
кум Показати IP 16 Липня 2016 16:36
"Ах прокладочко моя, ти прокладочко" Надра -це власність народу України.Чому мутите воду місцевим самоврядуванням, а насправді проводите централізацію на рівні області. Залиште свої проценти і беріть"мзду" в залежності від вартості ресурсу. Жорстокий контроль, кілька "посадок потрібних" людей і все буде добро.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus