USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Краєзнавці вважають незаконним рішення про парковки у Старому місті Луцька

24 Липня 2015 09:46
Наміри Луцької міської ради зробити парковку у Старому місті можуть нести загрозу історико-культурним пам’яткам Волині. Краєзнавці області пропонують не перетворювати Замкову площу на комерційний майдачик, а облаштувати належні для цього місця неподалік.

Про це йшлося під час засідання робочої групи громадськості та краєзнавців спільно з постійною комісією міської ради міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму з питань збереження та розвитку історичного середовища міста Луцька вчора, 23-го липня.

Нагадаємо, торік у місті депутати затвердили ділянки, де мають з’явитися платні парковки. Всього, в Луцьку 29 таких місць. Конкурс оголосили лише на 5 ділянок, які розташовані в Старому місті:

- вулиця Глушець, 1 (Центральний ринок) - 15 паркомісць;

- вулиця Братковського - 11 паркомісць;

- вулиця Плитниця, 10 (Замкова площа) - 41 паркомісце;

- вулиця Галшки Гулевичівни - 11 паркомісць;

- вулиця Драгоманова - 30 паркомісць.

На тендерних торгах 9-го липня перемогло приватне підприємство «Ельбе. УА» з пропозицією 6 гривень за годину з одного паркувального місця.

Втім, такий стан справ обурює краєзнавців, мовляв, робити парковку на Замковій площі неприйнятно і протизаконно.

З цього приводу обурення висловив краєзнавець та представник Комітету захисту культурної спадщини Ігор Левчук.

«Це корупційний проект, бо за добрими намірами криються бізнес-інтереси. На території заповідника в зонах місцевого і національного значення створюють парковки – це нонсенс. Як я проаналізував, у казну міста піде 37 копійок, а іншу суму із 6 гривень отримує бізнес. Для прикладу, колись давав пропозицію «Автопарк сервіс», який пропонував розділити отримані кошти на розвиток культурної спадщини та на підприємство. Я так розумію, що тут ідуть інтереси посадових осіб міста, хто при владі. Усі говорять про Старе місто, як «дійну корову», але ніхто не думає про збереження. Є площа біля кірхи, де немає підземелля, то там і можна робити», - сказав Ігор Левчук.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЛУЦЬК З ДРЕВНЬОГО МІСТА ПЕРЕТВОРИВСЯ НА СЕЛИЩЕ, - КРАЄЗНАВЦІ

Про те, що в Старому місці є більш відповіді місця для парковок, також наголосив член комісії Павло Данильчук.

«Це не діло - робити парковку на Замковій площі. Є багато місця на території Старого ринку. Приміром, колись виділяли місце для парковок, де зараз гуманітарку продають, там і можна зробити», - вважає учасник засідання.

Зі слів членів комісії, Проект організації парковки не відповідає законам України щодо охорони археологічно та культурної спадщини.

Присутні не дійшли згоди, як вирішити дану проблему, втім, запланували скерувати депутатський запит до правоохоронців, аби ті дати оцінку цьому Проекту парковок.

Зауважимо, що історико-культурний заповідник «Старий Луцьк» цьогоріч відзначив своє 30-ліття. Та, як не прикро, проблем за ці роки не поменшало. Здавалось би: за 30 років хоча б документи мали бути приведені до порядку. Та, як з’ясувалося, на пам’ятки досі не зроблені паспорти, не визначені охоронні зони пам’яток національного та місцевого значення, яких в Луцьку нараховується всього 42.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
католичка Показати IP 24 Липня 2015 10:59
Дуже цікаво, а де мають паркуватися і за які кошти прихожани католицької віри, чи може наші депутати не знають, що костел діючий і люди доїзджають часто здалека.
Баба Голя Показати IP 24 Липня 2015 11:11
Мені цікаво де працює цей Левчук і що він зробив для міста, та чи взагалі вміє щось робити окрім того, щоб за гроші обгаджувати тих, хто працює. У Кам’янці-Подільському біля замку є платна парковка, яка дає місту великі прибути. А цей чудак знову воду мутить, заважає впорядкувати рух транспорту в старому місті. Може його найняли, щоб він шкодив місту. Хай краще займеться своїми дітками, які не вмиті бігають по вулиці.
дід Пилип до Баба Голя Показати IP 24 Липня 2015 14:27
У Камянці і усюди - платні парковки.У Луцьку мова йде про перекриття вїзду у Старе місто. Це безсилля влади - бо заплатними парковками повинна слідкувати муніціпальна дружина.А так - закрили вїзд і позбулись проблеми Кретинізм.
Хлоп до дід Пилип Показати IP 24 Липня 2015 15:46
Діду Пилипу треба поїхати до Там-Таму та не писати дурь, що вигадав своєю мудрою сивою головою.
Совість Показати IP 24 Липня 2015 13:31
Здається за своїм піаром, або власним інтересом, пан Левчук зовсім не бачить, або не хоче бачити проблеми в старому місті. Вона існує вже давно, просніться!!! З хаотичними парковками, та проведенням всіляких заходів за участю важкої сільськогосподарської техніки, (де ж ви були?)!!! Саме обмеження кількості в’їзду автотранспорту, може забезпечити збереження старого міста та зменшить навантаження руху в історичній частині. В цей (корупційний) проект вкладаються гроші бізнесу для збереження владою та депутатами історичної частини міста! Зауважу що в бюджет потраплятиме не 0,37 копійок а 5грн. з кожного парко-місця. Що не хочуть робити такі як Левчук, та окрема групка депутатів які втратять інтереси, піаритись на зміні назв вулиць та дешевих проектах і т.д..
о, обізвалися Показати IP 24 Липня 2015 13:56
тут у коментарях якраз пишуть ті, хто захищає місто. Смішно читати. Що ж ви зробили за стільки років для міста?
Хто до о, обізвалися Показати IP 24 Липня 2015 15:34
Дехто допомагає поповнювати бюджет міста, а іньші живуть від нього, вот і допомога...!
совість 1 Показати IP 24 Липня 2015 14:24
Дірку від бублика отримає місто від перекриття старого міста. Там повний занепад.Сором! Історична частина міста після такого п"покращення" перетвориться у повну руїну.Романюк понастворював усяких відділів туризму косять гроші з бюджету а реально пальцем об палець не вдарив щоб хоть щось там зробити.Єдина заслуга мера - знищення будинку Пузини.Повсавляли пластикові вікна і металобляху у істоичну споруду! "А чо -КРАСІВО" Швидше за все меру потрібно збити бабки на вибори.А там - гори все синім цвєтом...
Мутний Показати IP 24 Липня 2015 14:43
Левчук чм* ще те - 5 років займає самовільно приміщення і прицьому не платить місту за оренду. Отак він переживає за розвиток міста.
Я Показати IP 24 Липня 2015 19:23
Складається враження, що пан Левчук був сам зацікавлений у здобутті цих парковок, але щось, напевно, не склалося.... Проти виділення ділянок ніхто не протестував... принаймні так гостро...
краєзнавець Показати IP 25 Липня 2015 08:41
Цікаво, хто ж краєзнавців представляє в цій робочій групі? Чи все той же непотопляємий Труневич? І чи не час персональний склад тих комісій та робочих груп оприлюднити? Тоді відразу можна буде сказати і про результат їх плідної діяльності. А Старе місто просто жаль. Маємо європейську перлину, а керують нею бездарі і хапуги. Тому й стан справ такий. Агов, де ви, патріоти-професіонали?
Совість Показати IP 25 Липня 2015 23:11
Патріоти та професіонали поряд, роблять свою роботу і ім потрібна Ваша громадська підтримка від усілякіх бездарів, хапуг та првокаторів.....!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus