USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьк з древнього міста перетворився на селище, - краєзнавці

27 Червня 2015 19:00
Історична частина міста втрачає свою автентичність і привабливість. Візуальні акценти на себе перебирають новобудови, які не мають жодного відношення до історії міста. Сама ж візитівка міста – Замок Любарта, де у 1429 році відбувся перший з’їзд європейських монархів, – за сусіда має Центральний ринок.

Власне, як зробити з Луцька справжню туристичну Мекку, в місті думають не перший рік. Та поки чиновники думають, забудовники та ділки потрохи відвойовують історичний простір міста для своїх потреб.

Скільки в старій частині міста незаконної забудови, фактично, не знає ніхто. Але, водночас, старе місто треба не тільки зберегти для прийдешніх поколінь, а й вдихнути в нього життя.

Над цим питанням, як планується, працюватиме в Луцькій міській раді робоча група при комісії Луцької міської ради з міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму. До її складу включили волинських краєзнавців, представників громадських організацій, які опікуються захистом культурної спадщини: Олег Виноградов, Галина Марчук, Оксана Сущук, Василь Ворон, Артур Альошин, Ігор Левчук, Олексій Златогорський та інші. Хочуть включити до її складу й представників духовенства, адже чимало пам'яток нині у відомстві релігійних громад. До слова, за те, що в середньовічному місті діяло чимало християнських католицьких орденів, Луцьк називали «малим Римом Сходу».
Збиратиметься робоча група двічі на місяць у міській раді, і учасники подаватимуть конкретні пропозиції з розвитку історичної частини міста. Власне, однією з перших таких пропозицій і було збереження шашки Терлінського на вулиці Крилова, яку відкопали під час ремонту дорожнього покриття.

Але це не єдина проблема, яку озвучили під час першої зустрічі робочої групи. Цікавилися її учасники і ремонтом вулиці Лютеранської, і незаконним будівництвом на П’ятницькій гірці. Крім того, на думку членів робочої групи, в місті варто зробити громадську експертизу історичної спадщини і охоронних зон, що й дозволяє чинне законодавство. Можна було б і вивчити громадську думку щодо розвитку старого міста.

Робоча група при комісії готова вивчати проекти ремонтних робіт в старому місті, проекти реконструкції об’єктів і надавати власні пропозиції.

Краєзнавці вважають: якщо постійно звертати увагу на порушення, які виявляють в старому місті, й привертати увагу громадськості, тоді, ймовірно, міська рада була б направду органом самоврядування, а не «клубом за інтересами», де дають дозволи будуватися в історичній частині міста депутатам і наближеним людям.

«В нас є майстри від ЖЕКу, але вони не обходять територію і не фіксують незаконні будівництва. Є ж чіткі правила забудови, як, де будувати, яка має бути поверховість. Все є, але цього ніхто не робить», - каже представник комітету захисту національної спадщини Ігор Левчук.

Як, власне, ніхто не робить кроків для того, аби Центральний ринок не нівелював майже тисячолітню історію древнього міста.
«Близько п’яти років тому люди були готові звідти піти. Було місце, куди можна було перенести Центральний ринок. Але потім вилізла купа комерційних питань. І ми знову втратили ще 5 років. Ми отримали у спадок велике місто і перетворили його в селище», - вважає Ігор Левчук.
ЧИТАТИ ЩЕ: РИНОК БІЛЯ ЗАМКУ ЗАЛИШИЛИ НА 5 РОКІВ: ЛУЦЬКА МІСЬКРАДА ПРОГРАЛА СУД

До слова, у спогадах польського письменника Юзефа Ігнація Крашевського, який жив на історичній Волині з 1838 до 1858 років, є спогади й про Луцький замок:

«Ми пішли під замок: колись він був могутній і витримав не одну затяту облогу. Облитий довкола водою Стиру і Глушця, стоїть на високій горі, яку вода підмиває, і, розливаючись навесні, оточує його широкими виливами, робить неприступним. Краєвид із замкової гори чудовий. Мене застановив добре збережений окольний мур, кілька башт, що ще стоять, вежа – цього всього не торкнувся карб часу, хоча ніхто не дбає про збереження цієї пам’ятки… Величезна маса цегли ще стоїть і, здається, обіцяє, що триватиме дуже довго, якщо людська воля не заподіє їй ґвалтовного кінця».
Учасник цієї робочої групи, журналіст Василь Ворон, який свого часу очолював управління культури й туризму Волинської ОДА, вважає, що Замок Любарта за декількома ознаками претендує на те, щоб бути в списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

Прозвучали ідеї й про те, що вулиця Лютеранська, яка виходить до Стиру, має бути пішохідною, і там варто облаштувати мальовничу набережну. А в підвалах у Старому місті є перспектива облаштувати мистецькі заклади.

Цікавилися учасники робочої групи й тим, що чекає на Будинок офіцерів, який перебуває у власності ЛНТУ.
Відтак, учасники робочої групи окреслили напрямки роботи, за якими працюватимуть. І одним із першим вони хочуть вивчити, які ремонтні роботи у житлово-комунальній сфері заплановані в історичній частині міста міською владою. А також планують з’ясувати, кому які ділянки в Старому місті належать, на які землі в історико-культурному заповіднику є правовстановлюючі документи, і те, наскільки ці документи відповідають чинному законодавству.

Сам же заповідник «Старий Луцьк» був створений 1985 року. Проект заповідника ще у 1970 році в Києві захистив його головний архітектор Богдан Колосок, який згодом працював на посаді вченого секретаря Центру пам’яткознавства НАН України та Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Свого часу на сторінках Інформаційного агентства Волинські Новини науковець розповідав, що одним з головних завдань під час створення заповідника було покращити умови візуального сприйняття найважливіших пам’яток. Їх охоронні зони планували звільнити від невластивої для оточення забудови. Адже заповідник – це територія, яка не повинна змінювати своє давнє обличчя.
«На жаль, доводиться спостерігати протилежну до ідеї проекту заповідника тенденцію. Погіршилося сприйняття заповідника ззовні. Порушуються режими охоронних зон найважливіших пам’яток. Давня забудова замінюється новими спорудами, які перебирають на себе роль візуальних акцентів», - казав перший архітектор заповідника «Старий Луцьк».

***

Власне, скільки існує історико-культурний заповідник «Старий Луцьк», стільки й точаться суперечки – яким має бути старе місто. На словах всі сходяться: спадок треба зберегти. Але на ділі – своя сорочка ближча до тіла, аніж високі ідеали. І це не міняється навіть за сотні літ.

«Стільки воєн, облогів, наїздів, стільки відомих людей пройшли сюдою, а крім замку про це ніщо вже не свідчить. Його мешканці живуть, як ті греки, котрі на руїнах святинь побудували собі халабуди і курені, нічого не відаючи про попелища, на яких осіли. Тільки переказ про славний з’їзд 1429 року ще блукає в устах люду. Твердять також, що колись обшир Луцьк був дуже великий і займав такі тепер віддалені села, як Княгинінок (село Маяки Луцького району - прим.), де й тепер канал має ім’я Вітовта, Жидичин, Дворець, Ківерці (село Прилуцьке Ківерцівського району – прим.), Забороль та інші. І до сьогодні селянин виорює на полях рештки мурів і сіє на них, не розуміючи тієї цегли, що озивається до нього голосом кількох сотень літ!» , - писав у спогадах Юзеф Ігнацій Крашевський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 30
дідо Показати IP 27 Червня 2015 19:07
Які проблеми закрити старий ринок? Спалити,як роблять деякі?
Лучанин до дідо Показати IP 28 Червня 2015 08:32
З часом Старий базар зникне сам по собі як і зявився, як це сталося в Польщі. А ось залишиться БИКУВАТА забудова Старго міста ЯКУ КРИШУВАЛА І КРИШУЄ наша д*більна БИКУВАТА влада і усі мери за хабарі!!!! А молодь яка туди лізе ще БИКУВАТІША. Скажіть скільки інтелектуалів і культурних людей серед депутатів міста - 000000. Одні ПЛЕМІННІ 100% БИКИ. Усі ці беззубі громадські організації підстаркуватих комсомольців пенсіонерів у вишиванках, нехай створять собі хор пенсіонерів - "У Ворона". Ця СР*Н* ВЛАДА не може навіть узаконити Будинок з химерами Голованя, а це усе що залишиться в історіії Старого міста про сьгоднішній час.
Я до Лучанин Показати IP 28 Червня 2015 13:21
Переключись на ТЕЛИЦЬ вони гарніші!
Dryg Izi до дідо Показати IP 28 Червня 2015 12:19
Ja tam kovbasky kypljajy i kartopelky. Nixera ne dam spalutu, krashe pidit pidmujtesja v stur....
Я до дідо Показати IP 28 Червня 2015 13:19
Палиця, в свій час, спалив ЦУМ, і правильно зробив!
777888999 Показати IP 27 Червня 2015 19:14
Та заберіть вже це ЧУДОВИСЬКО Старий ринок від замку !!! ЦЕ ще якби хтозь запитав чим можна більше загадити Старе місто і опозоритись перед туристами то ще подумати треба чи може щось гірше бути ! Всі звикли що ринок близько але є ще якісь цінності !!! Тим більше в якому там станні все? Замок закритий вхід в парк - все тече з базару а потім всі ідуть з дітьми гуляти гірше циган!!!
Ідіот краєзнавець з до 777888999 Показати IP 28 Червня 2015 08:37
Старий базар треба в понеділок оточити і спалити!!! ХА ХА ХА !!! Слава Україні!!!!
Ностра до 777888999 Показати IP 23 Серпня 2015 12:12
Старий ринок - не позорить місто. А от ринок Скорпіон Токарського, що приліпився до Старого ринку, як раз і створює свинюшник. Знести торгові ряди Токарського, заборонити торгівлю поза межами кованої огорожі Центрального ринку - і не буде позору!
Анатоль_ Показати IP 27 Червня 2015 20:15
А для мене та пані Наталки Сємєнівни немає нічого кращого за наш рідний чудовий, завжди првітний НОВОВОЛИНСЬК!
Богдан Сташинський Показати IP 27 Червня 2015 20:30
Ви що з лузду зїхали, за рінок вже пробашляли на усіх рівнях від котрих ця євакуація залежить, едина надія , що ціх ублідків - ДЕПУТАТІВ МІСЬКРАДИ дурні Лучані знову оберуть....
лучанин Показати IP 27 Червня 2015 20:35
Палити треба... тільки палити.. дешево і сердито.. головне надійно..
кузька до лучанин Показати IP 27 Червня 2015 20:51
О, так! А головне - перевірено. :) А там і дитяче кафе на місті барабаса зробимо)))...
Яковлєв до лучанин Показати IP 28 Червня 2015 08:07
Бережіть Базар це наше Корито інакше нащо нам лізти до влади. Ми ж не ліземо в історики і краєзнавці.
мент до Яковлєв Показати IP 28 Червня 2015 16:25
ваше корито? а як полiшук может стати iсториком.шукай роботу старому ринку кiнець пiсля виборiв
Богдан Сташинський Показати IP 27 Червня 2015 20:38
лучанін діло каже !!!
Анонім Показати IP 27 Червня 2015 21:36
ах поперек горла той ринок :)))) нескільки ринок як земелька..... а те що з іншої сторони замку смітєзвалище та халупи усім до .....
Анонім Показати IP 27 Червня 2015 21:44
Саме найкраще на місці ринку зробити парк. В парку поставити фонтан і памятники людям які мають відношення до Луцька.
Волинь моя до Анонім Показати IP 27 Червня 2015 22:52
Наприклад кому??))) І за чий рахунок зносити ринок, парк будувати і памятники будувати?? Мало памятників?
місцевий Показати IP 27 Червня 2015 22:06
70% з села понаїхало у місто і розводять тут те, що в селі звикли без остраху, срач, п'янки, безкультур'я... Вони, якщо спитати, щось про Луцьк, історію Волині знають? Лише бикувати і вміють :(
Vfcz Показати IP 27 Червня 2015 22:41
Так вся ця рада з краєзнавців є виключно передвиборчим піаром Паши Данильчука. Він нині активний борець за справедливість. Правда, забуває як сам бабло косив і ходив з інших вимагав, що б не докулупуватися. А ще у компанії ледар Левчук. Той теж активний захисник. Тільки от як хтось хоче щось робити у старому місті, то біжить бабло збивати, або шум підніме і казатиме що то історична пам"ятка
Волинь моя Показати IP 27 Червня 2015 22:51
А нічого, що історично у всі часи поблизу замку завжди був ринок? Тому що так історично складалось. А тут комусь хочеться попіаритись. Дороги краще б якісно латали а не "ямковим ремонтом", і менше б крали.
до всіх Показати IP 27 Червня 2015 23:09
була у Франціі в палаці Версаль а через дорогу зовсім поруч шикарний продуктовий ринок міста Версаль.Але там порядок чистота і нікому ринок не заважае
Дзвіночок Показати IP 28 Червня 2015 00:45
Аргументи «ЗА» ринок 1) історично у всі часи поблизу замку завжди був ринок 2) вся ця рада з краєзнавців є виключно передвиборчим піаром 3) 70% з села понаїхало у місто і розводять тут те, що в селі звикли 4) за чий рахунок зносити ринок? Аргументи проти ринку «в Нікуди» 1) Спалити,як роблять деякі 2) Палити треба... тільки палити.. Аргументи «ПРОТИ» ринку чим можна більше загадити Старе місто Аргументи «ЗА» Замок Викопати став на місці ринку та гармонічно поєднати його з парком. Відновити протоку Стира – Глушецьнавколо Замку та направити хоча б до Братського моста. По забудові в старій частині міста – розробити Архітектурне планування на історичну автентичність погоджене з краєзнавцями та відповідний план РЕКОНСТРУКЦІЇЇ. Що робити з Ринком? Історично поблизу замку був ринок –> ринок залишити. Ясна річ що по площі Ринок має бути не більше за площу Замка. «Новий» Старий» ринок впорядкувати в наближеному автентичному історичному стилі при цьому передбачити 10-15% площі для дядьків з возами. Вивільнену територію та сам Ринок гармонічно вписати під краєвид Замку. Решту ринка перенести в інше місце. Що це за інше місце? Ясний Перець, що це місце має бути біля оживленої транспортної ділянки. Якість закутки, типу ГПЗ чи 40кв. чи Лівівської, Дубенської і т.д. --- Не РУЛЯТЬ! Найкраще місце – напроти Променя! Так вже історично склалось що на Яровиці проходили гучні базари! Доречі, туди можна перенести хоч весь Ринок і базарники погодяться. Ще не згадав про підстанцію – ії при любих варіантах необхідно перенести в інше місце! Наведено лише краплину ідей щодо впорядкування при замкової території. Підрахуємо бабки! Скільки вийшло? Які виникають перші думки? … НЕКОМПЕТЕНТНІСТЬ плюс Перерозподіл ласого шматка землі. Ще… Правильно - виключно передвиборчий ПІАР!
Anonymous Показати IP 28 Червня 2015 02:18
Розумники ви ініціативні наші, ПЕРЕНЕСІТЬ СЕБЕ, переселіть нафіг з міста, краєзнавці ........, і не заважайте СОТНЯМ людей під час найглибшої за всі часи незалежності кризи ПРАЦЮВАТИ! Перенесем, знесем, відкатаєм купу бабла, переламаєм через коліно чужий бізнес, і будем ходити і п...ти, які ми правильні, білі і пухнасті, так??? А то доблагоустроюємся до ринкового майдану... І так, ринок той там був ще тоді, коли деякі "експерДи" навіть під стіл пішки ще не ходили... А "рехформа заради рехформи" - нікому НЕ потрібна.
Молодий ленінець Показати IP 28 Червня 2015 08:03
Ворон Говорун сам давно повинен бути в списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО - в Луцькому зоопарку.
краєзнавець до Молодий ленінець Показати IP 28 Червня 2015 08:49
Ну й комісія - одні й ті ж прізвища. Ще додайте панів Труневича=К, Рудецького, Стрільчука і буде дискусійний клуб. Коли вже пофесіонали будуть в ціні, Їх би висновків та думок запросили, а не говорунів, піарщиків та новітніх нуворишів? З СНУ імені Лесі Українки: Карліну, Пришляка, Бондаренка, Кучинка, Ільїна, з Рівного доктора архітектури Ричкова, зав. кафедри архітектури Михайлишин, митців - Дишка, чи послухали б толкові думки мистецтвознавця Навроцької, та й вділили кусок підвалу і деяку копійку на меморіальний музей-майстерню неперевершеного Валенти. А то про скульптора-примітивіста Серцевича уже в Луцьку ніхто і не згадує, колекцію якого тихенько забрав Музей Івана Гончара в Київ. За стільки років на Луцькому замку не встановили пам'ятної дошки зі списком учасників З'їзду монархів. Іди-шукай Луцька в Луцьку... Провінція є провінція!!!
1234 Показати IP 28 Червня 2015 10:41
В українців як завжди тільки крайнощі: або спалити, або далі свалку розводити. Дійсно, не можна людям зламати хоч який, але бізнес в одну мить. Разом з тим, цей бедлам треба прибирати, тому що рано чи пізно труси почнуть продавати і лузати семки при вході в замок. Створити координаційну групу, але не з депутатів (краще їх назвати путан), а з істориків, архітекторів, діячів мистецтва і розробити стратегію на 5-10 років з перенесенням базару і розвитку інфраструктури. Брати до уваги потрібно всі сторони. Луцьк втрачає на туризмі мільйони. Українців, поляків, білорусів, литовців точно тут багато було б.
мартiн до 1234 Показати IP 28 Червня 2015 16:33
чому не можна? хто сказав? хiба це люди? i коли спекуляцiя бiзнесом стала? потрiбно в одну мить всiх на вулицю можливо лежнi хоч працювати почнуть а то пяницi oднi.з ними говорили а вони бастувати залишиться тiльки спалити
Мешканець Показати IP 28 Червня 2015 23:27
Старий ринок - ганьба. Проблема Луцька - Романюк і Горгут
Наталія Показати IP 28 Травня 2016 00:28
Текст повідомленняНіхто не звертає увагу як прибирається територія ринку: прибиральники своїм зовнішнім виглядом можуть розганяти лучан або гостей міста.А якість прибирання? Пройдіть по в.Замковій Ви будете довго шукати смітник.Адміністрація ринку не слідкує за благоустроєм,а тому що не професіонали там працюють, а куми- родичі колишнього торгу,Споживспілки і т.д.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus