USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Якби вибори мера Луцька відбулися разом з президентськими

26 Травня 2014 19:00
Незважаючи на те, що країну, а зокрема і Луцьк, «лихоманить» від виборів президентських, не слід забувати що відносно скоро лучанам потрібно буде зробити ще один, не менш важливий вибір. Щоправда, локального масштабу: йдеться про вибори міського очільника Луцька.

Отож, давайте проаналізуємо результати імпровізованих «виборів», які Інформаційне агентство Волинські Новини організовувало на сторінках видання. Нагадаємо, голосування тривало близько місяця. Тоді у якості ймовірних «кандидатів» на вибір видання називало Володимира Бондаря, Бориса Клімчука, Святослава Кравчука, Ігоря Палицю, Григорія Пустовіта, Миколу Романюка та Богдана Шибу (прізвища вказані в алфавітному порядку).

На жаль, реалії голосування живого відобразились і на віртуальному. Зокрема декілька з кандидатів або ж предстаники їх команд взялися активно «накручувати» голоси на свою користь за допомогою технічних засобів.
Особи, які намагались своїми діями допомогти потенційному кандидату, вочевидь, навіть не замислювались над тим, що помітити результати «накрутки» досить просто, і для цього не потрібно мати навики професійного «хакера». Йдеться про сотні голосів, які з’являлися раптово протягом 5-10 хвилин.
Такі голоси відсіяла служба технічної підтримки сайту, на допомогу якій прийшли зокрема лічильники ІР-адрес горе-голосувальників. Що вже говорити про те, що навіть для пересічного читача неприродним виглядає різке збільшення голосів за певну особу за короткий проміжок часу. Більше того, у той період, коли активність користувачів ресурсу найнижча – вихідні, нічний час тощо.

Зауважимо, так зване «накручування» мало місце за наступних кандидатів: Миколу Романюка, Григорія Пустовіта та разово, але штучний «стрибок» був суттєвий – Володимира Бондаря. Що ж сказати - команди «попрацювали», вочевидь, роблячи своїм кандидатам ведмежу послугу. Але фокус «не пройшов» - служба технічної підтримки сайту відсіяла голоси, додані нечесним шляхом.

Таким чином, кінцеві результати голосування лучан, яке закрили 10 травня, виглядають наступним чином:



Отож, згідно відданих голосів:

З плином часу ситуація в країні дещо змінилась, тому всерйоз розглядати кандидатуру Ігоря Палиці як потенційного мера міста, вочевидь, не варто. Нагадаємо, нардепа від Луцька нещодавно призначили очільником Одеської ОДА. Але, все-ж, найбільшою підтримкою містян заручився саме він: за нього проголосувало 1000 осіб (а це - 32,53% опитаних).
Для багатьох лучан його ім’я часто асоціюється з благодійним фондом, який заснував нардеп, - «Фондом Ігоря Палиці – Новий Луцьк». Тому, ймовірно, свій голос лучани віддавали не стільки персонально Ігорю Петровичу, скільки його команді, оцінюючи результати її роботи.

Друге місце в нашій віртуальній мерській гонці посів нинішній міський очільник Микола Романюк. Революційні події в місті стали справжнім випробуванням для екс-комсомольця. Колишній перший секретар Волинського обкому ЛКСМ України обережно йшов на зустріч громаді, займав ту ж позицію, що і більшість населення. Вочевидь, міський очільник добре розумів та розуміє зараз, що здобувати рейтинги для майбутніх виборів мера потрібно не в період агітації, а, власне, обіймаючи посаду.

Трійку лідерів замикає перший заступник міського голови Святослав Кравчук. Посадовець з більш ніж двадцятилітнім управлінським стажем був заступником двох мерів, одного - двічі, тому чого-чого, а досвіду в нього точно вистачає.
Щоправда, сам пан Кравчук міським головою бути не хоче.
Можливо, саме з причин відданості він не дозволяє собі йти проти, власне, свого нинішнього керівника, заступником якого був ще тоді, коли Романюк обіймав посаду губернатора. Однак мусимо зауважити, як показала практика, авторитет Святослава Євгеновича на порядок вищий, аніж у чинного мера.

«Я свою кандидатуру зняв, оскільки вважав, що нелогічно – змагатися, переконувати людей, щоб вони голосували за мене на фоні мого керівника – мера міста», - каже посадовець. Під час відеочату на сторінках Інформаційного агентства Волинські Новини, який відбувся минулоріч, він однозначно заявив: «Я для себе визначився, де маю бути та що маю робити. Дасть Бог здоров’я, я буду працювати, але те, що я не працюватиму мером – це однозначно».
Що ж, рішення серйозне та виважене. Хоча у випадку, якщо Святослав Кравчук все-ж передумає, на підтримку лучан йому можна сподіватись.

14,35% лучан в якості міського очільника бачать екс-голову Волинської ОДА Бориса Клімчука. Про дипломата, посадовця та одіозного політика можна говорити довго. Поціновувач Висоцького та його творчості, любитель цитувати класика та жартувати, відомий в регіоні як хороший господарник. На тлі його попередників - Володимира Бондаря та Миколи Романюка - робота пана Клімчука виглядає досить вигідно. Тому, цілком можливо, що й для міста Борис Петрович міг би зробити чимало. Але цього, вочевидь, вже не станеться, адже в одному з останніх інтерв’ю він чітко висловив власну позицію. «Політична кар’єра Клімчука закінчилась. Все», - резюмував він.

Майже 10% лучан готові довірити управління містом нинішньому голові Волинської ОДА Григорію Пустовіту. Якщо припускати гіпотетично, то чиновник може висуватись на виборах мера, оскільки невідомо, скільки йому вдасться протриматись в кріслі губернатора після президентських виборів. Що ж, якщо все дійсно так і буде, можемо лише побажати йому успіху – вдалий приклад переміщення з головного кабінету ОДА в крісло «начальника» в міськраді на Волині вже є. Адже свого часу нинішній мер Микола Романюк, будучи звільненим з посади керівника Волинської облдержадміністрації, на виборах восени 2010 року зумів отримати симпатію більшості лучан.

Що ж до колишнього мера міста Богдана Шиби, то дати йому другий шанс готові лише менше 5% лучан. Швидше за все, це розуміє і сам Богдан Павлович – посадовцю не вдалось здобути великої популярності ні за часів його правління, ні навіть під час революційних подій в місті. Майдан його так і не сприйняв, тож, екс-меру нічого не лишилося, як змиритися. Таким чином, очікувати на те, що екс-міський очільник спробує повернутись в головний кабінет Луцької міської ради, вочевидь, не варто.

Це ж стосується і ще одного екс-голови Волинської ОДА. Найменше симпатій лучан здобув Володимир Бондар. Як і в попередньому випадку, сцена Євромайдану не стала «рятівним жилетом» для рейтингів посадовця. Та й сам він якось заявив, що ні на які посади вже не претендує. Таке рішення є досить виваженим, оскільки для того, щоб порахувати всі «хабарні» скандали за його участі, може не вистачити пальців обох рук. Чого вартий «дарований» за посаду головного лісівника автомобіль та квартира сумнівного походження, яку екс-посадовець придбав за 120 000 $ під час революційних подій та навіть встиг закінчити в ній ремонт.

***

Що ж, віртуальні «вибори» міського голови у Луцьку відбулися. Лучани, які віддали свій інтернет-голос, керувалися, ймовірно, основною метою: обрати того, хто посіє врешті спокій та впевненість у головах містян.

Наразі лишається чекати на реальні події в обласному центрі та сподіватися, що їх «героями» стануть не менш харизматичні особи, а їх наміри будуть спрямовані ніяк не на власну персону, а відстоюватимуть інтереси громадян і дбатимуть про розбудову міста.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
друг Показати IP 26 Травня 2014 20:53
Буде Романюк.Бондар гоу хом.
лучанин Показати IP 26 Травня 2014 21:16
128 д****ів знайшли щей за нальковича?!.....0_о
Лучанка Показати IP 26 Травня 2014 21:35
ЯКРАЗ ТАКИ РОМАНЮК НАС ХАУЗ, а не ШИБА!!!!Такого ....як Романюк не дай Бог ,ніякій області,навіть, Донецькій!!!
Петро Показати IP 26 Травня 2014 22:23
На йух всю цю прогнилу кантору з клімчуками - романюками....ви ще француза туди впишіть, .пісатєлі
відаючий до Петро Показати IP 27 Травня 2014 10:03
ще би яника чи пуйла приплели би смердючі камуняки....
Корінний лучанин Показати IP 26 Травня 2014 22:24
СКІЛЬКИ МОЖНА ОДНИХ І ТИХ ЖЕ СТАРИХ МАСТОДОНТІВ ПХАТИ У ВЛАДУ? Ну Палицю я сюди не відношу. Я гадаю,що воно йому не потрібне, оте "мерське" крісло. А решта це вже СТИДОБА! Не треба робити лучан повними ідіотами. Романюк нехай іде на пенсію, він уже собі набашляв, б/у комсомолець.
марися Показати IP 27 Травня 2014 08:28
якщо вам так набридли "старі мастодонти",то чому ви відразу до них біжите. Луцьком захоплюються всі гості міста . А критикани нехай почнуть з наведення порядку і в своїх головах і в своїх господах. Часи,що мені зобов,язані щось,пройшли.Саменькі!!!
Корінний лучанин Показати IP 27 Травня 2014 09:19
Що Ви кажете? Це хто біжить та ще й відразу? Лучани дуже добре знають проблеми міста, а ГОСТІ не знають! Знайдіть для гостей туалет в місті чи вказівник до нього отоді й розписуйтесь за гостей та про їхнє захоплення. Критика і критикани ЦЕ РІЗНІ РЕЧІ ,шановненька! А ті часи про які мовите, особисто для мене, вони ніколи не починались, бо ніколи нічого ні я ні родина у них нічого не просили ні при яких режимах. Є люди, які справді потребують допомоги і Держава надає цю соціальну допомогу. У Польщі, приміром, громади самі піклуються про таких людей. Бо вони вважають що це лице громади і немічна людина не повинна жити бідно і бути самотньою. А що Луцьк? Луцьк, як і любе місто мусить розвиватись. А керівники теж повинні мінятись! Люди їх повиині ОБИРАТИ. За 23 роки , влада в Україні була узурпована! Людей ніхто не слухав. Про це була лише пуста балаканина . Влада і політики були відсталі від думок та прагнень народу. От і весь сказ. А люди вже давно САМЕНЬКІ!!!
Лучанин Показати IP 28 Травня 2014 15:24
Романюка на пенсію няньчити внуків..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus