USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Мільйонний проект на Волині не працює через відмову митниці

18 Грудня 2014 19:00
ТзОВ «АвтоВестГруп» скаржиться, що начальник Волинської митниці ставить палки в колеса їхній роботі. Через його відмову підприємство не може розпочати заплановану роботу. А сам проект обіцяє бути не лише прибутковим, а й іміджевим, не лише для підприємства, а й для всієї області. Натомість керівник митниці переконує в своїй правоті. Каже – митниця керується виключно нормативними документами, які регламентують діяльність митниці. І робити так, як просить підприємство – не зовсім правильно.

Відкриття місця доставки з сервісними службами

В селі Струмівка Луцького району кипить робота: кількагектарна земельна ділянка перетворюється на митний склад і місце доставки товарів з-за кордону. Йдеться про обмежений сегмент ринку - автотранспортні засоби.

В облаштування території підприємство вже вклало кілька сотень тисяч доларів США і готове зробити його показовим для області. Та запрацювати на повну потужність і реалізувати задумане не вдається. До слова, німецькі партнери підприємства, які днями приїздили відвідати територію, гарно відгукувалися про проведену роботу.

Так, ідея створення комплексу, де надаватимуть послуги висококласного сервісу для тих, хто займається таким бізнесом (перевезення автомобілів через кордон з метою їх подальшого продажу) поки що залишається на рівні ідеї. Нині на території функціонує сертифікований митний склад. Та ТзОВ «АвтоВестГруп» запланувало більше, розповідає директор підприємства Вадим Борецький.
Власне, на цій території планували не лише влаштувати митний склад, а місце доставки й підрозділ митного оформлення. Причому, на території люди, які чекають митного оформлення свого товару, можуть скористатися широким спектром сервісних послуг: пообідати, відпочити, переночувати, сходити в душ.

На діючому місці доставки, розташованому на території ТзОВ «Фул Кастром Сервіс» діє митний пост «Луцьк», де оформляють всі товари, які завозяться з-за кордону. ТзОВ «АвтоВестГруп» прагнуло створити альтернативу цій монополії у вузькому сегменті – продажу автомобілів. А головна ставка в цьому бізнесі покладена на сервіс для клієнтів, за принципом, що люди обиратимуть самі, до кого їхати й чекати митного оформлення. Адже на нинішньому місці доставки такого сервісу немає.
Вадим Борецький каже: в AWG є більше 10 підприємств-партнерів, які сплатили до місцевих бюджетів 820 мільйонів гривень. Всі вони зареєстровані за межами Волинської області. Якби ж запрацювало місце доставки під Луцьком, ці підприємства вже готові переоформитися і сплачувати гроші у волинську казну.

Для того, аби весь комплекс послуг (як митне оформлення, так і сервіси для водіїв) для імпортерів транспортних засобів запрацював, крім митного складу облаштували чимало приміщень. Розробили спеціальну програму, яка автоматизує безліч процесів, зменшуючи людський фактор, поставили сучасні ваги, зокрема для великогабаритних автомобілів, де з авто автоматично зчитуватиметься номер і заноситиметься в базу, облаштували робочі місця для тих, хто займатиметься митним оформленням, облагородили територію, встановили сучасні системи відеонагляду, заходи протипожежної безпеки, встановили засоби зв’язку. Потому звернулися до керівництва тодішньої Ягодинської митниці.
Паперова переписка

Однак підприємство чекала відмова. Виконувач обов’язків начальника Ягодинської митниці Андрій Адрейків у відкритті місця доставки відмовив через відсутність достатньої кількості зовнішньо-економічних операцій на митному складі. А розмістити підрозділ митного оформлення там теж не можуть, бо це додаткові витрати, та й з 2012 року на діючому посту «Луцьк» працюють злагоджено.
Тоді й почалася паперова тяганина. Підприємство подало до суду. Суд, розглянувши всі матеріали дійшов до висновку, що підстава відмови не відповідає наказу Мінфіну № 646 від 30.05.2012 «Про місце доставки товарів транспортними засобами».

«П. 1.1. Місцем доставки може бути визначена митницею призначення територія (або її частина) пункту пропуску (пункту контролю) через державний кордон України, морського чи річкового порту, аеропорту, залізничної станції, вільної митної зони, підрозділу митниці призначення, у якому безпосередньо проводиться митне оформлення, підприємства з безперервним циклом виробництва, вантажного митного комплексу, територія, що прилягає до центральної сортувальної станції, регіональної сортувальної станції, місця міжнародного поштового обміну, складу тимчасового зберігання або митного складу».

А п. 1.7 говорить, яким саме має бути місце доставки: «При визначенні митницею призначення місця доставки необхідно враховувати, що територія місця доставки товарів для автомобільного транспорту повинна бути забезпечена:

освітленням та огородженням за периметром території місця доставки;
цілодобовою охороною та наявністю засобів пожежогасіння;
наявністю рампи, естакади, оглядового майданчика;
наявністю у достатній кількості, а також функціонуванням навантажувально-розвантажувальної техніки і механізмів для здійснення необхідних операцій на території місця доставки;
наявністю каналів і засобів зв’язку, зокрема з ЄАІС Держмитслужби України, для виконання посадовими особами митних органів своїх повноважень.

У разі визначення місцем доставки території (її частини) вантажного митного комплексу, території, прилеглої до складу тимчасового зберігання чи митного складу, до облаштування місць доставки застосовуються вимоги, встановлені законодавством України до функціонування вказаних об’єктів.»

Власне, в акті обстеження митного складу, біля якого і планували облаштувати місце доставки, є відомості про наявність цих об’єктів.
Відтак, суд постановив визнати протиправним та скасувати висновок Ягодинської митниці і повторно розглянути заяву підприємства.
Водночас ТзОВ AWG почало стукати в усі двері: писали й до голови ОДА Володимира Гунчика, й до прокурора області Вадима Максимова, і до голови ДФС Віталія Чуя.
Та відповідей досі не дочекалися. Відтак, підприємство звернулося з повторною заявою уже до Волинської митниці.

Дві митниці, економія й місце розташування органів державної влади

Інформаційному агентству Волинські Новини вдалося зв’язатися з начальником митниці Андрієм Андрейківим. Спершу він запросив отримати коментар в адміністрації митниці, яка знаходиться на станції «Римачі», а потім порадив поспілкуватися з прес-службою. Однак під час розмови він таки дещо прояснив ситуацію. Та, коли дізнався, що розмова записується, – обірвав її коротким «До побачення». Зауважимо, що перед початком розмови кореспондент ІА Волинські Новини представився. А п.1 ст. 23 Закону України «Про інформацію» каже: «Під час виконання професійних обов'язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом».

Отож, в короткій розмові Андрій Андрейків продемонстрував власне бачення проблеми. Так, з його слів, на згаданий висновок суду подана апеляційна скарга. Тому судове рішення не набуло чинності. Крім того, нині він не має жодного стосунку до Ягодинської митниці, адже керує Волинською. А Ягодинська митниця до моменту її ліквідації (вилучення з Держреєстру) – діюча, і в неї інший керівник - голова ліквідаційної комісії Володимир Середа.

«Треба уважно читати судові документи: там зобов’язано Ягодинську митницю. Це - інша юридична особа. Це підприємство (ТзОВ «АвтоВестГруп») є власником ліцензійного митного складу, воно може користуватися ним в повному обсязі, відповідно до режиму «Імпорт-74». Митниця ніколи, в жодному випадку, не забороняла використовувати інфраструктуру. А зобов’язувати інших суб’єктів прибувати до них в зону прибуття, чи розміщати там особовий склад… Скажіть, будь ласка, завтра якесь підприємство звернеться, що воно хоче мати райвідділ міліції в себе, або підрозділ пожежної охорони. Може підприємство вказувати, який орган державної влади встановлювати в нього на території, а який ні?

Митниця все робить відповідно до встановленої процедури і законодавства. Все це описано в рішенні суду. Там все чітко суддя написав. Ми не заперечуємо права підприємства користуватися митним складом, який вони собі відкрили,але зобов’язувати орган державної влади розташовувати той чи інший структурний підрозділ - це трошки забагато. Ми можемо розглянути їхнє звернення, але ви знаєте, що є постанова Кабінету Міністрів про економію бюджетних коштів. Ми скорочуємо особовий склад, ми оптимізуємо всі витрати, ми продали наші автомобілі. Тому я маю дати обґрунтування іншим посадовим особам, і зокрема Києву, чому в одному місці є один підрозділ, а в іншому – інший. Є чіткі вимоги законодавства, що місце доставки відкривається з застосуванням нашої інформаційної бази. Це дуже специфічні речі. У нас є 10 тисяч підприємств. Давайте, всі звернуться до нас, що з них робити місце доставки у них на підприємстві. Мені здається, це звернення не зовсім виважене і коректне», - резюмує начальник Волинської митниці Андрій Андрейків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Петрик Показати IP 18 Грудня 2014 22:33
коментар було видалено
Девелопер Показати IP 19 Грудня 2014 00:12
Увесь бізнес, що надає супутні митні послуги - оформлення і т.д. (не беремо до уваги тих, хто експортує/імпортує товари) - це є автоімунна хвороба митної системи країни. Чому так? Яка основна функція митниці? Наповнення бюджету за рахунок митних платежів - будемо казати як є. Процедури переміщення товару через митний кордон нашої держави є бюроктратичною процедурою. Чому Україна, м"яко виражаючись - пасе задніх серед інших країн за параметром легкості ведення бізнесу? Через надмірну зарегульованість. Про це говорять всі, навіть наш новий міністр економіки казав. А ось такий митний бізнес - це корупційний симбіоз послуг, які виникають через складність митних процедур та наявність можливості стати "рівнішим рівного". Простими словами - ми мусимо платити за те, що базові митні процедури в нас настільки обтяжені, що простий обиватель не в змозі їх зробити самостійно, а якщо в змозі - то цей же ж бізнес ставить палки в колесах, бо "то їх хліб". А по суті статті - на даний момент все, що звязане із ринком вторинних авто із Європи - надто привабливе для зловживань. Висока маржа котрий рік поспіль дозволяє гонщикам і смотрящим жити більш ніж забезпечено.
13 Показати IP 19 Грудня 2014 00:27
ЗРОБІТЬ НОРМАЛЬНЕ МИТО ЯК В ПОЛЬЩІ , ЛИТВІ І УСІ ФІРМИ В ДУ.І,І АНДРЕЙКІ-БОРЕЙКІ ,МАКАРИ ЗАДРАЛИ , РОБІТЬ БО ВАС ЗРОБЛЯТЬ БЕЗ ПРЕЗИДЕНТА.
Анонім Показати IP 19 Грудня 2014 05:27
Ох як за людей дбають, за свій карман та фірма дбає, а на людей їй ..........
PARUS Показати IP 19 Грудня 2014 07:12
А де -пообідати, відпочити, переночувати, сходити в душ?
Для фірми Показати IP 19 Грудня 2014 15:54
Нормальний задум, проблема одна , корупція, хабарництво , бюрократія. В цій країні щось зробити можна тільки через взятки. Так що хлопці удачі вам на вашому шляху боротьби з цією системою.
Ковель Показати IP 19 Грудня 2014 16:24
Ніфіга не змінилося в цій країні. як брали так і беруть, тільки дорожче стало.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus