USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Корупція на Волинській митниці: керівнику загрожує звільнення

26 Січня 2015 07:00
На одному з українських підприємств, яке займається імпортом б/в автомобілів, стверджують, що воно терпить збитки від дій волинських митників і кажуть про упереджене ставлення до їхнього товариства. Митниця ж такі звинувачення заперечує.

Розібратися в цій ситуації просять на найвищих рівнях. Та поки що перевірок діяльності волинських митників не планується.
Натомість, підприємству пропонують «проковтнути» пояснення Ягодинської (Волинської) митниці, яку звинувачують в упередженості. Однак, як стало відомо, керівнику установи загрожує звільнення.

Конфліктні історії

До Інформаційного агентства Волинські Новини звернувся директор ТзОВ «Трансгруп ФК» Юрій Головченко. Чоловік переконує, що дії працівників митного посту «Луцьк» щодо його підприємства підривають ділову репутацію товариства та призводять до збитків. А підприємство, каже, занесене до «чорного списку» через те, що відмовляється платити в кишеню недобросовісним митникам.

Нагадаємо, конфлікт між посадовими особами колишньої Ягодинської, а нині - Волинської митниці та імпортерами автомобілів зріє давно. Першою ластівкою стало звернення ГО «Всеукраїнська асоціація імпортерів автомототехніки», які вимагали відставки виконувача обов’язків начальника тоді ще Ягодинської митниці Міндоходів (нині – Волинської митниці Державної фіскальної служби) Андрія Андрейківа.

До слова, на захист пана Андрейківа свого часу виступив голова Волинської облдержадміністрації під час прес-конференції щодо звіту за 100 днів його роботи. Мовляв, Андрій Іванович своїм рішенням припинив ввіз на Волинь напіврозібраних автомобілів, чим і заслужив невдоволення. «38 тисяч кузовів ввезені на територію України. І це не Daewoo, які в нас збираються, а Mercedes, Audi. Андрейків наступив на хвіст незаконному бізнесу, тому його й хочуть усунути», - казав тоді очільник ОДА.

Згодом стало відомо, що керівництво Волинської митниці встигло поконфліктувати з підприємством «АвтоВестГруп», яке облаштувало на Волині митний склад і прагне влаштувати й місце доставки із зоною митного оформлення, але на це не отримує дозволу митниці.

ЧИТАТИ ЩЕ: МІЛЬЙОННИЙ ПРОЕКТ НА ВОЛИНІ НЕ ПРАЦЮЄ ЧЕРЕЗ ВІДМОВУ МИТНИЦІ

Нині ж невдоволених роботою митників побільшало. В ТзОВ «Трансгруп ФК» скаржаться, що процедуру митного оформлення їх автомобілів штучно затягують, натякаючи на хабар, мовляв, пришвидшити всю процедуру можна за окрему плату.

«ТзОВ «Трансгруп ФК» займається офіційним імпортом бувших у вжитку автомобілів. Працює в зоні діяльності Волинської митниці ДФС. З приходом нового керівника митниці Андрія Андрейківа, на підприємство, кажуть, почався тиск на абсолютно усіх ділянках митниці.

«Основною причиною, вважаю, є відмова від роботи за здирницькими, незаконними схемами оформлення транспорту, які процвітають на Волинській митниці. Спочатку все було без відкритого шантажу та зловживання, напевно давалися взнаки відлуння кривавого Майдану, чиновники перебували в очікуванні. Ніхто не розумів, що і як буде завтра. Проте з приходом нового керівника все стало зрозуміло, працювати потрібно за схемами, та платити за це валютні винагороди митникам в конверті. На такі пропозиції ми не погодилися і заявили про готовність працювати відкрито в межах правового поля без використання будь-яких схем. Для того, щоб не допустити «ганебної» практики роботи бізнесменів прозоро, пан Андрейків завзято розпочав чинити опір у всі можливі способи та створювати масу перепон під час митного оформлення товарів підприємства», - розповідає керівник підприємства Юрій Головченко.

«Чорний список» для служителів закону

Підприємець впевнений, що його організацію занесли до «чорного списку» через небажання платити в кишеню митникам. А в працівників держструктури, начебто, є папірець, на якому написано назву цього підприємства, аби ні з ким не сплутали.

«Відношення до оформлення підприємств, які потрапили до такого списку, значною мірою відрізняється від інших. Наприкад до всіх без виключення автомобілів, які слідують в адресу підприємства «Трансгруп ФК», проводяться митні огляди, складаються акти про проведення митних оглядів в більшості випадків без вказання точних відомостей про товар, що в подальшому призводить до виникнення труднощів при оформленні на внутрішньому митному посту.

Такі огляди проводяться без наявності на те законних підстав та всупереч всім діючим нормам законодавства. Штучно затягується час перебування автомобілів в пункті пропуску від 2-х до 3- х і більше годин. При тому як в адресу інших отримувачів автомобілів пропуск здійснюється швидко, без зайвих формальностей, та без проведення тотальних митних оглядів. Слід відмітити також, що при перетині кордону в зоні діяльності Львівської митниці таких труднощів не виникає, це свідчить про керованість процесом паном Андрейківим.

В пункті пропуску «Ягодин» особам, які переміщують автомобілі підприємства, працівниками даного митного поста, які здійснюють пропуск, а також присутніми при цьому представниками ОУБК та МП, проводиться нахабне залякування про можливі майбутні проблеми з транспортними засобами, які переміщуються в адресу підприємства, про відмову від роботи цих осіб із підприємством, неодноразово доходили сигнали про вимагання хабарів за пропуск, постійно передаються послання до керівництва підприємства про зміну підходів до оформлення», - вважає директор ТзОВ «Трансгруп ФК».

Власне, один з таких випадків став основою для написання скарг на різних рівнях: підприємство скаржилося до прокуратури області, до облдержадміністрації, згодом - до Генеральної прокуратури України, Державної Фіскальної Служби, до Прем’єр-Міністра.
Поки відповідь надіслали прокуратура області та облдержадміністрація. Але вона заключалася в тому, що підприємству надіслали пояснення самих митників щодо того випадку. Себто, жодних перевірок не проводили, а лише вдовольнилися поясненнями митниці.
Історія одного розмитнення

Так, 5 листопада 2014 року підприємство подало на митний пост «Луцьк» для оформлення 14 митних декларацій з товаром «Вантажні автомобілі, бувші у використанні». Оформлення цих декларацій затягнулося на кілька днів, притому, як у інших підприємств, які подавали документи, оформлення займало декілька годин.

На підприємстві впевнені – працівники митниці штучно затягували оформлення його товарів, використовуючи службове становище. Оскільки митним оформленням того дня займалася відкомандирована працівниця відділу митної вартості класифікації товарів та заходів регулювання ЗЕД. І саме в той відділ вона направила митні декларації для перевірки.

Натомість Ягодинська (нині – Волинська) митниця переконує, що вся процедура була зроблена згідно з чинним законодавством та нормативними актами, які регулюють діяльність митниці. Так, у випадку товарів ТзОВ «Трансгруп ФК», кажуть там, спрацювала автоматизована система аналізу та управління ризиками. Зокрема, у 8 з 14 митних декларацій, поданих для оформлення, встановлено наявність розбіжностей у документах. Подані декларантом документи до митного оформлення, згідно з висновком митників, не містили всіх необхідних відомостей, що не давало змоги здійснити контроль правильності визначення митної вартості у повному обсязі.

Мовляв, саме тому інспектор звернулася до Декларанта з проханням надати додаткові документи. Але документи підприємство не надало, а попросило про коригування митної вартості. Та підстав інспектори митниці для цього не відшукали. А інспектор цей працював, переконує керівництво митниці, згідно із затвердженим графіком. Хоча призначення на інспектування тієї людини, на думку представників «Трансгруп ФК», було «підозрілим». Оскільки тоді митним оформленням займався працівник відділу митної вартості класифікації товарів та заходів регулювання ЗЕД, і саме в цей відділ були направлені документи для перевірки.

Того дня документи так і не оформили, а прохання продовжити роботу за окрему плату, визначену чинним законодавством, не задовольнили. На митниці пояснюють, що брокер підприємства, який надіслав відповідну заявку, не оформив її належним чином. Відтак, строки розмитнення товарів були зміщені. Згодом інспектора, який кілька днів перевіряв документи, замінили, однак, час підійшов до вихідних. В суботу, 8 листопада, митне оформлення знову затягнулося, оскільки у відділі митної вартості класифікаці товарів та заходів регулювання ЗЕД були вихідні, а без цих працівників оформити товари не змогли.

Власне, такі дії, каже Юрій Головченко, значною мірою відобразилися на діловій репутації підприємства, призвели до матеріальних збитків, вплинули на поступлення коштів до бюджету, зриву графіків поставок транспортних засобів, на позиції ТзОВ «Трансгруп ФК» на ринку України, завдали моральних збитків.

Натомість на митниці переконують, що під час проведення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що слідували на адресу ТзОВ «Трансгруп ФК», порушень часових нормативів виконання контрольних операцій посадовими особами митниці не було. А митники діяли виключно у межах чинного законодавства.
Таємно-відома табличка для посвячених

До слова, Юрій Головченко надіслав ще й копію таблички для розмитнення «по блату за окрему плату». Ця табличка, звісно, без печаток і штампів або ж будь-чиїх підписів. Однак, стверджує підприємець, вона знана для тих, хто займається імпортом автомобілів через Волинську митницю. Так, в цій табличці визначається, скільки за яке авто треба дати в конверті, аби до вартості автомобіля не включали додаткове обладнання, чи дописали ступінь зношеності, щоб здешевити його розмитнення, і, таким чином, обманути державу.
«Найголовнішою особливістю є оформлення не за встановленими керівництвом відсотками. Тобто при оформленні автомобілів ТзОВ «Трансгруп ФК» беруться до уваги фактично наявні пошкодження та додаткове обладнання, яке наявне та тому чи іншому авто. При тому як авто інших підприємств, які працюють «за схемою» оформляються без врахування додаткового обладнання та без врахування фактичних пошкоджень. Відсотки за пошкодження цих авто знімають за встановленими керівником митниці - Андрейківим - нормативами (табличка).Говорячи простою мовою: яке б ви авто не привезли, вам знімуть від його початкової вартості 36 - 40%. Але за це доведеться додатково заплатити в кишеню чиновника. Тобто значно менше в державний бюджет, та орієнтовно - біля 300$ в кишені митникам», - пояснює цю табличку керівник «Трансгурп ФК».

Замість післямови

Власне, поки матеріал готувався до виходу, у ДФС заявили про розкриття схеми незаконного розмитнення автомобілів на Волинській митниці. Мовляв, за окрему плату деякі митники допомагали подешевше розмитнити б/в автомобілі.

Про це під час засідання комітету з питань протидії та боротьби з корупцією заявив заступник глави ДФС Анатолій Макаренко. А відносно керівника Волинської митниці (колишня Ягодинська) Андрія Андрейківа буде проведене службове розслідування і прийнято кадрове рішення, повідомив він.

А 23 січня народний депутат України Борислав Береза розповів, що керівника Волинської митниці Андрія Андрейківа заслухали на засіданні комітету з протидії корупції. Зі слів депутата, виконувачу обов'язків начальника митниці загрожує звільнення. А сам він «остаточно засумував» після пропозиції надати комітету декларацію про доходи, аби порівняти з його наявним майном.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 26 Січня 2015 07:55
Скільки можна КРИШУвати ту митницю??? А митники на цьому всьому мільйонерами поставали!
гунььчіку Показати IP 26 Січня 2015 08:13
Чудо ти що " любі друзі"?
лучани Показати IP 26 Січня 2015 08:18
Вся область знає , що на митниці потрібно дати на лапу 300 баксів,щоб спокійно розмитнити автомобіль.
лучанка Показати IP 26 Січня 2015 08:31
дуже схоже на заказуху.Побачите нічого не зміниться.Звільнять Андрейківа-Головченко і йому подібні будуть мати когось із своїх на керівній посаді!
лучанці до лучанка Показати IP 26 Січня 2015 09:38
нормальна заказуха!!! для початку почитайте в інтернеті про подвиги Андрейківа на інших митницях, а потім вже тут щось пишіть
viola Показати IP 26 Січня 2015 12:56
митниця це сама корумпована структура, якщо не дасиш хабар то нічого не розмитниш. будуть крутити тобою що змушений будеш заплатити, або відмовишся від товару.
Максим Показати IP 26 Січня 2015 15:31
Там не тільки з імпортом проблеми там і з ЕКСПОРТОМ!!!!! проблеми. В Луцьку безпідставно затримують експортні вантажі, направляють на лабораторію для чогось, там навіть платежів в бюджет немає, але для чогось треба направити щоб затримати транспортний засіб. Простой - плати, за "митний термінал" - плати. Європейський контрагент вже зазнав збитків і хоче відмовитись від співробітництва з Україною. Валютна виручка в державу не надходить. Ось так от митний пост "Луцьк" сприяє експорту з України.
Ковель!!!! Показати IP 28 Січня 2015 00:34
А у Ковелі взагалі митний пост прикрили..-(щоб на Ягодині контролювати все..!!
Ковель!!!! Показати IP 28 Січня 2015 00:38
На посту у Луцьку оформитись можна..-)а вже в Ковелі ні..-( (хоча митниця одна Волинська)!!!!абсурд якийсь ...цей горе начальник неодин митний пост закрив!!!!
вірте Показати IP 28 Січня 2015 01:16
не вірте але самий крутий митник це Андрейків))) він так все закорупціонував що просто капець))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus