USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Міськрада проситиме Кабмін: або гроші, або скасування пільг на проїзд

21 Січня 2016 15:23
Передбачити у держбюджеті кошти для компенсації проїзду пільговиків, або остаточно зменшити кількість категорій громадян які мають право безплатного проїзду у тролейбусах, закликатиме міськрада голову Верховної Ради та Кабмін.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету і фінансів 21 січня.

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що міський бюджет Луцька «не потягне» такої кількості пільговиків, яка наразі є в місті. Нагадаємо, у Луцьку – більше 50 тисяч пільговиків.

Звернення до голови Верховної Ради та Кабміну щодо відшкодування витрат на пільгові перевезення окремих громадян презентував заступник міського голови Сергій Григоренко. З його слів, у проекті державного бюджету наразі не вказано, хто повинен компенсовувати пільгові перевезення. У Луцьку кошти доводиться знімати з бюджету розвитку, адже уряд наразі не виконує свої зобов’язання щодо компенсації витрат на пільгові перевезення.

З 28 категорій пільговиків, відповідно до законодавства, лишилося тільки 7 (інваліди І та ІІ групи, діти-інваліди, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, учні із малозабезпечених сімей та особи, які їх супроводжують, особи, які супроводжують інваліда І групи, учасники бойових дій). Водночас досі діє низка постанов Кабміну, що суперечать цьому Закону. Відповідно до постанов, пільгами користуються усі інваліди та пенсіонери.

«Подальше збереження системи пільг у її нинішній формі є економічно недоцільним. Існування пільг на проїзд перешкоджає розвитку громадського транспорту і призводить до його занепаду.

Таким чином, не приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність до Законів України веде до зупинки роботи транспортних підприємств та не забезпечення потреб населення у міських перевезеннях.

У зв’язку з цим просимо у найкоротші терміни передбачити у державному бюджеті України усі необхідні кошти для відшкодування за пільгові перевезення або привести у відповідність всі нормативно-правові акти, які встановлюють пільги на проїзд до Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 №76-VIII», - зазначено у зверненні.

Зі слів посадовця, подібна проблема існує в усіх містах України, де є електротранспорт, тож звернення планують надіслати в усі обласні центри.

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО ОПЛАТИТЬ ПРОЇЗД ПІЛЬГОВИКА? СИТУАЦІЯ У ЛУЦЬКУ, РІВНОМУ ТА ЛЬВОВІ

Член комісії Олександр Кравченко зауважив, що варто передбачити облік пільгових категорій громадян, які користуються послугами електротранспорту.

Сергій Григренко повідомив, що наразі встановлено коефіцієнт 2,36 (один платний пасажир припадає приблизно на двох пільговиків) однак така формула приблизна. До того ж не обліковується точний час роботи водіїв тролейбусів. З його слів, у Тернополі, де запровадили пластиковий проїзний для пільговиків, їх облік здійснюють вже в третині тролейбусів. Це дозволило зменшити коефіцієнт до 1,9.У Луцьку в майбутньому планують встановити кількість у 120 поїздок для пільговиків на місяць (4 поїздки на день для пільговика, який матиме електронний квиток).

Якщо ж скасувати пільги, відповідно до законодавства, у Луцьку з 51 до 15 тисяч зменшиться кількість громадян, які мають право безплатного проїзду у тролейбусах.

Члени комісії підтримали звернення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
лучанка Показати IP 21 Січня 2016 15:41
давно пора,як не повністю зняти ,то зробити хоча б як дитячий -по 1 гривні ,як учнівский .А то подивіться ,в тролейбусах одні пенсіонери їздять .Ладно якщо посправі ,а то колись їздила до Проміня ,то дві бабульки в 15 маршруті по колу їздили .Питала взнайомої кондукторши ,є такі пенсіонери -щоб просто покататися .
Анатоль_ до лучанка Показати IP 21 Січня 2016 18:01
Пільги встановлені Законом, а Закон згідно Конституції немає зворотньої дії, шановні міські депутати та депутатки!
Тарас Показати IP 21 Січня 2016 15:46
На туалет в Центрі міста є на перебудову вулиці Волі є тільки пільговикам нічого немає. Як завжди нічого нового!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Люмпен Показати IP 21 Січня 2016 16:21
Хай вернуть проїзд у маршутках по 2 гривні. Якраз вже ціна на паливо на такому рівні
Людмила Показати IP 21 Січня 2016 17:12
зняти пільги з Чорнобильців і Афганців, пенсіонерам по гривні як першокласникам
ВОВК Показати IP 21 Січня 2016 17:34
для бабок атракціон на шару- екскурсія на рогатому. Ще треба по стакану сємок видавати.
Пільговики Показати IP 21 Січня 2016 19:38
БЮТ не зрозумієш. Григоренко за скасування пільг, Тимошенко - проти. Там є хоч якась позиція? Чи гуляй-поле, хто що хоче те й робить?
Анонім Показати IP 21 Січня 2016 20:13
А САМИМ СЛАБО ВІДМІНИТИ? ХОЧУТЬ БУТИ ДОБРЕНЬКИМИ?
Володимир Показати IP 21 Січня 2016 23:39
А може Луцькій раді пора припинити розтринькування міського бюджету на незаконні формування? Для яких цілей створена муніципальна поліція? В що обходиться для бюджету міста утримання цих дармоїдів?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus