USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ми знаємо, кого звільнити, - голова Апеляційного суду Волині

15 Грудня 2014 18:11
Судова гілка влади в Україні в ідеалі мала б бути незалежною. Та чи дійсно це так? Нині всі говорять про люстрацію. Прийнятий відповідний закон. Та чи все так гарно, як про це пишуть? Є думка законотворців про це. Є думка суспільства. А є власні погляди в середовищі тих, кого хочуть люструвати. Там кажуть, що не проти цього процесу. От тільки мета хороша, а інструменти, вважають судді, неякісні.

Своєю думкою про очищення влади поділилися судді Апеляційного суду Волинської області під час круглого столу, який відбувся сьогодні, 15 грудня.

Нові закони. Суддівська оцінка

У квітні був прийнятий Закон «Про відновлення довіри до судової влади». Голови судових палат склали повноваження. Звільнені також члени Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії. Що на сьогодні ми маємо? Ані Вища рада юстиції, ані Вища кваліфікаційна комісія досі не сформовані. Тож органи, які мали б чистити ряди суддів, звільняти недобросовісних суддів, - не працюють.

А все це відбувається тому, що представників у Вищу раду юстиції обирають практично всі, хто тільки може: Верховна Рада, Президент, З’їзд суддів, З’їзд адвокатів, З’їзд представників юридичних вишів та Конференція прокурорів. До ради також належать голова Верховного суду, Міністр юстиції та Генеральний прокурор. Це суттєво відрізняється від європейської практики, де Вищу раду юстиції обирають лише судді. Тож ті, кого українська Вища рада юстиції може звільнити, запросто можуть поновитися на посаді через Європейський суд.

ЧИТАТИ ЩЕ: ХТО ПЕРЕШКОДЖАЄ СУДОВІЙ РЕФОРМІ В УКРАЇНІ: ПОЗИЦІЯ ЕКСПЕРТІВ

«Вважалося, що вся проблема в головах судів. Але коли Президент говорить про п’яту колону, то я хочу сказати: почніть із себе. Я хотів би бачити порядок у Верховній Раді, як у суді. Коли Прем’єр-міністр каже про корумповану систему, я кажу: дайте мені люстратора, я хочу побачити в які рамки я маю входити. Ми виконали цей закон, хоч і незрозуміло для чого він був прийнятий», - каже голова Апеляційного суду Волинської області Петро Філюк.
У жовтні Верховна Рада приймає новий Закон – «Про очищення влади», у тому числі й судової. Але сам цей документ – неякісний, переконує голова Апеляційного суду. Адже статті закону суперечать загальним положенням цього ж закону. На думку Петра Філюка, цей закон, як інструмент очищення влади, суперечить сам собі. Бо інакше як пояснити, що цей документ ґрунтується на засадах верховенства права та законності; відкритості, прозорості та публічності; презумпції невинуватості; індивідуальної відповідальності; гарантування права на захист, і, водночас, згідно з цим законом, звільняють всіх керівників вищих ланок. Себто головне в цьому процесі не людина (злочинець він чи ні), а посада.

Власне, експерти припускають, що творці закону керувалися принципом «сьогодні на сьогодні», тобто приймали закон без огляду на перспективу чи наслідки. Не виключено, що він був прийнятий заради виборів до Верховної Ради.

«Люстрація потрібна, але такими неякісими механізмами це зробити неможливо. Видаємо закон, але не знаємо, як його виконувати. Бо створили Тимчасову слідчу комісію, яка подає свої висновки до Вищої ради юстиції, яка, своєю чергою, не працює. Ми цей закон виконаємо. Я, зокрема, відповідаю за план заходів. Але ми будемо один одного перевіряти, і створимо нову корупцію. Всі будемо в процесах. Ми його виконаємо, але чи буде досягнута мета, яка ставиться. Закон суперечить процедурі, бо ми поновимося через Європейський суд», - характеризує закон Петро Філюк, додаючи, що очищувати суди таки треба.

Суддівська реформа і очищення по-суддівськи

Петро Філюк каже: в досвідчених суддів ніхто не запитував яким чином можна було реформувати суддівську систему і як її очистити. А насправді все не так вже й складно, вважає він.

Остання судова реформа лишень все заплутала. Після створення спеціалізованих судів чимало з них стали «ручними». Тому найперше, на думку Петра Філюка, варто було б впровадити триланкову судову систему.
Має бути суд першої інстанції (районний суд, сформований по територіальному принципу). Це має бути єдиний суд на тій території, і людина не повинна ходити і шукати куди їй звернутися з тією чи іншою заявою. Бо бувають такі випадки, коли одній і тій же особі відмовили у прийнятті заяви у трьох судах, відправляючи щоразу до іншого.

Апеляційна інстанція за тим же принципом: всі справи розглядаються в одному суді.

Вища інстанція і відповідні палати. Але вищі суди – це сфера чужих інтересів. Саме для того, аби ліквідувати Верховний суд створили ручні спеціалізовані суди.

«Щодо місцевих судів, я б чоловік 5-7 звільнив - і душа не боліла б»

Що ж до очищення влади, то й тут все могло бути набагато простіше. Бо, вважає голова Апеляційного, «ніхто не наведе в хаті ладу, крім господаря». Власне, на його думку, ліквідація місцевих кваліфікаційних комісій – то було неправильне рішення... Раніше суддю могли за короткий час на місці позбавити повноважень. Тоді хай би оскаржували в вищих інстанціях. Нині ж ця процедура може затягуватися роками.

«Нам не довіряють чомусь питання люстрації. В одній з республік Прибалтики свого часу суди самі здійснювали очищення. Підняли статус судді, створили органи суддівського самоврядування. А ця катавасія, що в нас, може тривати роками. Бо Вища рада юстиції не діє, Вища кваліфікаційна комісія теж. Дійшло до того, що судді, які вже мають 65 років і не виконують своїх функцій, досі отримують зарплату. Бо звільнити їх нікому», - пояснює заступник голови Апеляційного суду, суддя з 35-літнім стажем Олександр Фідря.
Зліва направо: секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Григорій Бешта, заступник голови Апеляційного суду Анатолій Хомицький, заступник голови Апеляційного суду Олександр Фідря
Зліва направо: секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Григорій Бешта, заступник голови Апеляційного суду Анатолій Хомицький, заступник голови Апеляційного суду Олександр Фідря
А Петро Філюк додає: «Неважливо, хто проводитиме процедуру очищення, а важливо, які правила цього очищення. Ми знаємо кого звільнити. За своїх колег в Апеляційному суді я спокійний. А щодо місцевих судів, я б чоловік 5-7 звільнив, і душа не боліла б».

Секретар судової палати з розгляду цивільних справ Оксана Завидовська-Марчук пригадує досвід кількарічної давності. Свого часу в Апеляційному суді домагалися звільнення одного з колег, бо він соромив звання, яке носить суддя («Ваша честь»).
«Процедура виписана так, що суддю, якого ми хочемо позбавитися, не можемо звільнити. Ми сотню подань писали, щоб його звільнити. Але нічого не добилися, просто дочекалися, коли в нього закінчилися повноваження», - розповідає вона.

До слова, йшлося під час зустрічі й про те, як стати суддею. І, на думку голови апеляційного суду, тести в цій справі – не допоможуть. Його пропозиція (за умови, що хтось би нею поцікавився) була б така: претенденти на суддівське місце мали б попрацювати зо два роки помічниками судді і отримати рекомендації. Бо комп’ютерний висновок – не повинен бути останнім аргументом.

Публічність судових процесів і нічні чергування

Голова Апеляційного суду Волинської області вважає: одним з рецептів відновлення довіри до судової гілки влади мала б бути публічність у розгляді справ, зокрема, резонансних.

«Якби я вів, наприклад, справу Тимошенко, я б вимагав, щоб це було максимально велике приміщення, щоб там могли поміститися всі журналісти. Я б дав виговоритися сторонам, і потім арештував би їх за неповагу до суду, бо має бути порядок в судовій залі. А не перетворювати засідання на дебати. І тоді ми б показали суспільству, що там є порядок. Я ніколи не розумів колег з інших областей, які не допускають журналістів до резонансних справ. У тому, що нас не розуміють – винні ми самі. Коли розглядалися справи щодо так званих «законів 16 січня», мені казали чергувати й вночі. Але я відмовився. І ми слухали справи в найбільших залах. Нас врятувала від цих неприємних речей якраз публічність», - пояснив Петро Філюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 37
Дончанин Показати IP 15 Грудня 2014 18:28
"Нині всі говорять про люстрацію. Прийнятий відповідний закон", какой Венецианской комиссией признан неконституционным.
дідо Показати IP 15 Грудня 2014 18:33
Нехочуть судді відриватися від корита.
Лльоня Показати IP 15 Грудня 2014 18:37
Ото правда життя з бідних дерти то все правдиво а як тільки таких хочуть поміняти то вони всьо зразу їм закони і все. А де ж ви шановні так набрали автівок розкоші в якій купаєтесь? чому не розкажете ? розкажіть за зарплату так можна жити. Не можна їх від корта відігнати якби вони ще так працювали як жирють
Всім Показати IP 15 Грудня 2014 18:37
"Петро Філюк каже: в досвідчених суддів ніхто не запитував яким чином можна було реформувати суддівську систему і як її очистити" - ПФ лукавить, бо добре знає, що правду "досвідчені судді" можуть сказати тільки на слідстві в якості арештованих. А сказати вони можуть одне - треба звільнити всіх суддів і тоді почнеться реформа.
Хлоп до Всім Показати IP 15 Грудня 2014 18:43
Чого iх звiльняти? До стiнки, i реформа розпочата. А потiм поекспериментувати потрiбно, Майю Москвич згадати, не при роботi дiвчина...
Степан Бандера Показати IP 15 Грудня 2014 18:41
Їх всіх треба звільнити і набрати на роботу випускників інститутів і студентів старших курсів. Буде краще і корупції майже не буде. Поки не навчаться брати.
Хлоп до Степан Бандера Показати IP 15 Грудня 2014 18:45
Але ж як думки нашi спiвпали! Разом до перемоги!
Хлоп до Хлоп Показати IP 15 Грудня 2014 18:51
А навчаться брати- повiдрубати руки, нехай вчаться педалями голосувати!
Анонім до Степан Бандера Показати IP 15 Грудня 2014 22:07
так як зараз студенти вчаться за хабарі (за контрольні, реферати, заліки та екзамени), то я думаю що ваша пропозиція ніякого позитиву не дасть. Просто напросто, судді мають вибиратись на місцевому рівні громадою (з відповідною освітою, досвідом, відсутністю судимості і т.п.) строком орієнтовно від 3 до 5 років.
Данило Галицький до Степан Бандера Показати IP 16 Грудня 2014 11:36
Україна це моя земля! Пошел вон, ху ло! Як це Галицький
Ганьба до Степан Бандера Показати IP 16 Грудня 2014 16:57
коментар було видалено
ганьба до Степан Бандера Показати IP 16 Грудня 2014 18:57
коментар було видалено
ганьба до Степан Бандера Показати IP 17 Грудня 2014 02:04
коментар було видалено
порадник Показати IP 15 Грудня 2014 18:43
Українські суди дискредитували себе всюди і повністю. Від будь-якого місцевого і до Конституційного (після скасування конституційних змін під Януковича). Довіра до них найнижча серед усіх правоохоронних органів. Переатестація усіх без винятку суддів та проходження ними люстраційних перевірок із широким залученням громадськості, повною і детальною перевіркою їх майнового стану та походження майна може й дасть якісь результати. Але якщо її провести обєктивно, то 90 % суддівського корпусу не пройде таку перевірку. Тому підхід, при якому звільнити всіх і набрати нових мабуть буде кращим з позиції швидкості та економії коштів.
уніан Показати IP 15 Грудня 2014 19:32
які ще суди? яка може бути справедливість? це ж україна!
Лучанин Показати IP 15 Грудня 2014 20:11
Про яких чесних суддів ви говорите? Серед ваших підлеглих є хоча б один не корумпований суддя? В це може вірити лише людина, яка не стикалася з судами. Коли на суді доводяться докази, наводяться беззаперечні свідчення, а судді не чують, вони глухі і сліпі, бо ще до початку розгляду вже все вирішено за мзду! Єдиний чесний суддя - це Бог! І від його люстрації вам не сховатися: рано чи пізно, але нечесні судді понесуть справедливу кару. Якщо не вони, то їх безневинні діти. А на даний час надіятися в Україні на чесну люстрацію не приходиться, бо судді, прокурори та інші пройдисвіти відкупляться. Якби Порошенко найняв на роботу іноземних суддів - була б надія.
внучка Показати IP 15 Грудня 2014 20:24
ОТО ДОЖИЛИСЯ ! В УКРАЇНІ НЕМАЄ ЧЕСНИХ ПРАЦІВНИКІВ НІДЕ ! ХАБАРНИЦТВО УСЮДИ : ПОЧИНАЮЧИ ЗІ ШКОЛИ, ІНСТИТУТИ, ЛІКАРНІ, ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ І Т.Д. ТЕ КРУГОМ ХАБАРНИЦТВО НАБРИДЛО ДО краю...
Хлоп до внучка Показати IP 15 Грудня 2014 21:32
А як все змiниться, я вiдразу стану вчителем, нi, викладачем, нi, лiкарем, та нi, вiдразу ЧЕСНИМ ПРОКУРОРОМ!
луч Показати IP 15 Грудня 2014 22:04
На цих фото якраз ті кого потрібно люструвати в першу чергу! Корупція як річка тиче з тоненького струмочка в товсту ріку , на фото якраз гирло на вході в море!
Анонім Показати IP 15 Грудня 2014 22:16
Смішно... Судді себе готові люструвати... А може кращий показник вашої неупередженості в прийнятті рішень - буде ваша декларація не тільки про доходи , а і про витрати, про майно не на бабу Ганю записане , а те чим конкретно користуєтесь . Про сімейні династії суддя мама , а син адвокат / Веремчуки/ , чи не відноситься це до питань етики і т. д.... і таких питань багато - коли є просто " закази" і суд виступає як в тій примовці : закон як дишло , як повернуть - так і вийшло... Іншими словами - думаю всі , хто хоч раз стикався з нашою судовою системою - розуміє всю примарність " справедливих " рішень.....
шо... Показати IP 15 Грудня 2014 23:22
Шкода людей які "Ці Чесні Честі " ,що розміщені на фото слухають .., а коли стикнетись з цими "Чесними Суддями" на Волині а тоді вони обдируть до нитки будь кого..! Ще і винуватими зроблять.., бачете як підлинько проповідує.." зібравби велику залу..,давби виговоритись ..., і усіх би цілу країну посадив би..! А чого тільки ці (мама і синочки) Веремчуки , а Т.М.,і П.Т. Філюки..і т.п..!
Хлоп Показати IP 15 Грудня 2014 23:37
Але ж якщо мама журналiст i дiти журналicти, то питань етики нема: друга найстарiша професiя завжди була найетичнiшою навiть у порiвняннi iз першою!
АК 47 Показати IP 16 Грудня 2014 07:33
Що б не писаєли, а непідкупність сьогодні коштує дорого!!! Таким чином - для чого і для кого цей порожняк з люстрацією.....
читач Показати IP 16 Грудня 2014 08:27
люструвати потрібно не за те що працював при янику.....а йти до суддів і нехай пояснять де взяли такі розкішні маєтки..і якщо не пояснить то нехай держава відбирає...оце буде реальна люстрація...а інше то фігня...
віто Показати IP 16 Грудня 2014 10:54
Петро Філюк-головна перешкода для очищення судової влади на Волині.
999 Показати IP 16 Грудня 2014 13:21
Панове судді !!! Погодьтесь з тим, що ви всі зіпсовані. Ви всі повинні піти з суддівської роботи. Жодний з вас не зможе бути повноцінним прокурором чи повноцінним адвокатом. Не зможе бути навіть повноцінним дільничним. Не удавайте, що ви можете принести якусь цінність суспільству. Єдине добре з вашого боку - це явка з повинною і зізнання про всі ваші і ваших колег злочини. ВСІ ви повинні добровільно піти на цивільні роботи: орати і сіяти, стругати і носити, стояти на базарі. Доживіть рештку свого життя чесно, що не довго смажитись в пеклі і щоб як менше ваших нащадків відповідали за ваші гріхи і злочини.
кот пел и писал до 999 Показати IP 16 Грудня 2014 16:34
http://youtube.com/watch?v=10LnFs0TGgQ
Грищенко Станіслав Показати IP 16 Грудня 2014 16:34
Судді бояться не люстраціі,а того дня коли вони вийдуть на вулицю як прості громадяни а не царі. Щодо слів філюка, я скажу на своій шкурі вже 6 років відчуваю його справедливість на зоні. Коли я на апеляційному засіданні по моій справі заявив, що всі докази є недійсними, царь відповів ну що тут такого і впаяв 9 років,доречі рішення цього вельможи було скасовано касацією. Хоча вподальшому все повторилось із іншим складом. Є одна втішна новина новина, філюк завіз чималу суму у кваліфкомісію,яка розглядала мою заяву,щодо його дій. здоров'я тобі філюк,дочекайся мене вже скоро...........
#Yankee_go_home! Показати IP 16 Грудня 2014 16:55
коментар було видалено
дуся Показати IP 16 Грудня 2014 18:44
я б на місці Філюка не була б така впевнена,щодо суддів апеляційного суду:чого варта та ж Левандовська -Кочура і їй подібні
Yankee go home! Показати IP 16 Грудня 2014 19:00
коментар було видалено
#YankeeGoHome! Показати IP 17 Грудня 2014 02:01
коментар було видалено
Апеляційний суд Воли Показати IP 17 Грудня 2014 10:03
Повідомляємо, що відповідно до вимог частини 9 статті 5 Закону України «Про очищення влади» інформація про початок проходження перевірки особою та копії її заяви та декларації (крім відомостей, що віднесені законом до інформації з обмеженим доступом) розміщуються протягом трьох днів після одержання заяви на офіційному веб-сайті органу, до повноважень якого належить звільнення з посади особи, стосовно якої здійснюється перевірка. З інформацією щодо проходження перевірки суддями та особами, які претендують на зайняття посад, можна ознайомитись за посиланням http://vla.court.gov.ua/sud0390/19/.
юрист Показати IP 17 Грудня 2014 17:29
Я звертаюсь до дусі і їй подібних писак. Таких людей як Філюк, Завидовська-Марчук та Фідря ще пошукати і ВАМ всім до них ще дуже далеко як і в інтелектуальному, розумовому, та і у всіх позитивних людських якостей разом взятих. Говорити добре позвільняти всіх, а кого набрати молодь зелену, яка не петрая не хр....., о то тоді рішення будуть. І я вам не позаздрю попасти до таких чесних. Завдяки Філюку наш суд один з перших у Україні посідає місце по вирішенню проблем в судових справах. Завидовська-Марчук фахівець в цивільних справах і кожен майбутній суддя та що там суддя пересічний юрист хотівби, щоб дана людина поділилась досвідом. Фідря взагалі один з заступників з цілої україни, який їздить тролейбусом, так що він точно не боїться вийти до людей. А взагалі Вам всім хочу порекомендувати перш ніж когось засуджувати почніть з себе і свого оточення не думає що там все так добре. Миру НАМ всім.
Спостерігач Показати IP 20 Грудня 2014 20:52
Щодо їзди суддів громадським транспортом у Луцьку, то, на мою думку, тут таким яскравим хрестоматійним прикладом може бути в першу чергу якраз колишній голова господарського суду Волинської області Кравчук Віктор Оксентійович. Раджу суддям (та і всім вітчизняним високопосадовцям) ознайомитися для власного загального розвитку із ледь не унікальним сучасним прикладом альтруїстичного чиновницького стилю життя президента Уругваю Хосе Мухіки. Добре, за офіційною статистикою апеляційний суд Волинської області дійсно входить в трійку лідерів за кількістю не скасованих і незмінених судом касаційної інстанції судових рішень. Але це, напевне, свідчить лише про відносно невеличкий порядок у в цілому давно вже аморфній судовій гілці вітчизняної влади. Давно відомо, що безкарність породжує вседозволеність. Одним із важливих тез революції була втома від суддівського свавілля. Так, суддя представник влади, вирішуючи різноманітні спори, дуже часто виносить судове рішення, яке життя людини може, образно кажучи, поділити на дві половини – до і після такої події. Тоді слід подивитися на практику притягнення судді до юридичної відповідальності по-українськи. Щодо дисциплінарної відповідальності судді. Скільки скарг щороку надходить до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України? А який результат… Вдумайтеся, адже за 2013 рік лише щодо 23-х (!) суддів було застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді догани. З цих 23-х догану отримав лише 1 (!) суддя суду апеляційної інстанції. За 2014 рік динаміка притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності ще «краще»: лише щодо 13 суддів застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді догани, але з них немає жодного судді будь-якого апеляційного суду. Востаннє, до речі, догану оголошували на засіданні лише у квітні (!) цього року Та і що суддям та догана, коли всі судді на рівні апеляційної інстанції призначені на посаду безстроково. Повний склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів України тривалий час не утворювався. Випадково чи навмисно? Автор на істину не претендує. Але положення частини 4 статті 87 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» викликають у мене підозри щодо великої ролі людського фактора у таких причинах. Відповідно до даної норми, дисциплінарне стягнення до судді застосовується не пізніше шести місяців із дня відкриття Вищою кваліфікаційною комісією суддів України провадження в дисциплінарній справі, але не пізніше року з дня вчинення проступку, без урахування часу тимчасової непрацездатності або перебування судді у відпустці. Що називається, запізніла догана доганою не вважається. Тепер щодо кримінальної відповідальності щодо судді. Якщо Ви добилися розпочатого досудового розслідування щодо судді за статтею 375 Кримінального кодексу України (постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови), то я знімаю перед Вами свого капелюха. Бо, як на мене, сам факт внесення заяви про вчинене кримінальне правопорушення щодо судді в Україні до Єдиного реєстру досудових розслідувань – це вже справжнє досягнення. Але не варто поспішати відкривати шампанське. Адже події, швидше за все, підуть ось за таким сценарієм: 1) слідчий закриває кримінальне провадження, наприклад, у зв’язку з встановленою відсутністю в діянні судді складу кримінального правопорушення; 2) потерпілий подає скаргу на таку постанову про закриття кримінального провадження слідчому судді місцевого суду; 3) слідчий суддя, керуючись «етичним» принципом судді кругової поруки, відмовляє в задоволенні скарги; 4) потерпілий подає апеляційну скаргу до вищестоячого (апеляційного) суду; 5) суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу потерпілого без задоволення, а ухвалу слідчого судді – без змін. Все – фініта ля комедія. Адже відповідно до частини 4 статті 424 Кримінального процесуального кодексу України, ухвала слідчого судді після її перегляду в апеляційному порядку, а також ухвала суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги на таку ухвалу оскарженню в касаційному порядку не підлягають. Тобто, перевірка навіть апріорі незаконної постанови слідчого про закриття кримінального провадження щодо судді замикається виключно на рівні судів відповідного регіону, де підозрюваному чи обвинуваченому судді, так би мовити, «вирішити» чи «закрити» питання щодо себе і легше, і дешевше. І Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ чи Верховний Суд України, в свою чергу, тут потерпілому вже нічим не допоможуть. Хіба що включать колись такі судові рішення до своїх оглядових листів як хрестоматійний приклад того, як судити не можна. Враховуючи, як рідко Європейський суд з прав людини вважає заяву прийнятною для її подальшого розгляду, можливість притягнути суддю до кримінальної відповідальності в Україні за статтею 375 Кримінального кодексу України можна запити холодною водою. Кількість вироків в Єдиному державному реєстрі судових рішень про притягнення судді до кримінальної відповідальності і до покарання за вищезазначеною статтею можна порахувати на пальцях максимум двох рук. Цікавим окремим моментом є покарання за такий злочин. Так, вчинення злочину за частиною 1 статті 375 Кримінального кодексу України передбачає покарання штрафом від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. А відповідно до частини 2 такої статті, ті самі дії, які призвели до засудження невинної у вчиненні кримінального правопорушення особи, або вчинені за попередньою змовою групою осіб, або такі, що спричинили інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Але чи реально посадити суддю у в’язницю якщо обвинувальний акт слідчого таки буде переданий до суду? Лише в двох-трьох випадках засудженому судді призначали реальний строк відбування покарання у вигляді позбавлення волі чи обмеження волі за частиною 1 статті 375 Кримінального кодексу України. В переважній більшості суди першої інстанції звільняли засуджених від відбування покарання з випробуванням (давали умовне, кажучи по-народному). А таке звільнення згідно частини 1 статті 75 Кримінального кодексу України допускається якщо покарання передбачає позбавлення волі на строк не більше п'яти років. А вирок суду першої інстанції щодо засудження судді до позбавлення волі в тому числі і за частиною 2 статті 375 Кримінального кодексу України автору вдалося побачити у реєстрі лише одного разу. Долю проглянутих вироків судів щодо суддів на предмет їх скасування чи зміни в апеляційному чи касаційному порядку автор не перевіряв. Але тенденція, на мій погляд, така, перспектива побачити корумпованого і злочинного суддю за гратами все ж таки є туманною. Далеко йти не треба. Судді Ківерцівського районного суду Волинської області Підгорний і Поліщук були взяті на гарячому під час отримання хабара (зараз це правовою мовою прийнято називати неправомірною вигодою). А який результат – слідство і судовий процес спущено на гальмах. Так, ці судді не судять, але із займаної посади вони не звільнені, на офіційному веб-порталі судової влади України (http://kiv.vl.court.gov.ua/sud0305/judges/20/) ще суддями рахуються. Чималий суддівський посадовий оклад вони, швидше за все, отримують, і (я не маю жодного сумніву) в майбутньому отримають чималу суддівську пенсію та різноманітний пакет пільг. Як наша країна з цим бореться? Поки що, на мій погляд, не дуже ефективно. Перелік судових рішень, за одноособове чи колегіальне прийняття якого суддя суду загальної юрисдикції підлягає перевірці згідно Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», є вкрай вузьким, вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. А нещодавно Голова Тимчасової спеціальної комісії комісія з перевірки суддів судів загальної юрисдикції скаржився журналістам на неможливість взагалі провести засідання комісії через відсутність кворуму та на те, що частина складу досі не призначена. Наразі комісія має в своєму складі сім членів, при необхідній мінімальній дев’яти кількості членів. Положення Закону України «Про очищення влади» матиме своїм наслідком породження так званих номінальних (декларативних, таких що лише за документами) власників суддівського майна. Скільки люстрованих чиновників на сьогодні? За даними Єдиного державного реєстру осіб, щодо яких застосовано положення Закону України «Про очищення влади» (http://lustration.minjust.gov.ua/register) на всю Україну таких лише 374 (!). Чи багато з них суддів? Ризикну припустити, що ні. А деяким суддям ще вистачає нахабства оскаржити до суду застосування щодо них люстраційних заходів. І я не здивуюся, якщо суд поновить звільненого внаслідок люстрації суддю на колишній посаді і присудить на його користь з державного бюджету України середній заробіток за час вимушеного прогулу. Так би мовити, ворон ворону око не виклює чи щось в такому руслі. Що ж, жити в країні, в якій немає надії на справедливий суд, на мій погляд, дійсно страшно. Що робити з цим? Чекати коли якийсь доведений до відчаю суддівським свавіллям громадянин виміняє в зоні антитерористичної операції за пляшку горілки автомат Калашнікова (за чутками там такий обмін є нормальним) і висадить обійму набоїв в суддю? Чекати коли вся зброя, яка наразі є на руках у звичайних людей (а за чутками її дуже багато), буде спрямована допомогти очистити владу від корумпованих суддів дуже радикальним способом а-ля «по-китайськи»? А може суддям слід задуматись і не чекати поки чашу людського терпіння переповнить крапля? А може деяким суддям заради збереження власної честі (якщо така ще лишилася) слід негайно подати у відставку? Якось видатний англо-американський письменник Томас Пейн сказав, що коли всі інші права зневажені, то право на повстання залишається безспірним. Цей постулат, як показав час, в Україні працює досить непогано. Зволікання з виправленням ситуації, що склалася, з боку самих суддів може призвести до того, що точка неповернення ними самими скоро буде пройдена. Невже суддям не здається, що народ в якості арбітра виписав у цьому році усім суддям жовту картку? Але, схоже, що судді й далі продовжують якщо не фолити, то вже точно грати на грані фолу. Незабаром народ може відреагувати на черговий фол суддів свистом у свисток і демонстрацією ще однієї картки, але цього разу вже червоної. І тут червоний колір картки вже може мати під собою певний символізм. Відповідні асоціації з кольором напрошуються, мабуть, в кожного свої. Проблема, як на мене, також і в тому, що для багатьох українців гроші не пахнуть, мета виправдовує засоби і в присутності в пересічного українця високої гнучкості мислення. А попит на хабар обов’язково породить і пропозицію такого хабара. Українці, перестаньмо вже нарешті бути п’ятою колоною для нашої країни! Я вважаю, що очищувати владу потрібно, в першу чергу, очищуючи свою правову та громадянську свідомість. І пора б вже результати революції у власній свідомості поступово переносити в реальність. Бо так і залишимося країною з декларативними реформами і країною, з якої дуже довго сміятиметься решта усього цивілізованого світу.
ДАртаньян Показати IP 2 Січня 2015 12:49
Шановні дописувачі!Перед тим,як щось писати, я радив би Вам піти до суду і день посидіти в судових засіданнях.Після цього можете писати....
Спостерігач Показати IP 3 Січня 2015 17:10
Вельмишановний ДАртаньяне! Оскільки схоже на те, що Ви у своєму коментарі даєте пораду усім особам, що залишили свої коментарі на даній сторінці, я вважаю, що Ваша порада стосується також і мене особисто. Хоча не можу не зазначити, що з етичної точки зору давати пораду людині, яка Вас про неї апріорі, нібито, не просила, в цивілізованому світі вважається моветоном. Втім, в нашій країні яка-неяка, але все ж таки наявна свобода слова, думки і поглядів. Автор цього коментаря в своєму житті вже встиг витратити свого часу на те, щоб, як Ви кажете, «посидіти в судових засіданнях». І знаєте, але посидіти вдавалось далеко не завжди в якості слухача і не завжди лише в судах першої інстанції. І такого витраченого часу в загальній кількості вже назбиралося в мене більше ніж на одну повну добу. Я, на жаль, поки що є необізнаним щодо наявності та величини досвіду інших авторів коментарів на даній сторінці на предмет, так би мовити, «посидіти в судових засіданнях». Але якщо у Вас раптом виникли якісь сумніви відносно того, чи маю саме я право щось тут писати, то права такого згідно Ваших критеріїв я, схоже, вже давно встиг набути. А якщо у Вас виникнуть бодай найменші сумніви в обставині усвідомлення мною того, що я писав тут, то знайте, що писав я те, що думав, і при цьому однозначно думав про те, що писав. Це Вам каже людина, яка жодним чином не обмежена у своїй дієздатності, повністю усвідомлює значення своїх дій і при цьому може вільно керувати ними. Попри Вашу передчасну, як на мене, і критичну власну точку зору щодо наявності у когось морального права коментувати тут вітчизняне судочинство та процеси, що його стосуються, я все ж вітаю Вас з Новим роком та наступаючими різдвяними святами, а також бажаю Вам мудрості та всіх благ!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus