USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

На Волині міркують, як відстріляти кабанів у заповідниках

2 Грудня 2014 15:31
Аби довести популяцію диких кабанів до мінімуму необхідно відстріляти більше півтори тисячі тварин, а ліцензій видано всього трохи більше 400.

Нагадаємо, в області розробляють план заходів щодо боротьби з африканською чумою свиней. Зокрема, пропонують влаштувати 20-кілометрову буферну зону на україно-білоруському кордоні, яка була б вільна від поголів’я свиней у господарствах всіх форм власності.

Про це йшлося під час засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при облдержадміністрації сьогодні, 2 грудня.

Заступник начальника обласного управління лісомисливського господарства Сергій Шеремета повідомив, що на Волині - близько 3,5 тисяч диких кабанів. Оптимальна кількість для області – 2650, а мінімальна – 1847. В урядовому дорученні йдеться, аби на Волині довели поголів’я диких кабанів до мінімуму, а для цього треба відстріляти 1600 голів. Ліцензій цьогоріч видано лише 422, з них вже 75 відстріляли.

Щоправда, каже Сергій Шеремета, в урядовому дорученні щодо зменшення популяції диких кабанів, написаний термін «вжити заходів», а ось яких саме – невідомо. Тим часом на Волині цікавляться, яким чином можна відстріляти диких кабанів на території заповідного фонду. Адже відстріл тварин в заповідниках та національних парках заборонений законодавством.

Аби не порушувати законодавство начальник обласної Держекоінспекції Олександр Ткачук пропонував не проводити відстріл в заповідниках.

«Навіщо порушувати закон, якщо немає випадків захворювання на африканську чуму свиней? В разі виявлення – тоді…», - зауважив він.

Та присутні під час засідання комісії зазначили, що коли хвороба прийде на Волинь – буде пізно, тоді постраждають і лісомисливські господарства, і особисті, де вирощують домашніх свиней.

Однак начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Самосик запропонував вихід з ситуації щодо відстрілу диких кабанів в заповідниках. Оскільки, згідно з законодавством, є положення про діагностичний вибірковий відстріл тварин на території земель заповідного фонду. Для цього власникам угідь, які там розташовані, потрібно подати відповідне клопотання і ліміти в управління екології облдержадміністрації. Якщо в зразках, взятих на аналіз після вибіркового відстрілу, будуть виявлені збудники хвороби, то ситуація в заповідниках належатиме до компетенції ветслужби.

До слова, для тих господарств, які цьогоріч не мають лімітів відстрілу, в таких випадках передбачено, що відстріл здійснюватимуть за рахунок лімітів наступного року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
економіст Показати IP 2 Грудня 2014 15:55
а ви по селах біля лісів про це розкажіть, вони їх швидко оприходують.
Anonymous Показати IP 2 Грудня 2014 16:21
Ви селянину розкажіть - не будеш тримати свині - бо ми так рішили.... Вила не забаряться!
Анонім Показати IP 2 Грудня 2014 17:21
та їх вже давно там відстрілюють (і не тільки кабанів) браконьєри в особі прокурорів, ментів,сбу-шників і ін. "крутеликів"
ппппппп Показати IP 2 Грудня 2014 18:14
да це проблему знайшли трохи більше 400 ліцензій видано за то більше 800 без ліцензій і не на кабана
Петро Показати IP 2 Грудня 2014 20:21
Жах, та вас потрібно відстрілювати, а не свиней
лучанин Показати IP 2 Грудня 2014 23:06
Ага.. ліс крадуть а кабани винні ))))))))))))) ще ніколи на Волині не спостерігав такого масового пи*діння лісу.. Як тільки звечоріє так і розтягуть фурами і взагалі..чим тільки можна..
месний до лучанин Показати IP 3 Грудня 2014 09:02
чого не визвав міліцію нібось як сам крав забув!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
морозюк Показати IP 3 Грудня 2014 00:32
убей эколога - спаси природу...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus