USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.40
  • PLN 9.75 9.97

На Волині порушують правила агітації

6 Жовтня 2014 14:34
Чимало випадків порушень правил агітації зареєстрували серед великої кількості політичної реклами та друкованих матеріалів на Волині. Найчастіше не вказуються дані передбачені законом щодо замовника й виконавця робіт та тиражу, політична реклама розміщується в місцях заборонених законом, а також поширюється політична реклама, виготовлена ще до відкриття партіями виборчого фонду. Про це інформують у прес-службі Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Відповідно до часини 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України», «друковані матеріали передвиборчої агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб відповідальних за випуск».

Але цієї норми дотримуються не всі учасники виборів. За минулий тиждень спостерігачі ОПОРИ зафіксували кілька таких випадків.

У місті Луцьку (ВО №22) роздають календарі від «Радикальної партії» без інформації про те, хто її виготовив. На календарі зображений лідер партії Олег Ляшко разом з жінкою і з коровою. Також тут зазначені назва партії та її логотип.



Також у обласному центрі Волинської області розміщені сіті-лайти політичної партії «Опозиційний блок», на яких зазначений слоган «Мир. Стабільність. Відродження». На цій політичній рекламі не зазначено вихідних даних щодо замовника та тиражу.



Порушують цю норму і кандидати-мажоритарники в 22 окрузі. Так, на агітаційних наметах кандидатів в депутати Ігоря Лапіна та Анатолія Грицюка розміщені банери з їх зображеннями та іменами, але даних про те, хто і на чиє замовлення їх виготовляв немає.



При в’їзді у місто Володимир-Волинський (ВО №19) на вулиці Луцькій на агітаційному білборді кандидата в народні депутати України Сергія Дзеніка немає вихідних даних.



Таке ж порушення вчинив й інший кандидат в депутати по цьому окрузі - Костянтин Зінкевич. На будинках, де в нього розміщені штаби, кандидат розмістив агітаційні білборди без вихідних даних, зокрема у Нововолинську за адресою вулиця Святого Володимира 5а та у Володимирі-Волинському на вулиці Ковельська, 181.



Іншим типом порушень, до якого часто вдаються суб’єкти виборчого процесу, є розміщення агітації в місцях заборонених законом. Так, згідно з частиною 5 статті 74 закону про вибори забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на підприємствах, установах і організаціях державної і комунальної форми власності. А частина 9 цієї ж статті забороняє ще розміщення політичної реклами на будівлях автобусних та залізничних вокзалів. Натомість партії з кандидатами, як і рекламні фірми, які надають площу для розміщення політичної реклами, дуже часто не звертають на це уваги.

Так, білборд кандидата в депутати по 19 округу Сергія Дзеніка розміщений на будівлі автостанції Володимира-Волинського (вулиця Данила Галицького 14).

В тому ж місті білборди кандидата Віктора Яреми розміщені на будинках державної власності, зокрема на приміщенні Володимир-Волинського міськрайонного центру зайнятості (вулиця Устилузька, 17) та Володимир-Волинського вищого професійного училища (вулиця Данила Галицького, 10).



Третім типом порушення є виготовлення агітаційної продукції не з коштів виборчого фонду. Адже згідно з частиною 6 статті 68 вищезазначеного закону «використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборчої агітації, зокрема, з ініціативи виборців, забороняється».

Наприклад, в поштових скриньках багатоповерхових будинків в спальних районах Луцька на початку жовтня розповсюджувалися газети з агітацією за Об’єднання «Самопоміч». В газеті міститься інформація про те, що партія бере участь у виборах та вказані кандидати в депутати з першої десятки виборчого списку. Видавцем цієї газети значиться ГО «Об’єднання «Самопоміч». І хоча датою виходу газети вказано 21 вересня, а партія зареєстрована в ЦВК лише 25 вересня, однак, розповсюджували цю поліграфію вже в перших числах жовтня.



Продовжують цього типу порушення і партії ВО «Батьківщина», «Блок Петра Порошенка» та Ліберальна партія України. За станом на початок жовтня і далі висіли у Ковелі на вулиці Володимирській (ВО №21) рекламні білборди цих політсил, які розмістили ще до реєстрації партій в ЦВК.



Громадська мережа ОПОРА закликає усіх кандидатів та партій уважно вивчати вимоги виборчого законодавства та здійснювати власну агітаційну кампанію відповідно до його вимог. Адже від рівня дотримання суб’єктами виборчого процесу вимог закону залежатиме й оцінка світовою громадськістю якості проведення цих позачергових парламентських виборів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
Сергій Показати IP 6 Жовтня 2014 14:49
я голосую за Батьківщину!
Іванка до Сергій Показати IP 6 Жовтня 2014 23:04
Досить довіряти демагогам, дерибанщикам і брехунам!
Дмитро Показати IP 6 Жовтня 2014 15:11
Я теж за Батьківщину.
Данило до Дмитро Показати IP 6 Жовтня 2014 23:08
Я теж проти "ЖидЮльок"!!!
Микола Показати IP 6 Жовтня 2014 15:11
Єдина чесна і послідовна політсил - СВОБОДА
битий до Микола Показати IP 6 Жовтня 2014 15:44
І я за СВОБОДУ. Ці хоч голосують правильно і не продаються.
Дід Панас до Микола Показати IP 6 Жовтня 2014 21:12
будинки Тягнибока під Києвом для себе та брата, це так, насіння
456 Показати IP 6 Жовтня 2014 15:15
Свободу поливають постійно брудом. Значить бояться.
праця Показати IP 6 Жовтня 2014 15:41
Особливо її порушують Мартиняк Єремеєв Івахів підкупляють виборців грошима!
правокатор до праця Показати IP 6 Жовтня 2014 15:46
Ню, ню... А відпочинком у Буковелі ніхто не підкуплює? Гей, мордератори, де ви? Видаляйте бігом.
Анонім до правокатор Показати IP 6 Жовтня 2014 16:06
Хай завезе у Об"эднанs Емырати може проголосую за Констанкевич
Анонім Показати IP 6 Жовтня 2014 17:03
до коментаторів. а волинь і справді край озер і... дурнів. яка ахінея!?. невже й справді так мало звивин у тих писарчуків? я розумію, штаби мають обпльовувати одних, возносити інших. але ж майте хоч якусь пристойність. не підлаштовуйтесь під тих, хто приїхав десь із якоїсь глуші поліської і світить дурістю як голою ж*п*ю. дайте хоч одненький серйозний аргумент "за" і "проти". а то полішуки, та й годі...
тупий поліщук до Анонім Показати IP 7 Жовтня 2014 06:33
Це ж із кого так розум пре. Дійсно, якщо вже чергувати на волинських сайтах, то можна було б і щось розумніше придумати. Він (вона) ще й повчати береться. Геній без букви "г" і без соломи.
лохотронщик Показати IP 6 Жовтня 2014 21:03
віримо свободі яка розвязала війну і ніс їх крім грабувати народ нічого не знає. віримо бютівським жидюлькам. та слава що не всі дурні що серед сміття знаходять свої срібники. вся ваша віра призводить до збагачення гаманців тих у кого ви вірите. а ви і ваші діти сидять у сраці і повірте реально що цим партійним діячим глибоко плювати на своїх виборців тобто вас.
З Любомля Показати IP 6 Жовтня 2014 21:25
Ми за Зінкевича! Хай помагає йому Бог за те, що він зробив для нас!
з устилуга до З Любомля Показати IP 13 Жовтня 2014 20:49
Ми теж за пана Костянтина!
оля Показати IP 6 Жовтня 2014 21:49
А я голосую за Україну Майбутнього.
лучанин Показати IP 6 Жовтня 2014 22:09
А я за Лапіна, нормальний мужик.... та й розум в голові.
444 Показати IP 6 Жовтня 2014 22:41
Продався твій лапін Єремеєву і Івахіву ! Щоб Івахіву по Ковелю не заважати пішов по Луцьку ! Щей грошикі у них узяв!
лучанин до 444 Показати IP 6 Жовтня 2014 22:48
а и що його за руку зловив чи свідком був? а якщо ні то нєфіг тут всяку єрунду писати.
444 до лучанин Показати IP 6 Жовтня 2014 23:32
Ти у Лапіна запитай чому він у Ковелі не пішов?
лучанин до 444 Показати IP 6 Жовтня 2014 23:35
а ти напевно запитав, і він тобі так і відповів. Брехлива ти морда.
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2014 07:17
Хоть не голосуйте за Рицка , дуже підла людина
ПАТРІОТ до Анонім Показати IP 7 Жовтня 2014 13:48
Рицко наш кандидат
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2014 07:19
В Лапіна тато був суддею корумпованим дуже, цей теж в ній замішаний

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus