USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.85 9.95

На скільки Романюк одним договором «обібрав» міський бюджет

11 Листопада 2015 13:43
Вищий адміністративний суд України кінцево вирішив справу щодо законності прийняття рішення про оренду землі на Завокзальному (Варшавському) ринку Луцька.

Про це повідомив депутат міської ради 6-го скликання Андрій Осіпов.

Як ідеться в повідомленні, суд вирішив, що міський голова Микола Романюк і депутат Євгеній Ткачук порушили вимоги закону і віддали землю на Варшавському ринку протиправно, таким чином завдали величезних втрат для бюджету Луцька - близько 30 000 000 гривень щороку.

Нагадаємо, що 5 травня 2011 року Луцька міська рада мінімальною кількістю голосів у таємному режимі ухвалила рішення про передання високорентабельної комерційної земельної ділянки на Завокзальному ринку в користь Волинської облспоживспілки. Оренду було надано на 22 роки.

При цьому для Волинської ОСС було визначено орендну плату в розмірі 3,62 гривні за метр квадратний. Загально відомо, що ця ж земля одразу здається в оренду як торгові площі для підприємців за ціною від 60 гривень і більше за метр квадратний. Ось така суперприбутковість на посередництві між міським бюджетом і підприємцями. Усі ці гроші замість міських потреб спрямовуються у приватну кишеню.

Уже 6 травня 2011 року Луцький міський голова Микола Романюк та голова правління Волинської обласної спілки споживчих товариств Марта Кандиба підписали угоду про продовження договору оренди землі облспоживспілці.

Годі говорити, що в такий ситуації підприємці перетворюються на багаторічних заручників ситуації. Волинська облспоживспілка (яка давно вже є приватною бізнес-структурою) в односторонньому порядку нав’язує умови договорів, виживає неугодних і надміру активних, збільшує оренду, тощо. І підприємці змушені терпіти, бо в такі скрутні часи кожен тримається за можливість заробити гроші для своєї сім’ї.

Ще у квітні 2011 року депутат Андрій Осіпов вносив пропозицію утворити комунальний ринок із включенням до органів управління представників підприємців. Перевагами такої форми управління є контрольованість грошових надходжень, захист прав підприємців і забезпечення конкурентних умов в договорах, усунення “прокладок” між підприємцями і міською радою, спрямування значних коштів до місцевого бюджету.

Як повідомляє Андрій Осіпов, саме ідея комунального ринку успішно реалізована на Калинівському ринку в Чернівцях. Це комунальне підприємство допомагає громаді Чернівців будувати школи і дороги, позичає до бюджету гроші для виплати бюджетникам. А самі підприємці впевнені, що зможуть захистити свої інтереси прийшовши до міської ради. Оскільки очевидно, що з комунальним підприємством і міською радою переговори вести набагато легше ніж з облспоживспілкою.

«Зрозуміло, що ця ідея дуже не сподобалась Волинській облспоживспілці. За допомогою ЗМІ авторів та прихильників цієї ідеї почали дискредитувати, звинувачувати у всіх гріхах, поширювати відверту брехню. Саму пропозицію головуючий на сесії Романюк навіть не поставив на голосування, що є не лише порушенням норм закону, а й нехтуванням нормами моралі та службової етики», - заявляє Андрій Осіпов.

З його слів, після тривалих протистоянь, шляхом маніпуляцій із боку Миколи Романюка і Євгенія Ткачука, це питання було поставлено на голосування в таємному режимі. Це було зроблено всупереч вимогам закону і в порушення прямої заборони суду. Ще однією особливістю цього рішення є те, що жоден депутат Луцької міської ради не захотів публічно зізнатись у тому, що голосував у підтримку цього рішення.

Таке рішення ради є явно економічно збитковим і завдає втрат для бюджету Луцька щороку в розмірі близько 30 000 000,00 гривень. В цілому, за 22 роки ця сума сягне понад 700 мільйонів гривень, - заявляє депутат.

До слова, торік депутати Луцькради прийняли рішення про розірвання договору з орендарем – облспоживспілкою щодо «Завокзального» ринку. Втім, під час сесійного засідання прийшли з мітингами люди й «змусили» обранців громади скасувати своє рішення, щоб облспоживспілка й надалі керувала ринком.

ЧИТАТИ ЩЕ: З'ЯСОВУЮТЬ, ХТО ПІДТРИМУВАВ ПЕРЕДАЧУ ЗЕМЛІ В ОРЕНДУ ОБЛСПОЖИВСПІЛЦІ

Починаючи з червня 2011-ого гоку справа за позовом Андрія Осіпова до Луцького міського голови Миколи Романюка про визнання дій протиправними розглядалась в судах.

Луцький міськрайонний суд відмовив навіть відкривати провадження у справі. Так само вчинив і апеляційний суд. Тож лише після ухвали Вищого адміністративного суду справу почав розглядати Луцький міськрайонний суд, який, недовго вагаючись, у позові відмовив. Натомість у березні 2015 року Львіський апеляційний адмінстративний суд задовольнив позов Андрія Осіпова і визнав дії Миколи Романюка незаконними.

Микола Романюк та Волинська облспоживспілка оскаржили це рішення до Вищого адміністративного суду України. Нещодавно стало відомо, що касаційний суд ухвалою від 15.10.2015 року відхилив скарги. Отже, в цьому спорі поставлена крапка. Кінцево встановлено, що Луцький міський голова Микола Романюк діяв протизаконно. Отже, це означає, що земля передана в довготривалу оренду облспоживспілці також протиправно.

Отож, описаний випадок є переконливим доказом, що навіть одна людина, яка має сміливість, наполегливість та знання може відстояти законність. Ця справа продовжувалась майже 5 років. І в цьому протистоянні проти влади і великих бізнес-структур переміг звичайний депутат міської ради, і, швидше за все, ця перемога не буде марною.

Як зазначає Андрій Осіпов, далі варто поставити питання щонайменше про відшкодування Миколою Романюком завданої місту шкоди, хоча варто було б наполягати й на кримінальній відповідальності.

«Цілком очевидно, що надалі слово має бути за прокурором, який за принципами професійної честі та обов’язку правоохоронця мав би подати позов в інтересах лучан про розірвання кабального договору оренди та повернення земельної ділянки в користування міста. Також варто було б поставити питання про відшкодування Миколою Романюком завданої шкоди в розмірі понад 150 мільйонів гривень. Годі говорити, що після подібних дій мала б настати і кримінальна відповідальність», - зазначає він.

Але, як не прикро, прикриття влади дозволяє найвищим посадовцям Луцька не боятись відповідальності.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Лучанин Показати IP 11 Листопада 2015 13:58
Та Романюк з виду тіпа не риба, не мясо. А сам де треба то добряче заробляє. І щоб всі думали, що він такий пухнастий. Хватить вже людей дурити
Анонім Показати IP 11 Листопада 2015 15:17
коли вже нарешті цей піар оснований на критиці опонентів закінчиться.
Анонім Показати IP 11 Листопада 2015 15:27
Це комуністична спадщина,ЇЇ треба перейменувати...
Реаліст Показати IP 11 Листопада 2015 15:37
Осіпов-молодець,всі ,хто має здатність мислити тверезо,неупереджено,і хоч трохи обізнані з формуванням і використанням міського бюджету, позиції Облспоживспілки щодо ринків,погодяться з тим ,що рішення по оренді землі ,як під Центральним ,і ,особливо під Завокзальним ринками-величезна шкода місту-до30млн.грн щороку(про які згадував Осіпов)треба додати близько 20млн.грн(по Центральному ринку).Міська влада,голова та депутати,які голосували за ці злочинні договори,повинні заперечити наведене вище або відповісти за свої дії(зумисні чи від незнання) Проста пропозиція-призначити комплексну перевірку ринків за участю справді незалежних експертів,та представників обох позицій-а)передачі ринків в комунальну власність,б)оренди землі Облспоживспілкою.Рішення за міською владою-відмова,прикриття її нібито втручанням в діяльність суб*єкта господарювання(Облспоживспілки) чи ін.покаже-яка насправді у нас міська влада.
1111 Показати IP 11 Листопада 2015 16:19
Цікаво чи факт визнання дій Романюка незаконними оприлюднювався б якби він не потрапив в другий тур виборів
до реаліста Показати IP 11 Листопада 2015 16:30
хто тепер осіпов.ким він був?
рекс Показати IP 11 Листопада 2015 17:07
Місто обікрали однозначно.А скільки всього ще ми не знаємо. За гроші голосували.Ціна питання 50 баксів на депутатське рило. Звідки й взялися котеджі та джипи.
до реаліста Показати IP 11 Листопада 2015 17:21
Скажіть а ви знаєте скільки є приватних ринків в місті Луцьку майже 20 то поцікавтесь в Осіпова скільки ж отримує міський бюджет від всіх інших ринків а скільки платить обспоживспілка.А ще нехай скаже Осіпов скільки ж платить Універмаг в міський бюджет за землю під універмагом і пі д готельним комплексом Залєскі.Зразу видно що це наїзд на РоманюкаМ. І не треба хвалити Осіпова що він неупереджено мислить.Він спить і бачить як рейдерським захватом захватити ринок.В депутати не пройшов вже навіть Палиця і той в свої списки не включив.
Реаліст до до реаліста Показати IP 11 Листопада 2015 19:42
По-перше,я дуже добре обізнаний з діяльністю ринків м.Луцька,тим більше тих,до яких має відношення Облспоживспілка,і особливо-скільки вона платить,тому мені не потрібні консультації Осіпова,з яким я взагалі не знайомий.По-друге,ці питання я піднімаю на різних рівнях з 2007року.По-третє,якщо хтось вважає це *наїздом* на чинного міського голову,нехай разом з ним прочитає уважно мою просту пропозицію в коментарі і пристане на неї,це дасть змогу розставити все на свої місця.По-четверте,мені не цікаві сни Осіпова.Дякую.
до реаліста Показати IP 11 Листопада 2015 17:54
Скажіть а ви знаєте скільки є приватних ринків в місті Луцьку майже 20 то поцікавтесь в Осіпова скільки ж отримує міський бюджет від всіх інших ринків а скільки платить обспоживспілка.А ще нехай скаже Осіпов скільки ж платить Універмаг в міський бюджет за землю під універмагом і пі д готельним комплексом Залєскі.Зразу видно що це наїзд на РоманюкаМ. І не треба хвалити Осіпова що він неупереджено мислить.Він спить і бачить як рейдерським захватом захватити ринок.В депутати не пройшов вже навіть Палиця і той в свої списки не включив.
до реаліста Показати IP 11 Листопада 2015 18:06
В мене пропозиція давайте Універмаг заберем в комунальну власність В Палиці є мільярди хай міський бюджет отримує кошти він всеодно в бюджет нічого не платить
лучанин Показати IP 11 Листопада 2015 19:47
Взагплі,нах.я потрібна ця облспоживспілка?Від неї взагалі ніякої користі місто немає.Податки повинні напряму йти в міський бюджет.
28 Показати IP 11 Листопада 2015 20:11
Романюк працює на свою кишеню. Його подільники Була та Козюра пропхались у депутати, залишилось обрати мером романюка на 2 термін і вони додерибанять те, що залишилось. Луцьку потрібні нові молоді обличчя, а не старорежимні партократи-дерибанщики.
Просто я до 28 Показати IP 19 Листопада 2015 10:56
ЯКЩО ВАМ ШАНОВНИЙ ПОТРІБНІ ОБЛИЧЧЯ ...НОВІ....ТО ЗНАЙДІТЬ ЇХ СОБІ... А ЛУЦЬКУ І ЛУЧАНАМ ПОТРІБЕН ГРАМОТНИЙ ГОСПОДАР!! А КРАСТИ БУДУТЬ ВСІ ОДНОЗНАЧНО!АЛЕ ВСЬОМУ Є МІРА... А ОБЛИЧЧЯ НАМ НЕ ПОТРІБНІ!
Зайчик до Просто я Показати IP 22 Листопада 2015 21:03
Господар-господар...Ото нагосподарював,буратіну набудував.Що ще?Факти.
Олег Показати IP 11 Листопада 2015 21:16
Осіпов молодець!!!!! Так тримати. Романюк і Горгут хай сказяться. Скоро за ними прийдет прокурор
Віктор до Олег Показати IP 11 Листопада 2015 23:25
Так Осіпов молодець як би усі так працювали булоб супер а Осіпову краще залишатися самим собою та бути людиною рухатися вперед та розвиватися час бистро летить скоро знову вибори час іде швидко.
Людмила Показати IP 14 Листопада 2015 09:50
Андрію, сказати ДЯКУЮ, це нічого не сказати! Романюк повинен сидіти років з 15, не менше. Отож, в найближчому майбутньому будуть позачергові вибори міського голови. Це вже ФАКТ! Не дамо злодюзі ще 5 років нас обкрадати. До речі, на допиті у кримінальному провадженні відносно Романюка за фактами зловживання службовим становищем, Кривицький показав, що Ромнаюк є нікчема, яка довела місто до 50 сходинки в рейтингу міст України .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus