USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Онищенко розповів, як Порошенко у Ахметова компанію забирав

30 Січня 2017 23:31
Нардеп-втікач Олександр Онищенко розповів, як отримав від президента пост міністра для свого юриста за $ 6 млн. І як йому поставили завдання відібрати нафтогазовий бізнес.

Про це йдеться в розслідування видання «Країна».

Завдання від президента

"В кінці осені 2014-го року Петро Порошенко покликав мене до себе і попросив знайти на посаду міністра екології та природних ресурсів надійного юриста", - починає свою розповідь Онищенко. Зі слів Порошенка, наявність юридичного досвіду стало головною вимогою президента до майбутнього міністра.

Все тому, що перед призначенцем відразу поставлене чітке завдання - повернути президенту компанію "Нафтогазвидобування". Це найбільший приватний оператор на ринку вуглеводневої промислу з щорічними доходами до $ 1 млрд.

"Золота свердловина, яку відібрали у Порошенка. Ця компанія належала Миколі Рудьковському і Нестору Шуфричу, коли вона ще нічого не здобувала. Порошенко був у них одним з партнерів, вони його видурили, почали бурити свердловини і розширюватися, знайшли феноменальні поклади. В 2012 році Нестор Шуфрич і Микола Рудьковський дуже вдало продали цю компанію Рінату Ахметову, зберігши за собою частину акціонерних прав", - розповідає Онищенко.

З його слів, Порошенко не спускав очей з "Нафтогазовидобування", навіть після того, як головним бенефіціаром став Рінат Ахметов.

"Як тільки Петро Олексійович отримав владу, то відразу ж поставив за мету повернути золоту жилу будь-яким способом", - говорить Онищенко.

Це ж завдання, як пріоритетне, поставили новому міністру-юристу під час співбесіди.

"Більше від нього толком нічого й не було потрібно. Головне, що просив Порошенко - створити компанії ліцензійні проблеми, натиснути і приготувати Ахметова до переговорів в правильному дусі", - говорить Онищенко.

У коментарі "Стране" Ігор Шевченко не спростовує інтерес Порошенко до "Нафтогазвидобування", проте інакше трактує питання - хто, як і чому ставив перед ним завдання.

"Президент мені просто сказав, що потрібно максимально сприяти поверненню вкрадених родовищ. Іншими словами, скасовувати через суд або іншим легітимним шляхом спецдозволу на видобуток, отримані з порушеннями закону або через якісь схеми", - говорить екс-міністр.

І уточнює, що одна така гучна справа компанії "Голден Деррік" вже знаходилося в суді.

"Я взяв його на особистий контроль. Точніше по цій компанії в суді вже було кілька справ з приводу 22 родовищ. Цю компанію пов'язували зі Едуардом Ставицьким (міністр часів Януковича). Справи програні в першій інстанції. Коли я особисто взявся за організацію юридичної роботи, ми справи виграли в апеляції і касації.

Таким чином судом скасовано спецдозволи на видобуток на 22 родовища. Для ініціації інших подібних справ потрібно було провести перевірку законності видачі спецдозволів по іншим компаніям. У списку компаній, які ми планували перевірити, була і компанія "Нафтогазвидобування", а також низка інших компаній, які отримували спецдозволу на видобуток в останні роки. Особливо за часів правління Януковича, як на посаді президента, так і прем'єр-міністра", - сказав Шевченко.

Розмін ціною $ 6 млн

На питання "Страни", а чому саме Онищенко став президентським HR-менеджером, який отримав право підшукувати кандидатуру на користь глави держави на посаду міністра, нардеп відповів просто – розмін, ціною в $ 6 млн: "Ви хіба не пам'ятаєте, як мене змусили купити депутатський мандат?".

Історію про те, як Порошенко змусив Онищенко заплатити за "вхід" в Раду на виборах в 2014-му році докладно описана в програмі «Вільна каса БПП» журналіста Дмитра Гнапа.

Зокрема, в сюжеті розповідається про те, як в той період торгували мандатами в Раду, і як президент за посередництва Давида Жванії, примусив Онищенко заплатити за реєстрацію на виборах $ 6 млн.

"Після виборів я прийшов до Порошенка і прямо у нього запитав:" Я ще ніколи не бачив мандат вартістю $ 6 млн. За що я гроші заплатив?, - згадує Онищенко.

Зі слів олігарха, Порошенко тоді подумав і віддав нардепу посаду міністра екології, куди Онищенко повинен був визначити потрібну людину. Через нього олігарх міг би отримати преференції для розвитку свого енергетичного бізнесу. Однак при цьому, за умовою президента, міністр повинен виконати в обов'язковому порядку і завдання по "Нафтогазвидобуванню".

"Шевченко був призначений за квотою ВО «Батьківщина», оскільки всі інші квоти він до того моменту формування уряду вже вичерпав. Ми тоді перші заявили, що посаду продали за $ 6 млн і купував Онищенко. Нам тоді слабо вірили", - розповідає «Стране» депутат від Радикальної партії Андрій Лозовий.

При призначенні і в перші місяці роботи міністра Юлія Тимошенко взагалі уникала коментування цієї теми.

Однак, незабаром після того, як Шевченко звільнили, вона заявила, що за квотами її партії ніяких міністрів не призначалося, і всі ці чутки - "категорична брехня".

Втім, Онищенко каже, що міністр екології був призначений все-таки за квотою "Батьківщини", але партія Ігорем Шевченко не управляла і не впливала на нього.

"Порошенко з усіма торгувався. І квотна тема тоді теж була способом тиску і на БЮТ. Грошей Тимошенко за те, що віддала квоту мені і президенту, не брала, але щось вона у Порошенка попросила натомість. Там були постійні домовленості" , - говорить Онищенко.

Він уточнює, що формуванням уряду в той момент активно займалися довірені люди президента - тоді ще глава Адміністрації президента Борис Ложкін, Сергій Березенко, Ігор Кононенко. В якості підтвердження цієї тези він готовий ділитися подробицями свого листування з цими людьми по темі.

Як Яценюк поламав схему

Щоб досягти поставленої мети і позбавити компанію Ахметова ліцензії, необхідно було призначити керовану людину на посаду голови Державної служби геології і надр. Через деякий час в Кабміні з'явилося подання на ім'я Матвєєва П.С. - довірена особа Онищенко під час виборів народних депутатів в 2012-му році.

Однак рішення зупинив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, який довгий час не пропускав його через Кабмін, а за підсумком позапланово виніс на розгляд Кабміну і призначив свою людину - Миколу Бояркіна.

Шевченко намагався і після цього домогтися поставлених завдань по "Нафтогазвидобуванню", але не досяг успіху через опір Яценюка і Бояркіна. За даними ЗМІ, Ахметов, на той час, вибудував сильну комунікацію з Арсенієм Петровичем. Мабуть завдяки цій "комунікації", всі атаки на "Нафтогазвидобування", які йшли від Шевченка, були відбиті.

У січні 2015-ого року Яценюк направив в Раду подання на звільнення Шевченка.

Тоді ж, за збігом обставин, раптово розкрився епізод, як міністр Шевченко літав на приватному літаку Онищенка в Європу в неробочий час, що побічно підтверджувало зв'язок міністра з олігархом. Тему підхопили ЗМІ, і скандал призвів до відставки Шевченка.

"Що це все означало за поняттями Порошенко? Це означало, що у нього не вдалося забрати компанію через міністерство. І ця історія стала серйозною тріщиною щодо Порошенка і Яценюка, опісля він вирішив наїхати на компанію Ахметова через Генпрокуратуру. А що було далі ви знаєте з новин", - говорить Онищенко.

З березня 2015 по січень 2016 року з ініціативи Генеральної прокуратури України на свердловини, рахунки, акції ПАТ "Нафтогазвидобування", судами накладено арешти і заборони на реалізацію видобутої продукції.

В ході цієї корпоративно-юридичної війни позбувся своєї посади впливовий глава Апеляційного суду міста Києва Антон Чернушенко. Суд зняв арешти з рахунків "нафтогазовидобутку", після чого до Чернушенко прийшли в гості люди з СБУ, влаштували обшук, а сам суддя був змушений втекти за кордон, де і записав кілька відвертих відеозвернень про те, як на нього тиснув президент.



У компанії ДТЕК, яка володіє "Нафтогазвидобування", також говорять про арешти рахунків.

"Арешти і заборони накладалися в рамках 2-х кримінальних проваджень, порушених до входження компанії ДТЕК до складу акціонерів", - уточнили в прес-службі компанії ДТЕК.

На пряме запитання про те, чи пов'язує менеджмент компанії тодішні проблеми з інтересом президента Порошенко до компанії, в ДТЕК відповіли не чітко: «чутки не коментуємо, а перемогли в той момент завдяки активним судовим і публічних дій компанії».

"Для захисту своїх інтересів ПрАТ" Нафтогазвидобування "привернула українську адвокатську компанію "Юскутум" і міжнародну юридичну фірму Baker & Makkenzie, - заявляє прес-служба ДТЕК. - Юристами подано понад 80 клопотань про зняття арештів в українські судові інстанції. Проведено близько 100 судових засідань. Спрямований позов до Європейського суду з прав людини з вимогою визнати незаконними арешти активів компанії і компенсувати завдані збитки. Спрямовані десятки звернень з проханням втрутитися в ситуацію президента України, голови Верховної Ради, прем'єр-міністру, міністру юстиції, генеральному прокурору, народним депутатам".

"Президент відразу почав вимагати $ 200 млн."

"Ось тільки мало хто знає, чим все закінчилося насправді, - продовжує Онищенко, - я добре зрозумів президента. Він жадібний і мстивий, але гроші для нього дорожче помсти. Він боїться, що хтось із олігархів почне фінансувати опозицію, тому ламає їх через коліно, або ж вішає на гачок, як Ахметова з його компанією".

За словами олігарха, арешт рахунків компанії в результаті змусив Ахметова піти на переговори з Порошенком.

"Президент відразу почав вимагати, щоб той заплатив $ 200 млн відкупних. Ахметов був шокований, оскільки намагається будувати прозору компанію за європейськими стандартами і тут - такий «барижний» прийом. У нашому столітті, на ґрунті пристрасних розмов про боротьбу з корупцією. Чим все закінчилося ми навряд чи дізнаємося напевно, проте через пару днів після тієї розмови, всі арешти зняли і Генпрокуратура забула про "Нафтогазвидобування", - говорить Онищенко.

У ДТЕК заперечують наявність політичного фактору

"Розблокування діяльності ПрАТ" Нафтогазвидобування "стало можливим виключно завдяки активним судовим і публічних дій компанії, підтримці з боку бізнес-омбудсмена, а також розгляду справ в рамках конвенції між Україною і Нідерландами про захист інвестицій та розгляду в Європейському суді з прав людини", - йдеться у відповіді прес-служби ДТЕК на запит журналістів.

В Адміністрації президента традиційно заперечують всі звинувачення з боку Олександра Онищенка.

Залишається, правда, у всій цій історії одне питання - з годинником якої марки заходив в кабінет до президента Рінат Леонідович під час доленосних переговорів?
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 31 Січня 2017 01:27
Рабиновичь в Лондоні теж багато розказував!!!!!
українець Показати IP 31 Січня 2017 07:35
Вас усіх в тюрму і лівих і правих з прокурорами і суддями.
ВВ до українець Показати IP 31 Січня 2017 09:10
Під стінку усіх. Тоді буде в нас порядок

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus