USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Розповіли, як зробити бюджет Луцька самостійним

25 Вересня 2014 14:14
Регіональне відділення «Асоціації міст України» зібрало у Луцьку міських голів Волині за круглим столом, які шукали шляхи самостійності бюджетів. Розповіли й про те, що потрібно зробити для Луцька.

Про це йшлося під час засідання Волинського регіонального відділення «Асоціація міст України» сьогодні, 25-го вересня в приміщенні Луцької міської ради.

«Аби бюджети міста були самостійні, необхідно, щоб ефективно працював трикутник взаємодії: влада-громада-бізнес. Окрім того, в кожного міста має бути напрацьований інвестиційний паспорт і розроблена стратегія розвитку. Щодо Луцька, то стратегія була розроблена, однак лише до 2011-го року», - розповів виконувач обов'язків виконавчого директора Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко.

Для ефективної децентралізації, вважає Луцький міський голова Микола Романюк, необхідні різкі законодавчі зміни, однак у столиці їх не всі підтримують.

«У нас бюджет починається з того, що там співфінансування майже по кожній з програм завдяки донорам. Щодо децентралізації і самостійності, то не все так добре і не все так гладко, адже є супротив певних органів центральної влади. Щоб це реалізувати, то необхідно внести зміни майже у 500 законів. Це, починаючи від скасування райвиконкому, якого вже немає, - до тих порядків, як формують бюджети. Втім, нинішній парламент не всі зміни хоче приймати, тому ми надіємося, що новий збереться в грудні і прийме це. Бо зараз виходить так, що робимо туалет у Старій Вижівці біля школи, а їдемо за погодження в Кабмін, вибачте за таке порівняння, але такий механізм зараз діє», - розповів Романюк.

Зміни децентралізації відбуваються і в податковій, але повільно.

«Процес децентралізації розпочався, він - непростий і це питання не одного дня. Щодо проблем децентралізації влади, то отримання додаткових повноважень викликає додаткову відповідальність. Так, з 22-х податків має бути лише 9-ть. Втім, аби фінансувати програми і благоустрій, нам треба думати, де взяти ресурс, є виконкоми, комісії, які займаються заборгованістю із заробітної плати, не сплати. Тому треба ці механізми напрацьовувати й далі», - наголосив виконувач обов'язків керівника фіскальної служби у Волинській області Віталій Чуй.

Після дискусії, розповів представник Волинського РВ АМУ Богдан Самойленко, усі пропозиції вони опрацюють і вивчать, а потім передадуть в міністерства. Він додав, що попередні напрацьовані зміни і доповнення в Бюджетний кодекс України прийняв Кабмін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus