USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Сьогодні Рада розгляне зміни до Конституції. Під Радою – протести. ХРОНІКА

31 Серпня 2015 10:59
31 серпня об 11:00 має розпочатися позачергове засідання парламенту, на якому розглядатиметься законопроект про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади.

В оновленому порядку денному Ради йдеться, що законопроект про внесення змін до основного закону представить представник Петра Порошенка в параменті Степан Кубів, - повідомляє hromadske.tv.

Згідно з регламентом ВР, парламент попередньо має схвалити законопроект (у першому читанні) щонайменше 226-ма голосами. Потім на наступній сесії для остаточного ухвалення закону про внесення змін до Конституції необхідно не менш ніж 300 голосів парламентаріїв.

16 липня ВР направила до Конституційного суду проект змін до Конституції щодо децентралізації влади. 31 липня КС оприлюднив висновок щодо законопроекту, визнавши його відповідним Конституції Україні і не спрямованим на ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності України.

Одним із головних критиків змін до Конституції, які ініціював Президент, стала віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд,- повідомляє «Еспресо».

На її думку, зміни, які пропонує Президент, у жодному разі ухвалювати не можна. Зокрема, запровадження інституту префектів в Україні, яких призначатиме на посади президент і які виконуватимуть волю президента, вона вважає неприпустимим.

Також вона не згодна з підходом президента щодо статусу Донецької та Луганської областей, який він пропонує у своєму проекті. Оскільки де-факто у нас триває війна, проведення конституційного процесу в таких умовах створює величезну загрозу українській державності.

«Росія почала війну і веде бойові дії проти України, зокрема, і для того, щоб ми змінили свою Конституцію. Росія хоче особливого порядку здійснення місцевого самоврядування на окупованих територіях, аби амністувати бойовиків, легалізувати їх і таким чином завоювати нас ізсередини», - заявила Оксана Сироїд.

З її слів, щоб провести децентралізацію, достатньо ухвалити ряд законів. Україна не має нагальної потреби в тому, аби вносити зміни до Основного Закону.

«Сподіваюся, що парламент залишиться українським хоча б на третину. Саме стільки потрібно голосів, аби відхилити проект змін на фінальній стадії», - додала вона.

«ДЕНЬ ГНІВУ»

Сьогодні під Радою зібралися опоненти змін до Конституції. Як повідомляє hromadske.tv, тут зібралося близько тисячі мітингувальників. У протесті беруть участь представники партії «УКРОП», активісти Всеукраїнського об’єднання «Свобода», радикальної партії Олега Ляшка на чолі зі своїм лідером, Асоціація власників зброї.

Нагадаємо, «Українське об'єднання патріотів – УКРОП» закликало волинян взяти участь у мирному пікеті під стінами Верховної Ради, щоб висловити своє неприйняття запропонованих президентом змін до Конституції щодо децентралізаціїі спроб «продавити» їх без урахування думки громадськості.



Протестувальники тримають плакат «Особливий статус Донбасу» в Конституції – державна зрада», інші гасла, партійні прапори, - повідомляє «Радіо Свобода».

Вони з прапорами і гаслами та закликають Раду не голосувати за зміни до Конституції. Поправки, що пропонює президент Петро Порошенко «Свобода» називає «зрадницькими», що ведуть до «капітуляції перед Кремлем».

«Правий Сектор» заблокував рух по вулиці Грушевського та вимагає «не віддавати Донбас сепаратистам».



В урядовому кварталі зосереджено більше 100 автобусів з правоохоронцями. Будівлю ВР охороняє Нацгвардія.



ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ В РАДІ

Народні депутати від фракції «Радикальна партія» заблокували трибуну Верховної Ради. Про це УНН повідомив народний депутат України Ігор Мосійчук.

За його слів, спочатку спікер Верховної Ради не пускав депутатів до зали Верховної Ради.

«Він просто зачинив двері і ніхто із депутатів не міг пройти. Але наразі він вже відчинив двері і ми заблокували і трибуну, і президію, аби не допустити прийняття цих змін, внесених у Конституцію України. Ми не допустимо особливого статусу Донбасу”, — наголосив він.

Також, зі слів нардепа, фракція «Батьківщина» не буде голосувати за внесення змін до Конституції.

«Згідно з моєю інформацією, вони також не будуть голосувати за внесення змін», — повідомив нардеп.

Перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко повідомив, що засідання Верховної Ради відбудеться попри блокування трибуни депутатами Радикальної партії. Про це він повідомив журналістам в парламенті, - повідомляє УНН.

І. Кононенко повідомив, що наразі триває нарада керівників фракції в кабінеті голови Верховної Ради Володимира Гройсмана. На запитання журналістів, чи можливе проведення засідання Ради поза межами сесійної зали, І.Кононенко висловив впевненість, що депутати зберуться саме у сесійній залі.

«Я думаю, що рішення буде знайдено», — сказав депутат.

За станом на 11:34 перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій повідомив про те, що засідання переноситься на 12:00, - повідомляє УНН.

"Хочу вам повідомити, що наразі у нас тривають консультації і засідання парламенту переноситься на 12 годину",- сказав А. Парубій.

Верховна Рада України онлайн трансляція - 31.08.2015 - Зміни до Конституції України. (перше читання):


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ось Показати IP 31 Серпня 2015 11:21
Задрали цими мітингами...
Лучанка Показати IP 31 Серпня 2015 12:00
а за Надію Савченко хто голосує? вона ж нардеп і жодного дня не була у парламенті....то воно якось так це все..через д*пу
ПП Показати IP 31 Серпня 2015 12:28
ПРАВИЛЬНО!! НІХТО НЕ МАЄ МАТИ МОНОПОЛІІ НА ІСТИНУ!!! ОСОБЛИВО ВЛАДА ЯКА ТЕПЕР В КИЄВІ!!
Анонім Показати IP 31 Серпня 2015 12:54
Пі.....си. Якщо не хочуть закінчення війни - то чому ця вся н*в*лоч не на фронті? Німеччина федеральна, США - федеральні - живуть, і не чхають. Чому Україна не може бути такою ж?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus